Hengelo 1944-1945 - Martin Meijerink


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Theo van Loon, spoorman en verzetsheld

Waar gaat het boek over? 
Theo van Loon (Maastricht 1920 - Hengelo 1945) komt als tiener in 1935 naar Hengelo. Het gezin van Handels-agent-Inspecteur bij de Nederlandsche Spoorwegen (NS) Adriaan van Loon komt aan de
Deldenerstraat 115 te wonen. Na een onbekommerde jeugd gaat Theo naar het Lyceum Hengelo alwaar hij het gymnasium volgt. Op advies van zijn vader solliciteert Theo in Utrecht voor de Opleidingsschool van de dienst van Exploitatie van de NS. Op een feestavond van deze bedrijfsschool leert hij in 1942 zijn latere verloofde Jeanne de Bruijn kennen.

Vader en zoon van Loon 'beheersen' het goederenverkeer op dit belangrijke station in al haar facetten. Over goederensoorten en -transporten heeft Theo veel vitale informatie. Op een drukke zaterdagmiddag 18 maart 1944 verricht Theo als spoorman een eerste heldendaad; hij weet eigenhandig een
munitiewagon, die is beschoten en in brand is geraakt, los te koppelen van een langere munitietrein, die in zijn geheel dreigt te ontploffen. Hengelo is voor een ramp behoed.

Als in september 1944 de Nederlandse Binnenlandsche Strijdkrachten worden gevormd is Theo van de partij. In april 1945 voert 'soldaat' van Loon van de BS samen met 24 strijdmakers een verbeten strijd om behoud van de Electrische Centrale te Hengelo. In deze strijd verliezen drie BS-'ers hun leven, waaronder Theo van Loon.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383714

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
176

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Hengelo 1944-1945 van Martin Meijerink krijg je een idee van dat je een aangrijpend verhaal gaat lezen over een man die veel heeft betekent voor de NS en Hengelo. De titel geeft weer dat het wel aan het verhaal eind van de oorlog moet hebben gespeeld.
Hengelo 1944-1945 begint met een mooi voorwoord van de burgemeester van Hengelo. Daarna krijg je te lezen waarom dit boek is geschreven en hoe Martin Meijerink erop kwam om dit boek te schrijven. Als je het boek uit hebt, heb je het gevoel dat je Theo echt hebt gekend en kan je alleen maar concluderen dat hij een echte held was. Dat het jammer is dat hij maar zo kort heeft geleefd en dat hij niet mocht trouwen en geen kinderen mocht krijgen met zijn grote liefde.
In dit boek lees je uit wat voor nest Theo kwam, wie zijn ouders en zussen waren, hoe belangrijk de NS en het geloof in hun leven was, wie Theo zelf was, wat zijn bijnaam was, wat hij was, hoe hij zijn verloofde leerde kennen, wie zijn verloofde was, hoe hij Hengelo voor een ramp heeft weten te behoeden, zijn verzetsleven en hoe hij is overleden.
Het is een heel indrukwekkend en aangrijpend verhaal over een jongeman die een held was, ook al zal hij dat zelf vast niet zo hebben gezien, daar lijkt hij te bescheiden voor. Je leest en ziet wat voor monumenten en nagedachtenissein aan hem zijn gewijd opdat hij nooit vergeten wordt. Je komt erachter dat dat er best veel zijn. Daarnaast lees je het aangrijpende verhaal dat je kippenvel bezorgt van de vader van Theo uit 1977 waarin hij vertelt hoe hij de dood van zijn zoon heeft gehoord, hoe erg hij dat vond en hoe hij ermee omging. Je leest ook hoe het Jeanne verging.
Het verhaal laat zien hoe dun de lijn van vreugde en verdriet is, vooral na de bevrijding waar velen de bevrijding vierden terwijl anderen rouwden om hun verloren familieleden, vrienden en partners.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een beter beeld van Theo en zijn familie en verloofde. Ook de foto's van de paar brieven tussen Theo & Jeanne en van de monumenten zijn een hele mooie aanvulling. Uit de brieven voel je de liefde tussen Theo & Jeanne, hoe ze echt om elkaar gaven.
Kortom; Hengelo 1944-1945 van Martin Meijerink is een indrukwekkend, aangrijpend verhaal over een jongeman die Hengelo in 1944 voor een hele grote ramp heeft weten te behoeden en in 1945 een verbeten strijd voerde voor behoud van de plaatselijke Electrische Centrale die niet zo goed voor hem en twee anderen afliep.  Dit boek is met recht een ode aan Theo van Loon. Het geeft een indrukwekkend stukje vergeten geschiedenis van Hengelo weer.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want voor zover bekend is er nog niet eerder over Theo van Loon geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Hengelo vind ik niet echt een mooie stad, maar Maastricht is een hele mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoe alert Theo was om die munitiewagen los te koppelen en weg te slepen. Ik weet niet of ik hetzelfde had gedaan. Ik zou waarschijnlijk in paniek zijn geraakt en zijn gaan gillen. Het verhaal van zijn vader raakte me ook, daar kreeg ik echt kippenvel van. Je voelt de liefde voor zijn zoon in zijn verhaal.

Mooie quote in het boek: 
Moed overwint angst.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg