Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Mudanza - Alejandro Zambra


Van uitgeverij Karaat mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Mudanza en Contra los poetas I & II

Waar gaat het boek over? 
Nu met twee bonusessays van Alejandro Zambra!

'Ze vroegen me hen / dertig dagen vooraf in te lichten, dertig / maal zeiden ze me / te vertrekken en niet terug te keren.'

Dit zijn de afsluitende zinnen van 'Mudanza: een verhuisbericht' van de Chileense schrijver Alejandro Zambra, een gedicht dat brutaal begint, uitweidt, lijkt te ontsporen in bizarre beelden, maar ook ontroert:

'Of je blijft, zeiden ze me, uitgeput met je hoofd naast / de voeten van de geliefde die slaapt zonder te weten / dat ook jij daar bent.'

Maar net als in Zambra's proza blijft niemand waar hij wil zijn; altijd wordt er weer vertrokken, altijd worden er geliefden achtergelaten. En 'Mudanza' verleidt: het lange gedicht is een invocatie, een oproep, een smeekbede om keer op keer opnieuw gelezen te worden.
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Alejandro Zambra (Santiago, 1975) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse auteurs van de huidige generatie. Hij schrijft verhalen, poëzie, essays en romans. Met Bonsai brak hij internationaal door, met Het verborgen leven van bomen en Manieren om naar huis terug te keren onderstreepte hij zijn literaire kwaliteiten. Onlangs verscheen Mijn documenten.

In Nederland ontving Alejandro Zambra in december 2013 eem Prins Claus Prijs voor zijn hele oeuvre.

Bron: Achterflap boek

Vertaald door:
Luc de Rooy en Uitgeverij Karaat, amsterdam

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789079770441

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
40

Genre:
Poëzie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mudanza van Alejandro Zambra verwacht je dat je een reis gaat maken naar een ver oord. De titel verraadt het ook al.
In de inleiding kan je lezen wat Alejandro Zambra zelf van Mudanza vindt en hoe hij dit gedicht heeft geschreven.
Het is een gedicht in 6 delen die je keer op keer kan lezen en dan telkens weer nieuwe of andere dingen ontdekt. Het is een gedicht waar niemand blijft waar die wil zijn, maar steeds lijkt te vluchten voor iets of iemand of op zoek is naar iets of iemand. Het lijkt of de persoon eenzaam is, maar ook een tikje onzeker en wanhopig. Soms worden er kleine stukjes herhaald om het te bevestigen dat iets is gebeurd of gaat gebeuren, maar dat is niet storend. Het is een gedicht dat rauwe kantjes heeft, maar waar je soms ook een verdrietig gevoel bij krijgt en een andere keer weer ontroert. Het is een gedicht die constant in beweging is, er gebeurt van alles, maar soms ook niet, maar dan is het gedicht evengoed in beweging.
In 'Tegen de dichters I & II' lijkt Alejandro Zambra zich af te zetten tegen zijn collega-dichters. Hij is keihard en meedogenloos naar ze, geeft weer hoe hun levens vergaaan volgens hem, om vervolgens met een klein hartje te eindigen door te zeggen wie hij mag en wie niet. Je kan je overigens afvragen of hij het serieus meent, dat je bepaalde stukjes niet beter met een korrel zout kan nemen of dat hij het stiekem over zichzelf heeft waardoor je dan zeker weet dat hij een onzekere dichter is die veel te hard is voor zichzelf. Mocht hij het over anderen hebben, wat waarschijnlijker is, dan heeft hij lef dat hij dat durfde te laten publiceren. Dat getuigt dan dat hij niet bang is om zijn waarheid te vertellen ongeacht hoe een ander erover denkt.
Kortom; Mudanza van Alejandro Zambra is een pareltje om te lezen. Op een geniale manier weet Alejandro je te raken. Zoals gezegd, het is een gedicht die je keer op keer kan lezen om steeds weer iets nieuws te ontdekken. 'Tegen de dichters I & II' zijn een mooie aanvulling.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Dat vond zelfs mijn man en dat wil wat zeggen, want hij vindt bij lange na niet alles mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die klinkt veel mooier dan het woord in het Nederlands (ga maar naar Google Translate om het te vertalen ;)) en past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het gedicht?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het gedicht?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij, maar ik kan niet uitleggen op wat voor een manier hij mij geraakt heeft.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van poëzie houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Dat denk ik wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel. Ik ben heel benieuwd naar zijn andere werk.

Website van de auteur:
Alejandro Zambra Facebook

Website van de uitgever:
Uitgeverij KaraatKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…