Bühne Special


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Roelof Bos (Celeste Lupus) editie

Waar gaat het boek over? 
Roelof Bos (Celeste Lupus), verraste de literaire wereld in korte tijd door in de loop van een paar jaar een aantal omvangrijke alsmede zeer lezenswaardige romans af te leveren. Apollo aan de Seine, Smalspoor, De geest der wet, De lotgevallen van Tobias Vlek en Verdwaald in eigen land zijn stuk voor stuk literaire hoogstandjes. De roman rond Tobias Vlek is inmiddels ook in het Engels verschenen. Tevens staat er een toneelstuk op stapel. Daarnaast voert Roelof Bos een uitgebreid weblog waarin literaire stukken, maar ook meer politieke en juridische beschouwingen, voor het voetlicht treden. Het decor van Bos' romans staat in de echte wereld, zoals te lezen is in bijvoorbeeld De geest der wet: 'Tijdens een militaire Navo oefening raakt de Sovjet Unie in paniek. Als zij niets doen is het te laat. Zullen de Verenigde Staten zich aan hun Navo verplichting houden? Had Generaal De Gaulle gelijk door zich uit de Navo terug te trekken? Behoorde de bezetting van het Ruhrgebied tot de doelstellingen van de Sovjet Unie, aangespoord door een wanhopige Erich Honecker, leider van de DDR? Wat was de rol van Gorbatsjov? Welke rol speelde bij dit alles de Rijksdagbrand uit 1933?'

In deze bundel maken we ook kennis met Bos als blog-auteur en is er een interview met hem opgenomen. Tevens zijn er verschillende stukken van andere Bühne-auteurs opgenomen. Deze Bühne-special levert een aangename kennismaking op met een multi-talent.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling en Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384056

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
146

Genre:
Literatuur

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Bühne weet je meteen over wie deze special gaat als je bekend bent met de man op de foto. Als je niet bekend bent met hem, vraag je je af wie deze man is. De subtitel geeft je dan antwoord.
De redactie maakt je in Ten Geleide nieuwsgierig naar hem, maar ook naar de anderen die in deze special staan.
Zoals gezegd staat deze Bühne in het teken van Celeste Lupus. Er zijn een paar boekfragmenten uit een paar boeken van hem geplaatst zoals bijvoorbeeld uit De geest der wet die onder andere gaat over de orde binnen een studentensociëteït en Tobias Vlek en de vergissing van Einstein die gaat over een beroemde natuurkundige die zichzelf vergelijkt met een flierefluiter. Door die fragmenten wil je de boeken gaan lezen als je ze nog niet hebt gelezen. Je bent benieuwd naar hoe de verhalen verder gaan, hoe ze eindigen.
Ook staat er een mooi interview met hem in waar hij antwoorden geeft op de gestelde vragen. Soms wijkt hij even van de vraag af omdat hij het wil uitleggen of meer wil vertellen dat eigenlijk niet met gestelde vraag van doen heeft, om even later weer op de gestelde vraag terug te komen. Daardoor merk je dat hij waarschijnlijk op zijn gemak was en de interviewer heeft het gelukkig erin gelaten, heeft het niet verkort. Althans je krijgt niet de indruk dat hij dat heeft gedaan Je krijgt een goed beeld van Celeste Lupus oftewel Roelof Bos.
Om de special compleet te maken staan er ook drie columns van Celeste Lupus in. De columns laten zien hoe veelzijdig hij is. Hij geeft zijn snedige mening, maar laat ook zien dat hij over een grote dosis humor beschikt en dan met name in de laatste twee columns, de een waar hij Willem van Hanegem zijn mening laat geven over het EuroSongfestival en de ander waarin hij zijn testament wil laten opstellen, maar of dat gaat zoals hij wil?
Ondanks dat Celeste Lupus de hoofdpersoon is in deze editie, staan er ook boekfragmenten van andere auteurs in zoals bijvoorbeeld uit Mulisch met tulband van Jos Buurlage en staat er een modern sprookje in van Jan de Rooy. Net als in de andere Bühne's staan ook in deze special ook een paar gedichten, maar wel passend bij de hoofdpersoon.
Kortom, ook in deze Bühne vind je weer een verscheidenheid aan boekfragmenten, columns, poëzie, een interview en een modern sprookje. De hoofdpersoon in deze special is Roelof Bos alias Celeste Lupus. Mocht je zijn boeken nog niet kennen, dan wordt je dankzij deze special er wel nieuwsgierig naar.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen lekker vlot.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De meeste verhalen zijn heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Die zijn over het algemeen goed.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Celeste Lupus fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Leuk weetje over het boek:
Je kan Celeste Lupus ook volgen op zijn blog.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt




Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg