Van uitgeverij
Elikser mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Een onbeteugeld sprookje
Waar gaat het boek over?
Met bevende vingers sloeg ze het boek open, het papier rook vers en was heel wit. De woorden kende ze allemaal, stuk voor stuk had hij ze in haar oma's huis tegen haar gezegd, zelfs de woorden die hij in de schuur hees had gefluisterd, stonden er. En ook haar zuchten, haar kreunen, haar snikken van genot.
Haar moeder kwam de zoldertrap op, vlug schoof ze het boek terug. Tot haar verbazing lag ook de versnipperde brief daar, blijkbaar had hij die uit de vuilnisbak gevist, de koffiedrab zat er nog op. En ja, hoor, de krant, de krant van donderdag, de cultuurpagina naar voren gevouwen.
'Wolfs muze' is het verhaal van de verboden liefde tussen een vrouw uit een streng gelovige gemeenschap en een talentvolle dichter. Zij ontmoeten elkaar als hij les krijgt van haar grootmoeder, een vrijgevochten pianolerares. Een 'onmogelijk, wispelturig beest dat veel te lichtzinnig met zijn talenten omspringt' is hij, volgens haar oma.
Op een middag, als hij zijn etudes zit te spelen en haar oma in de keuken thee zet, schuift zij naast hem op de pianokruk en kijkt naar hem op. Zijn ogen likken aan haar huid, vrijmoedig verkennen haar vingers zijn lichaam, de toonladders rillen van genot...
De gemeenschap spreekt er schande van en haar moeder, die als weduwe volledig afhankelijk is van de kerk, werkt eraan mee dat zij in een liefdeloos huwelijk wordt gemanoeuvreerd. Het lijkt er niet op dat ze haar 'wispelturige beest' ooit nog zal zien, haar man controleert immers alles wat ze doet. Slechts een paar verstolen momenten zijn er, maar de band met haar twee jongens, die ze niet bij hun vader wil achterlaten, maakt het onmogelijk om de liefde van haar leven te volgen.
Hém inspireert het wanhopige verlangen tot poëzie die zelfs internationale roem brengt. Het enige waarvoor hij echter leeft is om haar in zijn armen te kunnen sluiten, vertwijfeld zoekt hij vergetelheid in blond en brandy.
Wanneer haar beide zoons studeren, kunnen zij elkaar eindelijk weerzien. Maar dan is het wel erg lang geleden dat ze elkaar vonden in oma's huis. Is hij nog altijd háár wispelturige beest of hebben de jaren hem van haar vervreemd?
Een intens liefdesverhaal dat geurt naar varens en wilde kamperfoelie en geen sproet onbezongen laat.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Lyda Westerink is journalist en schrijfadviseur. Lang begeleidde zij auteurs van financieel-economische vakliteratuur, tegenwoordig coacht zij mensen die op een meer creatieve manier met schrijven bezig zijn. Voor haar is 'Roodkapje' de moeder aller verhalen, niet alleen vanwege de voorbeeldige structuur, maar vooral vanwege de gelaagdheid en tijdloosheid. Het is dan ook niet toevallig dat zij zich voor haar romandebuut door dit sprookje liet inspireren.
Bron: achterflap boek
Omslagontwerp:
Evelien Veenstra
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2018
Druk:
1e druk
ISBN:
9789463650748
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
194
Genre:
Sprookjes
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar zomaar eerdags verfilmd kunnen worden, want daar leent het boek zich heel goed voor.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van
Wolfs Muze van Lyda Westerink verwacht je een hartstochtelijke roman te gaan lezen. Een roman waarin het er nogal heet aan toe gaat.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het leven van de hoofdpersoon. Als je eenmaal begint met lezen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat, of het sprookje eindigt zoals een sprookje hoort te eindigen. Iets met 'ze leefden nog en lang en gelukkig'. Of dat ook zo is, mogen jullie zelf gaan lezen. In ieder geval is uit alles te merken dat het sprookje is gebasseerd op het beroemde sprookje
Roodkapje, maar dan voor volwassenen.
Het verhaal kent vele verrassende wendingen en is een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is in dit geval niet erg. Sprookjes mogen een tikkeltje voorspelbaar zijn. Het boek leest heel vlot weg.
Het verhaal laat zien wat een streng geloof met mensen kan doen, hoe dat in een relatie kan werken, hoe dat angst kan opwekken bij kinderen, hoe het is om in een strenggelovig dorp te wonen waar iedereen op elkaar let, hoe het is om te leven met een tiran die alle stappen die jij zet nauwkeurig controleert, hoe het is om continu te leven in angst, hoe de kinderen daarop reageren en hoe het is als je niet kan doen wat jij werkelijk wilt. De vraag is of de hoofdpersoon haar jeugdliefde ooit weer zal zien en weer een relatie met hem zal krijgen of dat ze voor de rest van haar leven aan haar man blijft vast zitten. Zou haar jeugdliefde nog wel dezelfde man zijn als vroeger of is hij heel erg veranderd? En hoe zit het met haarzelf? Is zij veel veranderd? Lyda Westerink heeft zich heel erg goed in de personen ingeleefd.
Je ziet de hoofdpersoon, haar moeder en haar kinderen groeien, veranderen. Ze gaan anders naar bepaalde zaken als het geloof en het huwelijk van haar kijken. Je komt erachter waarom de moeder zo graag wilde dat haar dochter trouwde met haar man en hoe ze over haar moeder, de oma van de hoofdpersoon, dacht. Geregeld kijkt de hoofdpersoon terug naar de tijd met haar oma en haar jeugdliefde, haalt ze herinneringen op.
Kortom;
Wolfs Muze van Lyda Westerink is een sprookje dat duidelijk is gebasseerd op het sprookje van
Roodkapje, maar dan voor volwassenen. Het is een sprookje over een verloren liefde, een slecht huwelijk en leven in een strenggelovig dorp.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is gewaagd, maar past heel erg goed bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er geregeld wordt teruggeblikt in de tijd.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet dit boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt.
Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Je gelooft alles wat er staat geschreven.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Oma, omdat ze zich nergens wat van aantrok, gewoon haar leven leidde zoals zij dat wilde.
En aan wie had je een hekel en waarom?
De jager. Lees het verhaal maar om te begrijpen waarom ik een hekel aan hem heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Het dorp lijkt me heel mooi, maar ik zou er niet willen wonen. De andere plaatsen klinken ook mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Met dit sprookje besef ik maar weer dat ik in mijn handjes mag knijpen met mijn man. Het lijkt me heel erg om altijd maar in angst voor je man te leven. Dat je niets kan doen zonder dat jouw man daar commentaar op heeft of erger.
Mooie quote in het boek:
Jij neemt het pad van de spelden, ik dat van de naalden.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van volwassen sprookjes houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Misschien wel, hangt van het boek af.
Website van de auteur:
Het Sprookjescafé
Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ
Reacties
Een reactie posten