Mulisch Met Tulband - Jos Buurlage


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een schrijver in de orfische en de gnostische traditie

Waar gaat het boek over? 
In zijn romans, verhalen, poëzie en toneel verwerkte Harry
Mulisch veel materiaal uit de orfische traditie, gegrondvest door de mythische zanger Orpheus. De middeleeuwse alchimisten, ook actief binnen deze traditie, beschouwde hij als geestverwanten. Hij mengde het orfisch materiaal met gedachtegoed uit de Gnosis, een afsplitsing van het christendom. Dezelfde mix gebruikte Mulisch in zijn filosofie. De Griekse orfische filosoof Pythagoras, drager van een tulband, was zijn grote voorbeeld. Zijn essay 'Zelfportret met tulband' is een hommage aan Pythagoras. Die was onder meer sekteleider en politiek adviseur. In zijn dagelijks leven volgde Mulisch Pythagoras na: hij omringde zich met een hechte groep gelijkgestemden en leverde vanaf de zijlijn commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen.

In deze studie komen de invloeden van Pythagoras en zijn geestverwanten op de literatuur, de filosofie en het maatschappelijk optreden van Mulisch in samenhang aan bod.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383318

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
158

Genre:
Literatuurwetenschap

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en de titel van Mulisch met tulband van Jos Buurlage weet je niet wat je kan verwachten. Het maakt nieuwsgierig naar wat er met de titel wordt bedoeld en of je dat nu letterlijk moet opvatten of dat het figuurlijk is bedoeld.
Het is een heel interessant boek waarin je Harry Mulisch, mocht je hem niet gekend hebben, leert kennen. Je komt erachter wie hij was, waar hij geboren was, hoe hij over van alles en nog wat dacht, wat hij graag mocht doen, waar hij woonde, wat zijn interesses waren, wat hij verzamelde, door wie hij werd geïnspireerd, welke uitgeverij zijn favoriet was en wat hij met alchemie had. Ook ontdek je wat zijn eerste werk was, aan welke uitgeverij hij het eerst aanbood en hoe erop gereageerd werd.  Ook zijn rol bij de Herenclub komt aan bod. Wie daar lid van waren, wat ze deden en waar ze over spraken.
Dankzij dit boek ga je anders naar de gedichten (voor wie dat nog niet wist; Harry Mulisch schreef ook gedichten) en zijn boeken kijken, je gaat ze waarschijnlijk anders lezen. Je wilt de genoemde boeken gaan (her)lezen. Het is een hele uitgebreide analyse over zijn boeken. Jos Buurlage vertelt hoe hij dat ziet, hoe hij denkt dat Harry Mulisch het bedoeld heeft en wat onder andere Pythagoras en denkers uit de oudheid en alchemie met de boeken van Harry Mulisch te maken hebben. Je komt ook meer te weten over onder andere Pythagoras.
Het is heel interessant en boeiend om te lezen, maar je moet wel je hoofd erbij houden. Dit is geen boek dat je zo even tussendoor leest, want als je even niet oplet ben je de draad kwijt. Je moet sowieso soms teruglezen om te bergijpen wat er is geschreven. Laat staan als je even niet oplet.
Minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina. Het was prettiger geweest als die onderaan de bewuste pagina's hadden gestaan zodat je niet hoeft te zoeken.
Kortom; Mulisch met tulband van Jos Buurlage is een heel interessant en boeiend boek waarin je Harry Mulisch beter leert kennen en waar dieper ingegaan wordt op zijn boeken en gedichten. Je gaat ze nog beter begrijpen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is wat droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd. Doordat het droog geschreven is, dwaalden mijn gedachten geregeld af en moest ik dus weer een stukje terug lezen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Haarlem en Amsterdam zijn mooie steden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg. Wel dacht ik dat ik maar een paar boeken van hem kende, maar toen ik de titels las in dit boek, bleek ik er toch aardig wat meer te kennen. Daarnaast was het mij onbekend dat hij ook gedichten heeft geschreven. Ik kende hem eigenlijk alleen van boeken als Twee vrouwen en De aanslag en van tv en de roddelbladen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Harry Mulisch fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt









Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg