Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Welkom Aan De Kust - Danny Verbaan


Van uitgeverij Scriptum mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Tweehonderd jaar Scheveningen-Bad achter de schermen

Waar gaat het boek over? 
Op ongeveer tien minuten wandelen van het vissersdorp Scheveningen opent Jacob Pronk in 1818 een eenvoudig, houten badhuis. Hier kan het publiek zijn voordeel doen met de geneeskrachtige werking van het zeewater. Wie voor het eerst in zee baadt – en dat zijn er velen
– ervaart een ongekende sensatie. Zeer voorname gasten uit heel Europa komen ervoor naar Scheveningen. Zij laten zich ook meteen de genoegens van het opbloeiende uitgaansleven goed smaken. Zo ontstaat langzaamaan – en ondanks wereldoorlogen, branden en faillissementen –
de badplaats zoals wij die tweehonderd jaar later kennen.
'Welkom aan de kust' staat vol herinneringen en anekdotes. Dit boek vertelt over badvrouwen, badmannen, ezeltjes- en struisvogeldrijvers, hotel- en strandexploitanten, restauranthouders, artiesten, autodealers, huisdieren en dirigenten.
Plannenmakers en architecten komen eveneens voorbij. Net als luchtvaartpionier Anthony Fokker die het strand als start- en landingsbaan gebruikte, Louis Davids, Bloemen-Bertha, leden van Balkanorkesten en een wereldster als Richard Tauber. Met zijn O Mädchen, mein
Mädchen bracht deze opera- en operettezanger zijn bewonderaars in vervoering.
Een absolute sensatie was ook danseres en zangeres Josephine Baker; na een tumultueuze fotosessie op het strand installeerde Baker zich heel huiselijk met een breiwerkje bij de open haard in het Kurhaus.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Danny Verbaan (1962) is oud-journalist en schrijft boeken waarin de historie en de belevenissen van de hoofdrolspelers centraal staan. Van hem verschenen eerder bij uitgeverij Scriptum Maison Kelder, het huis van de hazelnoot en Weg! Ontsnapt aan de Duitse bezetting.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463191456

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
320

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Welkom aan de kust van Danny Verbaan weet iedereen wel waar het boek over zal gaan. Het gaat inderdaad over Neerlands bekendste badplaats Scheveningen.
Bij het lezen van de proloog word je meteen nieuwsgierig gemaakt naar het verhaal van Scheveningen. Scheveningen, een plaats dat een rijke geschiedenis kent. Je ziet en leest hoe Scheveningen-Bad in de loop der jaren verandert van een kuuroord naar een badplaats.
Welkom aan de kust van Danny Verbaan vertelt de geschiedenis van hoe Scheveningen-Bad is ontstaan, waar het eerste badhuis stond, waar de eerste hotels stonden, welk hotel nu nog steeds bestaat ondanks de paar tegenslagen en wie daar zoal logeerden. Wat er in den beginne nog meer te doen was in Scheveningen. Je leest hoe het daarna met Scheveningen is gegaan, hoe Scheveningen beide wereldoorlogen wist te overleven (ok, de laatste was niet zonder kleerscheuren en dat is nog zacht uitgedrukt, maar men wist het toch weer op te bouwen), hoe men Scheveningen op de kaart probeerde te zetten door van alles te organiseren, door diverse artiesten (en dat waren vaak niet de minste, ze kwamen van heinde en verre) te laten optreden in de diverse hotels en andere gelegenheden en waar mensen bijvoorbeeld naar het circus konden. Je komt meer te weten over hoe Scheveningen-Bad in de toekomst er ongeveer uit zal zien. Je moet het wel allemaal in het tijdsbeeld bekijken, want wat nu ondenkbaar is, zoals bijvoorbeeld dieren in het circus en dat je in de winter niet in een hotel in Scheveningen kon logeren, was vroeger heel normaal. Je ziet Scheveningen-Bad in de loop der jaren veranderen.
Wat het bijzondere is aan Welkom aan de kust, is dat je niet alleen voor de schermen zicht krijgt op het gebeuren, maar het laat voornamelijk zien hoe het er achter de schermen aan toegaat. Je ontdekt hoeveel mensen vroeger en nu bezig waren/zijn om het de badgasten maar zo goed mogelijk naar de zin te maken, om ze maar zoveel mogelijk te verwennen. Je kan niet anders concluderen dan dat het harde werkers zijn die alles op alles zetten om het de gasten naar de zin te maken. Hoe vele bijzondere mensen indertijd op handen werden gedragen zoals bijvoorbeeld Bloemen-Bertha en Arie Knoester. Het is niet alleen een vrolijk verhaal, je komt er ook achter hoe in het verleden bepaalde mensen achter de schermen botsten met anderen omdat ze het bijvoorbeeld niet eens kunnen worden met bepaalde bestemmingsplannen.
De foto's maken het boek compleet. Ze laten niet alleen de bijzondere mensen die daar gewerkt hebben en geweest zijn zien, maar ook hoe de plaats in de loop der jaren verandert. Tevens zie je hoe de (bad)mode in de loop der jaren verandert. De foto's zijn een heel mooi zichtbaar tijdsbeeld.
Kortom; Welkom aan de kust van Danny Verbaan is een schitterend boek dat vertelt over de geschiedenis van Scheveningen-Bad, je krijgt een heel goed beeld van hoe het er achter de schermen aan toe ging en gaat. De verhalen en anekdotes van diverse mensen van voor- en achter de schermen en de foto's maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker. Meer dan dat zelfs.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet nostalgisch aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven waarbij er af en toe wordt terug gekeken of vooruit gekeken als het erom vroeg.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Nu ik de foto's van vroeger heb gezien, moet ik eerlijk bekennen dat ik Scheveningen er vroeger mooier uit vond zien dan nu. Vroeger was het nog niet zo volgebouwd en stonden er mooiere gebouwen. Ik begrijp dat Scheveningen-Bad met zijn tijd moet meegaan, maar ik vind het jammer dat ik de tijd van vroeger, van voor de Tweede Wereldoorlog, niet heb meegemaakt. Volgens mij was het een hele mooie tijd van wat ik er zo over heb gelezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld hoe Scheveningen eruit zag na de oorlog en de brand in het Kurhaus. Ik moest helaas ook tot de conclusie komen dat ramptoerisme van alle tijden is, dat dat niet alleen van de laatste jaren is.

Mooie quote in het boek: 
Het is ongekend wat er gebeurt op deze postzegel aan de Nederlandse kust.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Scheveningers en een ieder die wel eens in Scheveningen is geweest.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen of ga genieten van de mooie foto's.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij Scriptum om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
danny verbaan

Website van de uitgever:
Scriptum









Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg