Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Het Verlaten Huis - Sarra Manning


Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een meeslepende roman over echte liefde en tweede kansen

Oorspronkelijke titel:
The house of secrets

Oorspronkelijke uitgever:
Sphere

Waar gaat het boek over? 
Londen, 2016. Na een groot verlies proberen Zoë en Win hun leven weer op te pakken. Ze storten zich op het opknappen van het huis dat ze net gekocht hebben, een huis dat in 1936 gebouwd is maar waar nooit iemand heeft gewoond.

Dan vindt Zoë een koffer, met daarin een agenda uit 1936, van ene Libby. De geschiedenis van het huis intrigeert Zoë, en ze hoopt dat ze met de gegevens uit de agenda kan achterhalen wie Libby was en waarom ze nooit in het huis is gaan wonen dat wel voor haar bedoeld was.

Maar als Zoë ziet wat er nog meer in de koffer verborgen ligt, breekt haar hart opnieuw…

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Sarra Manning is van huis uit journalist. Naast romans schrijft ze artikelen voor bladen als "Red', "Elle' en "Grazia'. Net als in haar debuutroman "De laatste dans' ontdekt de lezer in "Het verlaten huis' dat de levens van twee vrouwen ondanks de tachtig jaren die hen scheiden toch met elkaar verweven zijn.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Yolande Ligterink

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789026146121

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
427

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het verlaten huis van Sarra Manning wil je weten wat voor verdriet er achter de ogen van de vrouw schuilt, wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom het huis is verlaten, wat er zich heeft afgespeeld.
Het verlaten huis van Sarra Manning word vertelt vanuit twee personen in twee verschillende tijden. Het verhaal van Libby in 1936 en het verhaal van Zoë in 2016. Twee verhalen die overeenkomsten hebben, maar gelukkig in andere opzichten van elkaar verschillen. Een verhaal van twee vrouwen die het een en ander hebben meegemaakt, die hun levens heeft getekend. Het is een verhaal dat voor veel mensen bekend voor kan komen omdat ze hetzelfde hebben meegemaakt, hebben gevoeld. Daarnaast zullen veel stellen de sores van een verbouwing herkennen, wat dat met een relatie kan doen.
Heel even lijkt het of een van de verhalen voorspelbaar zal worden met een voorspelbaar eind, maar gelukkig is dat niet zo. Het kent gelukkig vele verrassende wendingen met een verrassend plot die je niet aan ziet komen, een plot dat je mond open doet gaan van verbazing. Het andere verhaal is wel een beetje voorspelbaar, je weet al hoe het eindigt, maar dat is niet erg, want het ene verhaal maakt het meer dan goed en je wilt weten of de andere vrouw uiteindelijk de geschiedenis van de vorige bewoners van het huis zal ontdekken en hoe ze erop zal reageren. Je wilt weten hoe de verhalen van beide vrouwen uiteindelijk samen zullen komen.
Als je eenmaal in het boek begint, kan je niet meer stoppen met lezen, je wilt weten hoe het verder gaat, of het goed komt met beide vrouwen, of ze over hun verdriet heen komen of dat ze het een plekje kunnen geven, je wilt weten hoe het afloopt. Je voelt hun verdriet, hun boosheid, maar ook hun geluksmomenten. Je leeft echt met ze mee. Als je het boek uit hebt zul je een paar personen gaan missen omdat ze in je hart zijn gaan zitten.
Het is een verhaal waarbij je je moet verplaatsen in de tijd zoals bijvoorbeeld dat scheiden in Engeland in 1936 niet gemakkelijk ging, dat je daar echt een gegronde reden voor moest hebben en dan nog kwam er heel wat bij kijken voor je kon scheiden in die tijd. Het is een verhaal over het gevoel nergens bij te horen, het omgaan met een verlies, het omgaan met een verbouwing en de stress die daarbij hoort, het omgaan met tegenslagen en over vergeven.
Als je dit boek gaat lezen, dan is het aan te raden om een doos met tissues bij je te hebben, want het boek kent vele emotionele momenten. Gelukkig kent het boek ook een paar humorvolle momenten zoals bijvoorbeeld de gedachte van Libby als ze een brief van Freddy heeft gekregen.
Kortom; Het verlaten huis van Sarra Manning is een verhaal over twee vrouwen in twee verschillende tijden, die een paar overeenkomsten hebben, maar ook verschillen van elkaar. Een verhaal met diverse onverwachte wendingen en een plot die je niet aan kan zien komen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms terug wordt gekeken in het verleden als het verhaal er om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me zeker verrast. Ik zag die niet aankomen, hij kwam echt binnen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Libby, omdat ze alle mensen het beste gunt en altijd zichzelf is, maar ook van zich af kan bijten als het moet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Hugo, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel veraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel, zeker met Libby.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In 1936 ben ik niet zeker van, maar 2016 is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Ik kan helaas niet teveel veraden, maar wat Libby en Zoë hebben meegemaakt, heeft me geraakt ook al heb ik dat zelf nooit meegemaakt, maar het lijkt me verschrikkelijk als het je overkomt.

Mooie quote in het boek: 
Haar adem stokte als een drakenrook in de lucht.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van romans met diepgang houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan. 

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ik denk het wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij De Fontein om een leesfragment te lezen.

Website van de auteur:
Sarra Manning Facebook

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ De Fontein
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…