Over De Muziek Of De Maat Der Dingen - Celeste Lupus


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Dit boekje gaat over de gevoelservaring die muziek oproept. Men staat er vaak niet bij stil wat daarachter schuilt. Als een vrouw om tekst en uitleg wordt gevraagd en zij uitroept: "Maar dat voel ik zo!", beroept zij zich erop niet ter zake te hoeven komen.

Bij de muziek is dat andersom. Het vraagt de luisteraar zich zijn verstand te laten verliezen. En als dat niet lukt, is dat de muziek en niet de luisteraar aan te rekenen.

Boekfragmenten laten zien wat muziek kan doen in verschillende situaties.

Natuurkundig bezien valt muziek onder het verschijnsel geluid. Dit boekje probeert een antwoord te geven waarom en wanneer geluid als muziek herkend wordt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Brigitte de Graaf

Binnenwerk:
Brigitte de Graaf

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384735

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
66

Genre:
Muziek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Over de muziek of de maat der dingen van Celeste Lupus verwacht je een muzikaal boek te gaan lezen. De LP doet vermoeden dat het over muziek van lang vervlogen tijden gaat. De tijd waar men alleen nog naar muziek op LP's, singles, cassettebandjes en de radio luisterde. De jongeren zullen zich nu misschien afvragen waar ik het over heb. Tja, vraag maar aan jouw (groot)ouders wat ik bedoel of google het maar. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waar de titel op slaat.
In het eerste stukje vertelt Celeste Lupus wat hij met Over de muziek of de maat der dingen wil laten zien, waarom hij dit boekje heeft geschreven.
Daarna volgen er boekfragmenten uit diverse boeken van de auteur over herinneringen en gevoel over muziek. De fragmenten laten zien hoeveel verschillende muziekstijlen er wel niet zijn, en dan zijn ze nog lang niet allemaal opgenoemd, hoe iedereen weer gevoelsmatig anders op de muziek reageert. Dat wat de een herrie vindt, nietszeggend vindt, kan bij een ander een totaal ander gevoel teweeg brengen. Een gevoel van verbondenheid met de artiest, een gevoel van gemis van een bepaald persoon en zo heeft iedereen weer een ander gevoel met de muziek. Het zijn fragmenten waarin een ieder zichzelf wel in een of meer fragmenten kan herkennen.
Tegen het eind legt Celeste Lupus in het kort uit waarom geluid muziek wordt. Hij bekijkt het in een notendop wetenschappelijk.
Op zich is het een interessant boekje, het laat de muziek op een andere manier zien. Toch had het wel uitgebreider mogen zijn. Misschien bij elke herinnering een uitgebreider uitleg van hoe de auteur die herinneringen ziet, hoe hij de muziek persoonlijk ziet en dan ook herinneringen van lezers of andere mensen dan alleen uit de boekfragmenten. Ook de uitleg over geluid en waarom geluid muziek wordt had wel uitgebreider, in meer hoofdstukken, uitgelegd mogen worden. Het zou leuk zijn geweest als diverse wetenschappers hun licht erover hadden laten schijnen zodat je het van meer kanten kan bekijken. Misschien ook met behulp van tekeningen en foto's zodat het nog duidelijker wordt, dat het ook voor de gewone leek goed te lezen is. Nu is het teveel boekfragmenten en te weinig uitleg in een notendop.
Kortom; Over de muziek of de maat der dingen van Celeste Lupus is een heel interessant boekje, maar het had wel wat uitgebreider geschreven mogen worden zodat het een echt wetenschappelijk boek over muziek en geluid was geworden. En dat hoeft niet saai, droog en langdradig te zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, maar toch een puntje van kritiek. De naam van de uitgeverij had beter in het rode vlak van de LP kunnen staan, zoals op de LP's de naam van de artiest en de naam van de LP in het midden van de LP's staan. Dat had het echter gemaakt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?\
Niet echt, maar dat is niet erg.

Mooie quote in het boek: 
Muziek bedriegt niet.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die zich graag verdiepen in de wetenschappelijke kant van de muziek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Celeste Lupus

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg