Het Pilgrim Fathers Complot - Jeroen Windmeijer


Van uitgeverij HarperCollinsHolland mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript

Waar gaat het boek over? 
Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript
Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in een archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.
Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo'n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?
In razende vaart neemt Windmeijer je mee van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengend hete Sinaïwoestijn in Egypte. Daar kom je er elke keer weer achter dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) weet feit en fictie op onnavolgbare wijze met elkaar te verbinden. Hij vindt witte vlekken in de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis en weet deze op overtuigende wijze in te kleuren. Eerder schreef hij De bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint; beide thrillers werden met veel enthousiasme ontvangen. Windmeijer is leraar godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789402701623

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
496

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het zou zomaar kunnen dat dit boek ooit verfilmd wordt, want het boek leent zich er heel erg goed voor.

Wat vind je van het boek? 
Voor een ieder die een beetje bekend is in de wereld van de godsdienst, weet dat dat het oog op de cover van Het Pilgrim Fathers Complot van Jeroen Windmeijer het alziend oog is. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wat er met de titel wordt bedoeld.
In Woord Vooraf vertelt de auteur meer over het boek, wat je kan verwachten en hoe hij erop kwam om het boek te schrijven. Het maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
Jeroen Windmeijer heeft in Het Pilgrim Fathers Complot feit met fictie heel erg mooi verweven tot een verhaal waarvan je al tijdens het lezen het gevoel hebt dat alles echt kan zijn gebeurd. Dat de hoofdpersonen echt hebben bestaan, dat er echt zes moorden zijn gepleegd. Meteen vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegesleurd in een verhaal vol mysteries, geheimen, spannende momenten en onwerkelijkheden. Het is een verhaal met heel veel verrassende wendingen. Je wilt weten wie er achter die moorden zit(ten) en waarom die personen zijn vermoord. Je wilt weten wat de geheimen zijn. Steeds als je een vermoeden hebt welke kant het op zal gaan, blijkt het weer een andere kant op te gaan, blijkt het dat de persoon die je in gedachten had niet de dader is. Het verhaal eindigt met een heel verrassend plot. Het verhaal wordt af en toe onderbroken door fragmenten van de Pilgrims die van Engeland naar Leiden zijn gevlucht om uiteindelijk te eindigen in Amerika.
Het Pilgrim Fathers Complot van Jeroen Windmeijer laat je nadenken over bepaalde onderwerpen zoals hoe het nu zit met de geloven, hoe het zit met de ontstaangeschiedenis van de wereld. Na het lezen van dit boek ga je de Bijbel anders lezen en ga je je afvragen of de geschiedenis misschien niet moet worden herschreven omdat bepaalde gebeurtenissen in het verleden totaal anders zijn gegaan dan dat er al eeuwenlang wordt verteld van generatie op generatie en hoe het staat geschreven in de geschiedenisboeken. Het verhaal laat zien hoe de geschiedenis zich keer op keer herhaalt en dat het leven van de Pilgrims niet alleen maar rozegeur en maneschijn was. Ook de mindere kanten van hun worden beschreven.
Je komt ook meer te weten over de vrijmetselaars. Hoe ze zichzelf zien en hoe ze over God denken. Het verhaal laat je tevens zien hoe snel je een verdachte kan zijn en hoe dat voelt. Hoe ook de politie wel eens twijfelt aan de zaak waar ze aan bezig zijn.
Na het lezen van dit boek wil je de genoemde plaatsen gaan bezoeken en de genoemde boeken gaan lezen. Je krijgt een goed beeld van hoe Leiden er vroeger uitgezien moet hebben en hoe het er nu uitziet.
Kortom; Het Pilgrim Fathers Complot van Jeroen Windmeijer  is een superspannende thriller met heel veel verrassende wendingen, spannende momenten, mysteries en onwerkelijkheden. Het is een boek dat je na laat denken over diverse onderwerpen. Feit en fictie zijn heel erg goed samen geweven.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld wordt teruggeblikt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen. Als je even niet in het boek aan het lezen bent, dan houdt het boek je onbewust in gedachten bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot. Ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Je gelooft gewoon dat alles echt is gebeurd.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Peter, omdat hij een vriendelijk persoon is en geen kwaad in zich heeft. Hij is misschien soms zelfs wel eens iets te goed.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Leiden is een hele mooie stad en de andere plaatsen lijken me ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af. De tijd van de Pilgrims had ik vast ook wel goed weten te overleven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik kan niet teveel vertellen, maar buiten de moorden om, heeft het verhaal van de Indianen in Amerika mij geraakt. Dat schokte mij wel even.

Mooie quote in het boek: 
Hoe langer mensen elkaar hetzelfde verhaal vertellen, hoe meer het aan kracht wint.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de echte thriller fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een recensie-exemplaar, die mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Ga naar de website van HarperCollinsHolland om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Jeroen Windmeijer

Website van de uitgever:
HarperCollinsHolland











Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg