Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Carry - Carry Tefsen


Van uitgeverij Het Spectrum mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Zestig jaar in de schijnwerpers

Waar gaat het boek over? 
Als het aan haar vader had gelegen, had ze nooit op het podium gestaan. Zijn stelling was 'Kunst is mooi, maar niet voor je beroep'. Hij wilde voor zijn dochter geen toekomst als uitgehongerde kunstenaar. Dus werd de jonge Carry kleuterjuf en stond tweeënhalf jaar voor de klas. Maar uiteindelijk moest het toch echt gebeuren: ze nam ontslag en begon als revuedanseres bij de Amsterdamse nachtclub Moulin Rouge. In de jaren daarna groeide ze uit tot een gevierde actrice en musicalster. Ze werkte mee aan klassiekers als Blue Movie en Keetje Tippel, speelde bij het volkstoneel van Beppie Nooy, in musicals en experimentele theaterstukken, deed aan cabaret en was te zien in commerciële hits als De Jantjes, de Andre van Duin Show, Zeg 'ns Aaa en  Schaep met de vijf pooten.

Inmiddels is ze al zetig jaar stevig verankerd in de Nederlandse theater- en fimwereld en daarmee een vat vol gouden herinneringen en anekdotes. Via Carry's persoonlijke verhaal worden theater- en filmcoryfeeën uit vervlogen tijden tot leven gewekt en kijk je mee achter de schermen van een wervelende verzameling Nederlandse producties die in de afgelopen decennia in het theater werden opgevoerd of vertoond op het witte doek of op de televisie.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Studio Michelangela, Utrecht

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789000364428

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
224

Genre:
Biografie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de vrouw op de cover van Carry van Carry Tefsen weten de meeste mensen wel wie zij is. Zij hoeft eigenlijk geen introductie. Voor diegenen die niet weten wie zij is, google het maar. Dan kom je erachter dat zij heel erg beroemd is en heel erg veel heeft gedaan. De titel zegt genoeg, je weet meteen dat het over Carry Tefsens gaat. Het boek is heel erg mooi vormgegeven.
Meestal worden biografiën door andere auteurs dan de hoofdpersoon over wie het gaat geschreven. Carry is lekker eigenwijs en heeft lekker zelf haar eigen biografie geschreven en dat is te merken. Het is op een totaal andere manier geschreven dan je normaliter bent gewend van een biografie. Het is net of Carry gezellig bij jou op de bank zit met een lekker bakkie en een koekje erbij en jou haar levensverhaal vertelt waarbij ze geregeld van de hak op de tak springt omdat ze zich weer iets herinnert of wil vertellen wie wie is of wat iets was of hoe het vroeger ging. Voor sommigen kan het storend zijn, terwijl anderen dat juist wel leuk vinden. Storend of niet, het boek leest heel erg vlot weg.
Carry Tefsen vertelt in Carry haar levensverhaal, waar ze geboren is, waar ze als kind woonde en op school ging, hoe haar jeugd was, wat ze deed in haar vrije tijd, hoe ze is begonnen in de showbizz, hoe ze dat combineerde met haar gezin en wat ze nu doet. Je ontdekt dat ze een echte duizendpoot is die zich niet snel laat afschrikken voor een rol, dat ze echt heel erg veel heeft gedaan, dat ze heel erg veelzijdig is. Ze is eerlijk over alles en maakt niets mooier dan het was. Je ziet haar van de 'jonge' rollen langzaam aan naar de 'oudere' rollen gaan.
Carry van Carry Tefsen laat zien hoe het er achter de schermen van het theater en de filmwereld aan toe ging en gaat. Het geeft een mooi tijdsbeeld weer. Ze laat beroemde overledenen zoals John Kraaykamp en Wim Kan weer herleven in haar boek. Haar verhaal laat zien dat het niet alleen maar leuk is om bijvoorbeeld een serie op te nemen, maar dat er ook mindere kanten aan zitten zoals bijvoorbeeld in hartje winter op de Vinkenveense plassen een scene opnemen alsof het voorjaar is.
Haar levensverhaal onderbreekt ze af en toe met een gedicht. Na het lezen van de gedichten hoop je dat ze ooit met een gedichtenbundel zal komen omdat je meer gedichten van haar wilt lezen. De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een nog beter beeld van waar ze als kind heeft gewoond, waar ze in heeft gespeeld en met wie. Daarnaast geven de foto's ook een mooi tijdsbeeld weer van de mode en de haartrends in de loop der jaren, hoe dat veranderd. Vooral op twee foto's, één van haar moeder en één van haar dochter, op ongeveer dezelfde leeftijd, maar in verschillende jaren, is goed te zien hoe het tijdsbeeld veranderd.
Kortom, Carry van Carry Tefsen is niet zomaar een biografie, maar een biografie geschreven door Carry Tefsen zelf, waarbij het lijkt alsof ze haar levensverhaal bij jou op de bank vertelt onder het genot van een bakkie met een koekje.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want het draait ook om haar.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is op een vertellende manier geschreven waarbij ze geregeld van de hak op de tak gaat, maar dat is niet storend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Carry, hoe zij alles heeft ervaren, gezien.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Carry zelf, omdat ze altijd zichzelf is en lekker veelzijdig is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Ze laat zien dat het leven in de showbizz heel erg hard kan zijn, dat je blij mag zijn als je werk hebt, dat dat niet vanzelfsprekend is. Ik neem mijn petje voor haar af dat ze niet heeft opgegeven toen het zo slecht ging, maar door heeft gezet. Ze is een voorbeeld voor velen.

Mooie quote in het boek: 
Niet het geld is belangrijk, maar je innerlijke geluksgevoel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van Carry Tefsen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Mocht ze nog een boek gaan schrijven, ik ga nu wachten op haar gedichtenbundel, maar vrees alleen dat ik lang kan wachten, maar mocht die er gaan komen, dan ga ik die zeker lezen.

Leesfragment:
Je kan een leesfragment op de site van Het Spectrum lezen.

Website van de auteur:
Carry Tefsen

Website van de uitgever:
UNIEBOEK UITGEVERIJ HET SPECTRUM

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: