Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Fout - Boudewijn Van Houten


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Reinier van Houten was een Nederlands Nationaal-socialist van het eerste uur. Hij werd directeur van de NSB-uitgeverij Nenasu en gaf onder maar Volk en Vaderland uit. In 1937 verloor hij zijn vertrouwen in de NSB (Nationaal Socialistische Beweging), om echter tijdens de oorlog warm te lopen voor de Nederlandse SS. Nu werd hij hiervan de uitgever, met publikaties als De Volksche Wacht en Hamer. Een en ander leidde tot contact met Mussert, Seyss-Inquart, Rost van Tonningen en vele anderen, waaronder Zelfs Quisling en Himmler. Zijn zoon, Boudewijn van Houten, vertelt in dit boek over het leven – en in het bijzonder het politieke leven – van zijn collaborerende vader. Hoe controversieel dit onderwerp ook is, de lezer van Fout zal moeten erkennen dat dit een eerlijk rapport is van gebeurtenissen die exemplarich zijn voor veel verborgen NSB-verledens. En terwijl tot nu toe wel eens een Waffen-SS'er of een Hitlerjunge aan het woord is geweest, geeft Fout voor het eerst inside informatie over het kader van de NSB en SS. Over Reinier van Houten zei uitgever Van Oorschot in1977 tegen een journalist van Hollands Diep: "Dat was geen schoft. Dat was een edelfascist. Boudewijn van Houten Is wel iets minder geestdriftig over zijn vader, maar hij probeert toch een heel aanvaardbaar verslag te geven van het leven van een "fout' gezin voor, in en ook na de oorlog.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Boudewijn van Houten debuteerde in 1970 met de roman Onze hoogmoed, die heel gunstig door de hele pers ontvangen werd. Tot zijn overige werken behoort Zoveel lol (herdrukt als De ontgroening), een genadeloze aanval op het conservatieve studentencorps.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463383912

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
224

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Fout van Boudewijn van Houten krijg je meteen al een indruk waar het boek over zal gaan. De titel maakt het veelzeggend. Het is duidelijk dat het boek over iemand die fout was in het verleden gaat. Die bij de NSB of de SS heeft gezeten, want daar zijn het duidelijk laarzen van.
Het eerste hoofdstuk komt gelijk binnen vallen, is hij heel erg eerlijk over de dood van zijn moeder en waarom hij er zo over denkt. Je krijgt gelijk een inkijkje in zijn jeugd, hoe die was en hoe het huwelijk van zijn ouders was, hoe de rolverdelingen waren. Het boek moet je wel in het tijdsbeeld bekijken, want, zeker aan het begin van de vorige eeuw, had je bijvoorbeeld een andere rolverdeling dan heden ten dage. In dit boek zie je hoe dat, zeker na de oorlog, in dit gezin aan het veranderen is.
Fout van Boudewijn van Houten is eigenlijk een familieverhaal die vol staat met herinneringen en fragmenten uit het leven van de familie van Boudewijn van Houten en waar ook aandacht is besteed aan de familie van zijn moeder. Je krijgt een goed beeld van uit welk nest ze komen, wat hun gedachtes waren, waar ze een hekel aan hadden en wat ze deden voor-, tijdens- en na de oorlog. Soms lijkt het of Boudewijn zijn ouders, en dan met name zijn vader, wat mooier gemaakt heeft dan hij was. Wat misschien ook wel logisch is, want hij blijft hun zoon en ziet het anders dan een buitenstaander dat ziet. Anderzijds spaart hij zijn ouders ook niet en geeft hij zijn mening, zijn kijk op diverse onderwerpen zoals bijvoorbeeld over Hitler en de oorlog, hoe hij dat ziet en hoe zijn ouders dat zagen. Je kan misschien veel van die mensen zeggen wat je wilt, maar uit dit boek blijkt dat ze ten allen tijde eerlijk zijn geweest over hun verleden, dat ze dat nooit hebben verborgen voor iemand. Je kan zeggen dat daar moed voor nodig is, want de meesten zwegen daarover. Je krijgt daarmee tevens informatie hoe het bij de NSB en de SS aan toe ging en wat voor een impact dat had en nog kan hebben op de familie van een familielid die lid was van NSB en/of de SS.
Fout van Boudewijn van Houten is een boek waarin bepaalde stukjes ergernis kunnen wekken zoals hoe de vader over joden dacht en wat hij vond van de oorlog, maar anderzijds moet je soms ook wel lachen zoals bijvoorbeeld om het stukje dat hij samen met een vriend uit Italië had bedacht dat hun dochters wel brieven naar elkaar konden schrijven.
Kortom; Fout van Boudewijn van Houten is een heel erg gewaagd boek. Het is een boek dat ergerniswekkend kan zijn vanwege de mening van de vader over bepaalde onderwerpen zoals hoe hij de oorlog zag, maar tegelijkertijd is het ook wel weer een eerlijk, misschien soms wat te rooskleurig (maar dat is ook wel begrijpelijk), boek. Het geeft weer een andere kijk op de NSB en de SS. Het boek laat zien dat niet iedere NSB'er/SS'er hetzelfde was ook al delen ze veel dezelfde gedachten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er iets meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen is het vlot, maar soms is het ook wat droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van de familie van de auteur.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is op zich goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, soms dwaalden mijn gedachten af.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen, daarvoor verschillen we teveel van mening.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het gedachtegoed van zijn ouders hebben mij geschokt, maar ook hoe de moeder haar gezin terroriseerde.

Mooie quote in het boek: 
De dwaasheid van de ene generatie wekt de dwaze reactie van de volgende generatie op.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden, maar ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die het boek liever niet lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Neen, dit boek ga ik niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek ga ik laten zwerven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg