Het Huis Met Honderd Luiken - Tijn Vellekoop


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Witte wereld, zwarte wereld, mannenwereld, vrouwenwereld: de wereld van de ander. Hoe komen denkbeelden tot stand, hoe bepalen ze onze houding tegenover de ander en hoe veranderen ze? Wat blijft, wat komt erbij en wat verdwijnt? Zou het werkelijk zo zijn dat liefde alles overwint? Brengen kunst of het wondermiddel muziek andere werelden tot elkaar? De vraag stellen is haar half beantwoorden en met dit boekje bent u op de helft.

Zonder wetenschappelijke pretentie en zonder er conclusies aan te verbinden vraagt de schrijver zich af – aan de hand van eigen ervaringen, hoe een verandering van denken tot stand komt.
Eigen ervaringen worden aangevuld met die van anderen en met wijsheden van musici, schrijvers en filosofen. Met onderkoelde humor en met enig cynisme moet de schrijver vaststellen dat liefde lang niet alles overwint.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384780

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
96

Genre:
Maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het beroemde beeld De Denker van Auguste Rodin op de schitterende cover van Het Huis met Honderd Luiken van Tijn Vellekoop krijg je het gevoel dat je een filosofisch boek gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, doet thrillerachtig aan, maar dat is het allerminst. Het is inderdaad een filosofisch boek.
Tijn Vellekoop geeft in Het Huis met Honderd Luiken zijn mening over diverse onderwerpen als de politiek, #MeToo, sociale media, economie, wetenschap, belastingen en gezondheidszorg. Hij geeft aan hoe hij dat allemaal ziet, vertelt over zijn ervaringen, heeft het aangevuld met ervaringen van anderen en met wijsheden van filosofie, musici en schrijvers. Hij zet je aan het denken. Hij laat zien hoe bepaalde dingen zijn veranderd in de loop der jaren zoals bijvoorbeeld hoe veel vrouwen vroeger reageerden en hoe veel vrouwen nu reageren op een onschuldig compliment van een onbekende man en het onschuldige gefluit van bouwvakkers. Hoe het zit als je bijvoorbeeld iets voor de eerste keer luistert vaak goed vindt en als je het dan nog een keer luistert een andere ervaring beleeft.
Hoe je mening word gevormd en hoe een mening van bijvoorbeeld een buurvrouw belangrijker kan zijn voor iemand dan de mening van bijvoorbeeld een tandarts. Hij laat zien hoeveel luikjes iedereen heeft, hoeveel luikjes je dagelijks opent en sluit.
Soms is hij keihard in zijn oordelen, maar over het algemeen is het boek op een licht cynische, humorvolle manier geschreven. Het boek leest vlot weg. De hoofdstukken zijn niet te lang waardoor je het boek ook tussendoor kan lezen als je bijvoorbeeld ergens op moet wachten of als je een reading challenge moet halen.
Kortom; Het Huis met Honderd Luiken van Tijn Vellekoop is een heerlijk filosofisch boek met stukjes die je aan het denken zetten, anders naar diverse onderwerpen laat kijken. Het is een boek dat je tussendoor kan lezen. De hoofdstukken kan je zelfs in willekeurige volgorde lezen als je wilt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg origineel, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, licht cynisch, humorvol.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar hij heeft mij wel aan het denken gezet over bepaalde onderwerpen als hoe de denkbeelden tot stand komen en hoe de politiek de wetenschap ziet.

Mooie quote in het boek: 
Zelfs de woorden van de complete idioot kunnen een waarheid bevatten, maar hoed u voor de halve idioot!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die graag filosofische boeken lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
tijn vellekoop Twitter

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg