Bebita's Tango - Olga Jans-Renou


Van uitgeverij Elikser mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.:

Waar gaat het boek over? 
Buenos Aires, jaren twintig. De stad verandert in een enorm tempo. Er komen duizenden immigranten uit Europa die nieuwe ideeën en ontwikkelingen meebrengen. Een snel veranderende maatschappij, een smeltpunt van culturen waarin kunst, politiek, cultuur en sport zich in hoog tempo ontwikkelen. Het is in dit tijdsgewricht dat de Argentijnse tango zowel in de muziek als in de dans tot volle wasdom komt. Het waren de hoogtijdagen in Argentinië. Heel veel gezinnen van het platteland kwamen in de grote stad hun geluk zoeken in de hoop op een luxueuzer leven. Dat was echter niet voor iedereen weggelegd.

In deze context speelt zich het verhaal van Bebita af, die ook met haar familie vanaf het platteland naar de stad is getrokken. Bebita heeft moeite haar plek te vinden. Ze heeft ruzie thuis, ze voelt zich verloren en ongelukkig. Totdat ze samen met een aantal andere meisjes het leven, de liefde en de dans ontdekt: de tango. Daar blijkt ze echt talent voor te hebben. Maar ze weet zich ook tegelijkertijd voortdurend in de nesten te werken. Een spannend, informatief en meeslepend verhaal over een zoektocht naar het geluk.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Bart Beereboom

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
1e druk

ISBN:
9789463650878

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
332

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Bebita's tango van Olga Jans-Renou krijg je meteen het gevoel dat je een boek over dansen gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Voordat het verhaal van Bebita begint krijg je eerst een beeld van de stad Buenos Aires in de jaren 1920-1930. Daarna begint het verhaal van Bebita dat meteen aangrijpend begint. Je voelt haar depressieve gevoelens heel goed aan, ze gaan door merg en been. Je voelt haar verdriet, haar boosheid, haar eenzaamheid en later in het verhaal voel je soms ook haar geluk. Je leert haar kennen als een kind dat nergens bij hoorde, nergens echt gewenst was en later zie je haar groeien tot een volwassen vrouw die bepaalde karaktertrekken blijft houden. In haar volwassen leven maakt ze van alles mee, maar of ze daar echt gelukkig mee is? Je komt achter haar echte naam, hoe ze aan de naam Bebita komt en wat dat betekent, wat haar eerste baan was en wat ze heden ten dage doet.
Het is een verhaal over zien te overleven in een familie waar je niet gewenst bent, zien te overleven in de grote stad, werk zien te vinden, het geluk vinden, zorgen dat je alles op tijd betaalt, zorgen dat je te eten en te drinken hebt, maar ook een verhaal vol tango. Je hoort haast de tango tijdens het lezen.
Bebita's tango van Olga Jans-Renou is geschreven vanuit Bebita en soms komt een ander aan het woord zoals bijvoorbeeld tante Porota, Teresita, Gabriela, Susana, Zulema, Patricia en Anibal Funes. Je komt achter hun levensverhalen, althans van de meesten. Sommige huldigen zich liever in geheimzinnigheid en anderen maken zich liever mooier dan dat ze zijn. In ieder geval heeft iedereen zo haar eigen verhaal, is ze getekend door het verleden en probeert een ieder er iets van te maken, al dan niet met hulp van anderen. Sommige verhalen zijn schokkend, andere zijn alleen maar triest.
Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet bekijken. Dingen die nu heel normaal zijn, dat was toen niet normaal zoals het hebben van een radio of dat je niet mocht stemmen als vrouw. Je krijgt daardoor een heel mooi tijdsbeeld, maar ook van Buenos Aires en een paar andere plaatsen in die tijd. Je ontdekt hoeveel macht de kerk had in die tijd, hoe de politiek was en het leven in het algemeen.
Kortom; Bebita's tango van Olga Jans-Renou is een verhaal over Bebita en haar vriendinnen die allenmaal zo hun eigen levensverhalen hebben waardoor ze getekend zijn en die proberen te overleven in het Buenos Aires van de jaren 1920-1930 waar heel veel immigranten hun geluk proberen te vinden, een beter leven te hopen leiden dan ze eerst deden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want om haar draait het.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend. Het boek leest heel erg vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan, of het uiteindelijk goed komt met Bebita en haar vriendinnen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Zulema, omdat ze iedereen op haar gemak stelt, zorgt dat ze erbij horen en niet mee doet met roddelen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het zal hard zijn geweest, maar ik denk wel dat ik in die tijd had kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze een paar keer. Het schokkendst vond ik het verloop van het leven van Patricia. Het ergst is, dat dat heden ten dage nog steeds gebeurd. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Het was de hypocriete moraal van die tijd.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande romans houdt dat zich in het verleden afspeelt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg