Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Wieteke Van Dort - Hans Visser


Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Kind van twee culturen
Schetsen uit een Nederlands-Indische familie

Waar gaat het boek over? 
Ik ben een kind van twee culturen
Kind van de zon, kind van de kou
Terwijl ik veel van beide hou
Sta ik soms tussen twee vuren
Dat zal mijn leven lang wel duren

Wieteke van Dort is beeldend kunstenares, schrijfster, actrice en cabaretière, maar vooral 'een kind van twee culturen'. Dankzij haar creatie van de Indische Tante Lien ziet menigeen in haar een ambassadrice van Indisch Nederland. Ze komt voor uit twee families die het negentiende-eeuwse Holland verlieten, hopend op een betere toekomst op Java. Dit boek schetst hun levens en die van de daarop volgende generaties. Ze zien het oude Indië meer Europees worden, ervaren de Japanse bezetting, ondergaan de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, doen gedwongen afstand van hun geboortegrond en bouwen daarmee een nieuw Nederlands leven op. Dat alles bepaalt leven en werk van Wieteke van Dort. Dat verhaal wordt verteld in relatie tot de geschiedenis van de ontwikkelingen in het theater en op televisie.

Bron: bol.com

Omslagontwerp:
BÉCçDTP-Productions te Epe

Binnenwerk:
BÉCçDTP-Productions te Epe

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
1e druk

ISBN:
9789054294665

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
388

Genre:
Biografieën.

Wat vind je van het boek? 
De cover van Wieteke van Dort van Hans Visser spreekt boekdelen, je weet meteen dat dit boek over de zangeres, actrice, schrijfster, cabaratière en kunstenares Wieteke van Dort gaat.
Bij veel biografieën over beroemdheden gaan ze vaak hooguit één generatie, de ouders van de beschreven beroemdheid, terug, maar dat is in Wieteke van Dort van Hans Visser geenszins het geval, dit boek gaat zelfs een paar generaties terug. Het verhaal gaat terug tot, voor zover bekend de eerste persoon Van Dort. Je komt erachter waar de naam 'Van Dort' vandaan komt en als je het weet, dan klinkt het heel erg logisch.
Het verhaal vertelt hoe en waarom de verre voorouders van Wieteke naar Indië vertrokken, hoe ze dat hebben ervaren, wat ze daar deden voor werk, hoe ze daar leefden, hoe de generaties daarna daar opgroeiden, hoe het Javaanse bloed in de familie is gekomen, wat ze ervan vonden als ze weer eens een bezoek brachten aan Nederland, hoe de ouders van Wieteke elkaar hebben ontmoet, waar Wieteke is geboren en hoe haar leven verloopt. Je leest hoe zij haar jeugd in Indië heeft ervaren, hoe ze als kind was, hoe ze het vond om in Nederland te moeten wonen, hoe ze begonnen is in het vak, welke beroemde cabaratièr haar leermeester was, wat ze allemaal heeft gedaan en nog steeds doet en hoe Tante Lien is geboren. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar tot de conclusie komen dat Wieteke van Dort een echte duizendpoot is en vraag je je af of ze wel tijd heeft om gewoon eens een middagje niets te doen. Er worden ook humorvolle anekdotes vertelt zoals bijvoorbeeld de anekdotes over haar tante en de brandweer en een anekdote over een etentje in een restaurant met diezelfde tante waarbij je in een deuk ligt.
Je moet veel dingen wel in de tijdsgeest bekijken zoals bijvoorbeeld dat de mensen vroeger in Indië personeel hadden die voor het huishouden en de kinderen zorgden. Dat dat heel normaal was in die tijd.
Het is niet alleen het verhaal van de familie van Wieteke, maar het is ook een stuk geschiedenis van Indië. Je leest hoe het leven in de loop der tijden veranderdt, hoe het politieke klimaat daar in de loop der tijden verandert, hoe het was vlak voor- tijdens- en na de oorlog. Hoe veel mensen naar andere landen vluchten voor een beter bestaan. Maar ook hoe het nu daar is om te leven en te wonen.
In het nawoord vertelt de auteur waarom hij het boek heeft geschreven, wie er op het idee is gekomen en hoe lang er aan dit boek is gewerkt.
Kortom; Wieteke van Dort van Hans Visser is een heel interessant boek over twee families die naar Indië gaan om er te wonen en te werken en hopen op een beter bestaan voor hun nageslacht. Het is niet alleen een familiegeschiedenis van de familie van Wieteke en haarzelf, maar ook de geschiedenis van Indië vanaf het moment dat de voorvaderen van Wieteke er gaan wonen. Je krijgt een heel goed beeld van hoe het was en is in Indië/Indonesië. Ook zie je hoe de kinderprogramma's op tv in de loop der jaren is verandert. De foto's maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend. Heel soms is het wat langdradig.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven waarbij er af en toe terug en dan weer vooruit wordt gekeken als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen heel mooi. Vooral de plaatsen in Indonesië. Je wilt erheen om het met eigen ogen te bekijken, de sfeer te proeven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Hoeveel verhalen ik ook lees over de oorlog, het blijft me raken dat onschuldige mensen altijd worden meegezogen in een oorlog waar ze niets aan kunnen doen, waar ze niet om hebben gevraagd. Dat er keer op keer onschuldige slachtoffers vallen. Dat mensen moeten vluchten van de plek waar zo gelukkig waren omdat het er niet velig meer is of omdat men er niet meer welkom is.

Mooie quote in het boek: 
De tijd verandert, de mensheid niet.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral voor de familie van Wieteke.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE










Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg