Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Niets Zeggen - Ingrid Rensen


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen.
Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin.
Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383035

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
268

Genre:
Romans, thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw moet zwijgen. Wat is het geheim? Wat gebeurt er als ze wel uit de school klapt?
Het bericht van Jeroen aan het begin, staat vol raadsels. Je wilt weten wat hij met de laatste zin bedoelt. Is dat een dreigement? Of is het gewoon een vriendschappelijke bezorgdheid, de realiteit van alledag en zoek je er teveel achter?
Het eerste hoofdstuk begint rustig, maar het tweede hoofdstuk kan voor ouders met een kind dat 'anders' is binnenkomen. Kan je een brok in de keel geven omdat het waar is wat er is geschreven. Het laat onder andere zien hoe het leven kan veranderen als je een of meer kinderen hebt. Eva verlangt dan ook af en toe even terug naar het, achteraf gezien, onbezorgde studentenleven waar ze nog kon doen en laten wat ze wilde. Ook dat zal voor veel ouders herkenbaar zijn, ook al zouden ze hun kinderen niet meer willen missen.
Maar is die reünie echt wel zo leuk? Zijn bepaalde personen niet heel erg veranderd, kunnen mensen in een lange tijd zoveel veranderen of waren ze altijd al zo, maar wilde ze dat niet zien? En is de vriendschap die daarna dieper wordt, wel echt? Of zit daar ook iets achter? Heeft ze die avond bepaalde geluiden gehoord of waren het andere geluiden wat ze onbewust wilde geloven? Wat is er echt gebeurd op die avond? Wat als de situatie anders was? Wat zou ze dan doen? Is het wel echt wat er allemaal gebeurd of verbeeldt ze het zich?
Niets zeggen van Ingrid Rensen zit boordevol spanning, onverwachte wendingen en heeft een verrassend plot. Het verhaal laat zien wat het met mensen kan doen als ze bedreigd, gechanteerd, afgeperst worden, als ze niet kunnen vertellen hoe een bepaalde gebeurtenis echt is gegaan omdat dat anders gevolgen heeft voor die persoon of voor de dierbaren van die persoon. Wat dat allemaal met een relatie kan doen als je steeds moet liegen, omdat je de waarheid niet durft te vertellen. Je voelt de angst, de boosheid, de onmacht, de pijnen, het verdriet en af en toe de blijdschap van de hoofdpersoon. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personen. Ondanks dat het fictie is, geloof je dat het echt is gebeurd.
Kortom, Niets zeggen van Ingrid Rensen is een spannende thriller vol spanning, verrassende wendingen en een verrassend plot. Het laat zien wat het met iemand kan doen als ze bedreigd, afgeperst en gechanteerd wordt. Waar die uiteindelijk toe in staat kan zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend, bijna filmisch geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er soms wordt teruggeblikt als het verhaal er om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Je wilt weten hoe het verhaal af gaat lopen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een totaal ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Je hebt het idee dat het echt is gebeurd ondanks dat het fictie is.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Rob, omdat hij een heel goede vader en echtgenoot is die vecht voor zijn gezin.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een hele mooie stad en de woonplaats van Eva lijkt mij ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. De situatie waarin Eva is gekomen heeft me geraakt. Het laat zien dat dat iedereen kan overkomen, ook al zullen velen zeggen van niet. Ik hoop nooit in die situatie te komen.

Mooie quote in het boek: 
Een kleine fout en je hele leven ligt overhoop en wordt nooit meer hetzelfde.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de thriller fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Ingrid Rensen Auteur Columnist

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…