Er Staat Een Mug Op Tafel - Kees Van Der Vloed (red.)


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
52 verrassende columns over de Nederlandse taal

Waar gaat het boek over? 
Waarom zeggen we eigenlijk dat een mug op tafel zit, terwijl hij op z'n pootjes staat? Waarom spreken we wel van een dooie pier, maar niet van een dooienherdenking? Waarom heet het stadje Edam geen Adam? (Had maar zo gekund.) En waarom kun je het beste met een onnozel wijf trouwen?

Er staat een mug op tafelis een boekje met 52 nooit eerder verschenen columns over onze taal. Over het soms verwarrende, vaak volstrekt onvoorspelbare, maar altijd schitterende Nederlands.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Cora Veldman-Mallegrom

Binnenwerk:
Brigitte de Graaf

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384445

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
112

Genre:
Literaire non-fictie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Er staat een mug op tafel onder redactie van Kees van der Vloed wil je weten waarom er voor die cover is gekozen, of het misschien over de mug gaat. De titel maakt nieuwsgierig. Er zullen mensen zijn die de kriebels krijgen van de mug, terwijl anderen op hun tafel gaan kijken of ze toevallig een mug op hun tafel zien zitten.
In de inleiding kom je meer te weten over wat een column is en waar die aan moet voldoen. In 52 columns, geschreven door diverse auteurs, krijg je een goede kijk op de Nederlandse taal. De colums laten zien hoe verwarrend onze taal soms is, wat voor rare woorden en zinnen we in onze taal hebben, hoe veel woorden te herleiden zijn uit het verleden en/of andere talen en hoe nieuwe Nederlanders onze taal zien, hoe verwarrend het voor hen soms is. Het zijn informatieve columns waar je wat van kan leren en die je anders naar onze taal laten kijken, je laten nadenken over onze taal. De auteurs geven hun kijk op onze taal, hun mening erover. De colums laten zien hoe onze taal aan het veranderen is in de loop der jaren, welke woorden, zoals bijvoorbeeld 'sponde', niet meer worden gebruikt. Soms zet de auteur je op het verkeerde been door een verzonnen woord als een bestaand woord te omschrijven of zou het woord toch bestaan? Geregeld moet je lachen om een column zoals bijvoorbeeld de column waar in het lopend buffet wordt beschreven. Je komt ook de herkomst van de namen van de week te weten. De meeste mensen zullen het zich nog wel vaag herinneren van school, maar het is altijd leuk om het weer even te herlezen.
De columns hebben passende titels die soms nieuwsgierig maken en een andere keer je aan het lachen maakt. De feitjes over de Nederlandse taal zijn een hele leuke aanvulling. Het zijn leuke, interessante, informatieve weetjes. Ook kom je wat meer te weten over de Rotterdamse taal. Alleen is het jammer dat er niemand een column over de Friese taal, dat echt een taal is en geen dialect, heeft geschreven. Dat had het boek compleet gemaakt.
Kortom; Er staat een mug op tafel onder redactie van Kees van der Vloed is een heel leuk, informatief boekje met 52 columns over de Nederlandse taal waar je wat van kan leren en dat je anders naar onze taal laat kijken. De columns laten zien hoe mooi de Nederlandse taal is ondanks dat het soms wat verwarrend is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. Zoals eerder gezegd, het is jammer dat er niemand een column aan de Friese taal heeft gewijd.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot. Het boek leest vlot weg.

Hoe origineel zijn de columns?
Heel erg origineel, want het is bekeken vanuit de auteurs van de columns.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Nee, dat hebben ze niet, maar dat is niet erg. Ik heb simpelweg genoten van dit boek.

Mooie quote in het boek: 
Columns schrijven is een kunst, een kunde.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de Nederlandse taal.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg