Liefde Is! - Rob Van Boven


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hoe vergissingen in onze overtuigingen ons op een dwaalspoor brengen, weg van de liefde.

Waar gaat het boek over? 
Ieder mens is bekend met de ervaring van liefde. De liefde in onze relaties en de liefde voor wat we creëren, geven samen zin aan ons leven. Toch zijn liefdesrelaties bijzonder complex. In Liefde is! beschrijft psycholoog Rob van Boven hoe liefde in het gedrang kan komen.
Zonder het door te hebben laten we ons aansturen door besturingsprogramma's die we in onze jeugd hebben ontwikkeld. Aan de hand van voorbeelden uit het leven van cliënten laat hij zien hoe het krachtenspel tussen partners hun liefde kan laten bloeien of kan laten verwelken. Een belangrijk thema in dit krachtenspel is de wisselwerking tussen de behoefte om ons vrij te voelen in wie we zijn en de behoefte om ons verbonden te voelen in liefde. Deze behoeftes lijken elkaar vaak te bijten terwijl ze elkaar nodig hebben. Het belang van de onderlinge afhankelijkheid van deze behoeftes wordt in dit boek uitgelegd.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Rob van Boven (1951) is psycholoog en geregistreerd psychotherapeut. Rob heeft een eigen praktijk in Grongingen en werkt met volwassenen. Hij assisteert ze bij het vinden van hun eigenheid door hun storende weerstanden hierin overbodig te laten worden. In zijn werkwijze hanteert hij een pragmatische stijl, geïnspireerd door verschillende therapeutische stromingen. Eerder verscheen in 2006 De pijnparadox van zijn hand.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384476

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
236

Genre:
Maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en titel van Liefde is! van Rob van Boven krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. Een boek waarvan je hoopt dat je meer komt te weten over hoe alles nu werkt omtrent de liefde en de liefdesrelaties.
In het voorwoord vertelt de auteur waarom hij dit boek heeft geschreven, wat je kan verwachten en hoe je het boek moet zien. Het maakt je nieuwsgierig naar de rest van het boek.
Op een verhelderende manier legt Rob van Boven in Liefde is! uit hoe het zit met de liefde, hoe het zit met relaties en wat dat voor jou en anderen betekent. Hij geeft zijn mening over hoe hij over diverse zaken denkt, ziet en wat je volgens hem kan doen. Hij geeft niet alleen persoonlijke voorbeelden, maar ook voorbeelden van cliënten uit zijn praktijk. Wat hun ervaringen zijn, hoe zij uiteindelijk hun problemen hebben 'opgelost' en hoe het nu met sommigen gaat. Of ze hun leven hebben kunnen veranderen, een ander inzicht hebben gekregen op hun problemen. Wat je ervan kan leren.
In Liefde is! van Rob van Boven kan je bewust worden van jezelf, jezelf misschien wel (deels) in de verhalen herkennen. Het zet je aan het denken van hoe je het misschien anders kan doen of dat je het misschien altijd wel goed hebt gedaan. Het laat zien hoe de relatie tussen ouders onderling van invloed kunnen zijn in de relaties van hun kinderen. Hoe dat vaak door kan werken en hoe ouders dat kunnen proberen te voorkomen dat hun kinderen in de toekomst een 'slechte' relatie aangaan. Maar ook hoe jij aan jezelf kan werken door bijvoorbeeld je angstgevoelens tegemoet te treden, hoe je alles uit een relatie kan halen en hoe je kan omgaan met conflicten in een relatie. Het boek laat zien hoe jarenlange gedachtes, gevoelens en gewoontes je op een dwaalspoor hebben kunnen brengen en hoe je dat kan veranderen als je ervoor open staat.
Ondanks dat dit boek een deel van een serie is, is het boek goed los te lezen. Je zou het eerste deel later kunnen lezen als je dat wilt.
Kortom; Liefde is! van Rob van Boven is een heel interessant boek dat je anders naar je relatie(s) laat kijken, hoe je bepaalde patronen in je leven kan veranderen en laat beseffen hoe complex liefde eigenlijk is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Bij de titel moest ik gelijk aan het wereldberoemde stelletje van Liefde is... denken. De titel is dan ook goed gekozen, want daar draait het uiteindelijk om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen is het vlot geschreven, maar soms is het wat droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar hij ik ben me wel bewuster geworden van een paar dingen.

Mooie quote in het boek: 
Innerlijke vrijheid is de meest wezenlijke vrijheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die wil werken aan zichzelf en zijn relatie.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgende deel komen, dan ga ik die denk ik ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. 

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Rob van Boven

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg