Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Mudanza - Alejandro Zambra


Van uitgeverij Karaat mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Mudanza en Contra los poetas I & II

Waar gaat het boek over? 
Nu met twee bonusessays van Alejandro Zambra!

'Ze vroegen me hen / dertig dagen vooraf in te lichten, dertig / maal zeiden ze me / te vertrekken en niet terug te keren.'

Dit zijn de afsluitende zinnen van 'Mudanza: een verhuisbericht' van de Chileense schrijver Alejandro Zambra, een gedicht dat brutaal begint, uitweidt, lijkt te ontsporen in bizarre beelden, maar ook ontroert:

'Of je blijft, zeiden ze me, uitgeput met je hoofd naast / de voeten van de geliefde die slaapt zonder te weten / dat ook jij daar bent.'

Maar net als in Zambra's proza blijft niemand waar hij wil zijn; altijd wordt er weer vertrokken, altijd worden er geliefden achtergelaten. En 'Mudanza' verleidt: het lange gedicht is een invocatie, een oproep, een smeekbede om keer op keer opnieuw gelezen te worden.
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Alejandro Zambra (Santiago, 1975) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse auteurs van de huidige generatie. Hij schrijft verhalen, poëzie, essays en romans. Met Bonsai brak hij internationaal door, met Het verborgen leven van bomen en Manieren om naar huis terug te keren onderstreepte hij zijn literaire kwaliteiten. Onlangs verscheen Mijn documenten.

In Nederland ontving Alejandro Zambra in december 2013 eem Prins Claus Prijs voor zijn hele oeuvre.

Bron: Achterflap boek

Vertaald door:
Luc de Rooy en Uitgeverij Karaat, amsterdam

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789079770441

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
40

Genre:
Poëzie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mudanza van Alejandro Zambra verwacht je dat je een reis gaat maken naar een ver oord. De titel verraadt het ook al.
In de inleiding kan je lezen wat Alejandro Zambra zelf van Mudanza vindt en hoe hij dit gedicht heeft geschreven.
Het is een gedicht in 6 delen die je keer op keer kan lezen en dan telkens weer nieuwe of andere dingen ontdekt. Het is een gedicht waar niemand blijft waar die wil zijn, maar steeds lijkt te vluchten voor iets of iemand of op zoek is naar iets of iemand. Het lijkt of de persoon eenzaam is, maar ook een tikje onzeker en wanhopig. Soms worden er kleine stukjes herhaald om het te bevestigen dat iets is gebeurd of gaat gebeuren, maar dat is niet storend. Het is een gedicht dat rauwe kantjes heeft, maar waar je soms ook een verdrietig gevoel bij krijgt en een andere keer weer ontroert. Het is een gedicht die constant in beweging is, er gebeurt van alles, maar soms ook niet, maar dan is het gedicht evengoed in beweging.
In 'Tegen de dichters I & II' lijkt Alejandro Zambra zich af te zetten tegen zijn collega-dichters. Hij is keihard en meedogenloos naar ze, geeft weer hoe hun levens vergaaan volgens hem, om vervolgens met een klein hartje te eindigen door te zeggen wie hij mag en wie niet. Je kan je overigens afvragen of hij het serieus meent, dat je bepaalde stukjes niet beter met een korrel zout kan nemen of dat hij het stiekem over zichzelf heeft waardoor je dan zeker weet dat hij een onzekere dichter is die veel te hard is voor zichzelf. Mocht hij het over anderen hebben, wat waarschijnlijker is, dan heeft hij lef dat hij dat durfde te laten publiceren. Dat getuigt dan dat hij niet bang is om zijn waarheid te vertellen ongeacht hoe een ander erover denkt.
Kortom; Mudanza van Alejandro Zambra is een pareltje om te lezen. Op een geniale manier weet Alejandro je te raken. Zoals gezegd, het is een gedicht die je keer op keer kan lezen om steeds weer iets nieuws te ontdekken. 'Tegen de dichters I & II' zijn een mooie aanvulling.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Dat vond zelfs mijn man en dat wil wat zeggen, want hij vindt bij lange na niet alles mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die klinkt veel mooier dan het woord in het Nederlands (ga maar naar Google Translate om het te vertalen ;)) en past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het gedicht?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het gedicht?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij, maar ik kan niet uitleggen op wat voor een manier hij mij geraakt heeft.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van poëzie houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Dat denk ik wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel. Ik ben heel benieuwd naar zijn andere werk.

Website van de auteur:
Alejandro Zambra Facebook

Website van de uitgever:
Uitgeverij KaraatKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: