Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Marinebrieven - Pieter Keiman


Van uitgeverij U2pi mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Marinebrieven is de autobiografische roman over de marinetijd van auteur Pieter Keiman. Hij diende bij de Koninklijke Marine van eind 1982 tot begin 1987, een tijd die werd gedomineerd door de Koude Oorlog.
Pieter en zijn generatie waren echter geboren en getogen tijdens dit koude conflict en de Sovjets waren ontegenzeggelijk de tegenstanders, niet alleen bij de marine, maar ook in het dagelijkse leven en zelfs in de Westerse cultuur. Deze voor de schrijver zo belangrijke tijd bij de Nederlandse zeemacht wordt, doorspekt met cynische humor, verteld aan de hand van anekdotes en reisverslagen waarbij de authentieke brieven naar en van het thuisfront als een rode draad fungeren.
Pieter Keiman neemt zijn lezers echter niet alleen mee tussen de coulissen van de tonelen die marine en Koude Oorlog heetten, maar ook tussen die van de roerige jaren `80 van de vorige eeuw. Dit was niet alleen een decennium van demonstraties tegen kruisraketten en neutronenbommen, maar ook een van een diepe economische crisis en torenhoge werkloosheidscijfers.
Toch kenden de jaren `80 ook een creatieve opkomst met veel vernieuwende muziek, baanbrekende films en opwindende modestijlen, die een hele generatie hebben vormgegeven.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789087597429

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
350

Genre:
Non-fictie

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Marinebrieven van Pieter Keiman weet je meteen waar het boek over kan gaan. De titel doet vermoeden dat het gaat over een briefwisseling van iemand uit de Marine en zijn familie en vrienden.
In het proloog lees je hoe de auteur erop kwam om dit boek te schrijven en waarom hij dat graag wilde.
De auteur vertelt hoe zijn interesse werd gewekt om bij de Marine te werken, waarom hij dat wilde en wat voor moeite hij heeft gedaan om bij de Marine te komen. Je krijgt een kijkje in de wereld van de Marine in de jaren '80 van de vorige eeuw. Hoe de keuringen en selecties in die tijd gingen, wat voor opleidingen ze moesten volgen en wat voor werk ze moesten doen. De auteur vertelt hoe hij dat heeft ervaren. Hij is open en eerlijk over wat hij beleefde, maakt niets mooier dan het was en ook zichzelf spaart hij niet. Hij is heel erg eerlijk over wat hij leuk vond, maar ook over wat hij niet leuk vond en over zijn stommiteiten zoals bijvoorbeeld over een autoritje in Curacao.
De anekdotes, de verhalen over zijn harde werk bij de Marine, de plaatsen die hij heeft bezocht en zijn stapavonturen worden afgewisseld met persoonlijke brieven van voornamelijk zijn vriendin die schrijft over haar bezigheden en meer, maar ook van anderen en zijn brieven aan hen. Je merkt de genegenheid voor elkaar, maar ook af en toe de irritaties. De briefwisseling laat ook zien hoe er al snel misverstanden konden ontstaan omdat ofwel de brieven niet op tijd werden bezorgd ofwel dat de een of de ander iets verkeerd heeft begrepen in de brief. Hoe dat later weer uitgepraat moet worden. Het laat ook zien dat een relatie, zeker als het nog pril is, moeilijk te onderhouden kan zijn als je zolang niet bij elkaar kan zijn. Zeker in de jaren '80 waar niemand nog een smartphone had en niemand nog een computer had, was dat lastig.
Voor diegenen die de jaren '80 van de vorige eeuw bewust hebben meegemaakt zal het een feest der herkenning zijn zoals bijvoorbeeld de mode, de muziek, de Elfstedentocht en de minder leuke gebeurtenissen zoals de Tsjernobylramp en de ontvoering van Freddy Heineken. Het is een mooie terugblik in de tijd, maar je moet je daar ook in verplaatsen. Bepaalde dingen zoals het roken, was in die tijd heel normaal.
Het is alleen jammer dat er geen foto's in staan, dat had het boek compleet gemaakt.
Kortom; Marinebrieven van Pieter Keiman is een schitterend verhaal van man die bij e Marine heeft gewerkt. Je krijgt een mooi beeld van hoe het ging in de jaren '80 van de vorige eeuw bij de Marine, wat het werk was en wat ze deden in hun vrije tijd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal; het verhaal is heel erg goed, maar ik mis de foto's.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend,

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is bekeken vanuit de ogen van de auteur.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Het boek weet heel goed je aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Den Helder is een mooie plaats en de andere plaatsen lijken me ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik was toen tussen 8 en 13 jaar en heb die jaren goed weten te overleven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, maar dat is niet erg. Wel begrijp ik dat hij die tijd koestert, met plezier op terug kijkt. Dat heb ik met mijn tijd bij de passagiersvaart. Die koester ik ook, kijk daar met plezier op terug.

Mooie quote in het boek: 
De kroegeigenaren zullen het vertrek van de drie Nederlandse schepen met enige droefenis hebben gadegeslagen, ze zagen hun omzet aan de horizon verdwijnen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de Marine.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Een gedeelte van een van de schepen waar de auteur op heeft gewerkt is te bezichtigen het Marinemuseum in Den Helder.

Website van de uitgever:
Uitgeverij U2pi





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg