Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wat zijn jouw tips om kinderen aan het lezen te krijgen?

Sommige kinderen lijken geboren te zijn met boeken, terwijl andere kinderen er een gruwelijke hekel aan hebben. Hierbij 5 tips om kinderen aan het lezen te krijgen.

Dwing een kind niet tot lezen, want dan zal het kind altijd een hekel houden aan lezen.Neem een middag vrij en ga met je kind naar een bibliotheek of grote boekwinkel en laat het kind tussen de boeken voor zijn leeftijd rondneuzen. Het kind zal dan vanzelf een boek vinden dat hij wil lezen en wie weet is dat de aanzet tot lezen.Praat samen over het boek dat het kind heeft gelezen, dat zal het kind alleen maar enthousiaster maken om meer boeken te gaan lezen omdat hij er tussendoor en naderhand met je over kan praten.Lees je kind voor en laat je kind ondertussen met je meelezen in het boek dat je voorleest.Mocht je kind een hekel hebben om papieren boeken te lezen, laat hem dan op een computer of een tablet een boek lezen. Er zijn talloze apps met boeken waar je kind uit kan kiezen. 
Wat zijn jouw tips om kinderen aan het le…

Het Huis Met Honderd Luiken - Tijn Vellekoop


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Witte wereld, zwarte wereld, mannenwereld, vrouwenwereld: de wereld van de ander. Hoe komen denkbeelden tot stand, hoe bepalen ze onze houding tegenover de ander en hoe veranderen ze? Wat blijft, wat komt erbij en wat verdwijnt? Zou het werkelijk zo zijn dat liefde alles overwint? Brengen kunst of het wondermiddel muziek andere werelden tot elkaar? De vraag stellen is haar half beantwoorden en met dit boekje bent u op de helft.

Zonder wetenschappelijke pretentie en zonder er conclusies aan te verbinden vraagt de schrijver zich af – aan de hand van eigen ervaringen, hoe een verandering van denken tot stand komt.
Eigen ervaringen worden aangevuld met die van anderen en met wijsheden van musici, schrijvers en filosofen. Met onderkoelde humor en met enig cynisme moet de schrijver vaststellen dat liefde lang niet alles overwint.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384780

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
96

Genre:
Maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het beroemde beeld De Denker van Auguste Rodin op de schitterende cover van Het Huis met Honderd Luiken van Tijn Vellekoop krijg je het gevoel dat je een filosofisch boek gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, doet thrillerachtig aan, maar dat is het allerminst. Het is inderdaad een filosofisch boek.
Tijn Vellekoop geeft in Het Huis met Honderd Luiken zijn mening over diverse onderwerpen als de politiek, #MeToo, sociale media, economie, wetenschap, belastingen en gezondheidszorg. Hij geeft aan hoe hij dat allemaal ziet, vertelt over zijn ervaringen, heeft het aangevuld met ervaringen van anderen en met wijsheden van filosofie, musici en schrijvers. Hij zet je aan het denken. Hij laat zien hoe bepaalde dingen zijn veranderd in de loop der jaren zoals bijvoorbeeld hoe veel vrouwen vroeger reageerden en hoe veel vrouwen nu reageren op een onschuldig compliment van een onbekende man en het onschuldige gefluit van bouwvakkers. Hoe het zit als je bijvoorbeeld iets voor de eerste keer luistert vaak goed vindt en als je het dan nog een keer luistert een andere ervaring beleeft.
Hoe je mening word gevormd en hoe een mening van bijvoorbeeld een buurvrouw belangrijker kan zijn voor iemand dan de mening van bijvoorbeeld een tandarts. Hij laat zien hoeveel luikjes iedereen heeft, hoeveel luikjes je dagelijks opent en sluit.
Soms is hij keihard in zijn oordelen, maar over het algemeen is het boek op een licht cynische, humorvolle manier geschreven. Het boek leest vlot weg. De hoofdstukken zijn niet te lang waardoor je het boek ook tussendoor kan lezen als je bijvoorbeeld ergens op moet wachten of als je een reading challenge moet halen.
Kortom; Het Huis met Honderd Luiken van Tijn Vellekoop is een heerlijk filosofisch boek met stukjes die je aan het denken zetten, anders naar diverse onderwerpen laat kijken. Het is een boek dat je tussendoor kan lezen. De hoofdstukken kan je zelfs in willekeurige volgorde lezen als je wilt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg origineel, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, licht cynisch, humorvol.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar hij heeft mij wel aan het denken gezet over bepaalde onderwerpen als hoe de denkbeelden tot stand komen en hoe de politiek de wetenschap ziet.

Mooie quote in het boek: 
Zelfs de woorden van de complete idioot kunnen een waarheid bevatten, maar hoed u voor de halve idioot!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die graag filosofische boeken lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
tijn vellekoop Twitter

Website van de uitgever:
Uitgeverij AspektKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: