Hier Is Zon, Zee En Zand


Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis

Waar gaat het boek over? 
Bergen en Schoorl hebben altijd een ongelooflijke aantrekkingskracht gehad op schrijvers, dichters en beeldend kunstenaars. In Bergen werd Jeroen Krabbé verliefd op Herma van Geemert, zo schrijft zijn zwager Ko van Geemert en dat inspireerde Jeroen tot het maken van zijn vroege kunstwerk, waar hij over vertelt. De liefde voor Bergen aan Zee werd Adriaan van Dis al met de paplepel ingegoten toen hij daar nog op de kleuterschool zat en al jong gek werd op rozenbottels. Hans van Marwijk maakte een film met hem en schrijft eveneens over het auto-ongeluk van fotograaf Sanne Sannes en zijn modellen in de Eeuwigelaan. In de auto zat eveneens Gerrit Jan Wolffensperger en doet zijn relaas. Bob Polak liet de hoofdstad voor wat zij was en verkaste naar Bergen om zich voor dit boek te storten op de Nescio-route. Bergen inspireerde Anja Meulenbelt tot een toverdroom.
Groet, Schoorl, Bergen aan Zee en Bergen zijn de plekken waar Theo Olthuis graag vertoeft om er zijn gedichten te schrijven. Arnold de Hartog blikt terug op zijn vroege jeugdjaren op de boerderij 'Lands End' in Schoorl waar zijn vader Jan de Harto de wereldberoemde roman Hollands Glorie schreef. In de Schoorlse duinen zwierf Nicolaas Beets in de negentiende eeuw om research te doen voor zijn verhaal 'Teun de Jager' dat hertaald is door Conserve-uitgever Kees de Bakker. Peter van Zonneveld licht Beets nader toe. Hanny Alders schreef liedteksten over Beets en Teun.
Te midden van het eeuwenoude Schoorlse dennenbos herbeleeft Jacob Vis zijn vak van bosbeheerder. En schrijven ook Margriet Brandsma, Kester Freriks en Hennie Harinck over het Schoorlse bos. Literaire wandelingen completeren het boek: Bergen door Michael Valeton en Schoorl en Groet door Kees de Bakker, tevens
de samensteller van het boek. Alle schrijversportretten zijn gemaakt door fotograaf Peter H. Toxopeus.
Met voorwoord en verhaal van Joke Volkers en Jan Engelbregt van stichting Ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789054294832

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
168

Genre:
Literaire romans

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hier is zon, zee en zand krijg je een nostalgisch gevoel naar lang vervlogen tijden. Tijden van dat mensen nog niet hutje mutje op het strand zaten, waar vrouwen in overdekte strandstoelen zaten en waar nog niet zoveel rotzooi op het strand was. De titel doet je terug verlangen naar de zomer, je verlangt alweer naar de volgende zomer.
Het voorwoord van Joke Volkers en Jan Engelbregt maakt nieuwsgierig naar het boek en de plaatsen die genoemd worden. De inleiding van Kees de Bakker maakt nieuwsgierig naar de verhalen en de gedichten. Hij vertelt tevens waar de royalties van dit boek naar toe gaan en waarom die daar naar toe gaan.
Hier is zon, zee en zand is een boek boordevol verhalen, anekdotes, gedichten, wandel- en fietsroutes in Schoorl en de plaatsen daarom heen. Sommige verhalen zijn aangrijpend zoals bijvoorbeeld het verhaal van Sanne Sannes. Je leest in dit boek het verhaal van de getuige van het auto-ongeluk van Sanne Sannes, de herinneringen aan Sanne Sannes van een van zijn modellen die het auto-ongeluk heeft overleeft en zijn laatste interview vlak voor zijn ongeluk. Andere verhalen zijn ontroerend zoals bijvoorbeeld het verhaal van Jeroen Krabbé hoe hij als kind zijn toekomstige vrouw heeft leren kennen. Weer andere verhalen zijn nostalgisch zoals bijvoorbeeld de herinneringen aan Bergen aan Zee van Adriaan van Dis en het verhaal van Anja Meulenbelt over haar herinneringen aan de tuin van haar opa en oma. Daarnaast staat er ook het heel erg oud, tragisch verhaal Teun de Jager van Nicolaas Beets in waarin je je moet verplaatsen in de tijd, maar toch ook mooi is ondanks dat het tragisch is. De verhalen worden af en toe afgewisseld met gedichten die een ode zijn aan Schoorl en de plaatsen eromheen. Ook staan er verhalen van voor- en tegenstanders in over de bomenkap in Schoorl. Je krijgt een goed beeld over de bomen en hoe belangrijk ze zijn voor de mensheid en de natuur.
Al deze verhalen en gedichten laten zien hoe mooi Schoorl en de omgeving is. Na het lezen van dit boek wil je erheen en het met eigen ogen aanschouwen. Je wilt de wandel- en fietsroutes gaan volgen.
Mocht je naar Schoorl en de omgeving gaan, dan kan je dit boek gerust meenemen, want er staan schitterende wandel- en fietsroutes in met plaatsen waar je absoluut even moet gaan kijken omdat er of een huis aan een beroemde schrijver herinnert of omdat er op een bepaalde plaats een bekend iemand is overleden zoals bijvoorbeeld op de plek waar Gerrie Kneteman is overleden.
Na het lezen van dit boek besef je dat Schoorl en de plaatsen eromheen relatief onbekend zijn, maar tegelijkertijd ook weer bekend als je ziet hoeveel beroemdheden er hebben gewoond en nog wonen. Dat er best veel kunstenaars en schrijvers zitten en hebben gezeten. Dat ze daar een rijke geschiedenis hebben die redelijk onbekend is. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Hier is zon, zee en strand is een mooi boek met verhalen, gedichten, anekdotes, wandel- en fietsroutes van Schoorl en omgeving.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet nostalgisch aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken heel erg mooi.

Mooie quote in het boek: 
De wolken trekken als kamelen voorbij en ik voel hun schaduw op mijn vel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de inwoners van Schoorl en omgeving.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een verhaal of gedicht terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg