Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Het Zeepaardje - Eugénie Brands


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Als Resi door haar vriend wordt uitgenodigd voor een duikcursus op Curaçao, verandert dat haar hele leven. Ze wordt verliefd op haar duikleraar en komt door hem in aanraking met de duistere onderwereld van het eiland. Als haar duiker plotseling verdwijnt, start ze een zoektocht die haar echter  diep in de problemen brengt. Wat begon als een vrolijke vakantie, slaat om in een gruwelijke nachtmerrie.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Eugenie Brands Volgde haar opleiding aan de Rietveld- Rijksacademie waar zij zich specialiseerde in kostuumontwerp. Ze begon haar carrière bij de televisie met dramaseries en grote televisieshows, maar ook opera's, theater- en filmproduckties werden door haar aangekleed. De aankoop van een oud huis in Zuid-Frankrijk met een vervallen wijngaard bracht een omslag in haar leven. Haar debuutroman, de thriller Een witte raaf, is hieruit voortgekomen, waarna het schrijven haar niet meer losliet. Het zeepaardje is haar tweede thriller en eveneens gedeeltelijk autobiografisch.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Christian Ouwens

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463385015

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
232

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd en ik verwacht ook niet dat dat gaat gebeuren.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het zeepaardje op de cover en de titel van Het Zeepaardje van Eugenie Brands verwacht je een kinderboek te gaan lezen over zeepaardjes, maar niets is minder waar. Het is een boek voor (jong)volwassenen.
De omschrijving van het boek en het genre van het boek brengen hoge verwachtingen met zich mee. Helaas is de eerste helft van het boek niet echt spannend te noemen voor een thriller, ook voor een thriller die niet bloederig is, is het allemaal wel heel erg soft, soms zelfs saai, er gebeurt veel, maar anderzijds ook weer niets. Pas vanaf de tweede helft wordt het spannend, gebeurt er echt iets waardoor je op je nagels gaat bijten van spanning. Helaas gaat het dan erg op en neer; dan is het weer even spannend zoals op het moment dat Resi moet vluchten, om vervolgens weer een soft stukje te gaan lezen, zoals over wat ze die dag doet en dat om en om. Het verhaal kent verrassende wendingen, maar het is ook geregeld voorspelbaar zoals wat er met Rocky is gebeurd. Het eind is wel heel erg doorzichtig, het is een eind die je wel verwacht en ook past bij dit boek, maar het had wel spannender gemogen, minder voorspelbaar. Daarnaast irriteer je je geregeld aan de naïeviteit van de hoofdpersoon en haar geregelde zelfmedelijden.
Ondanks dat, is het boek vlot en beeldend geschreven. Je wilt zelf naar Curaçao om de omgeving met eigen ogen te gaan bekijken, je wilt ook gaan duiken en de onderwaterwereld gaan bewonderen. Je komt meer te weten over duiken, over hoe te reageren als je in een stroming komt tijdens het zwemmen, over wat ze daar eten en drinken en het verschil tussen Antiliaanse- en Nederlandse feestjes.
Het is een verhaal over zien om te gaan met tegenslagen, mensen die niet altijd blijken te zijn dan je in eerste instantie dacht, het leven in angst, het vluchten vanwege diverse gebeurtenissen, hoe het is om geen controle over je leven meer te hebben, schuldgevoelens over iets waar je niets aan kan doen, het genieten van het leven en het najagen van je dromen. Je voelt de boosheid, het verdriet, de angst en het geluk van de hoofdpersoon. Datgene wat Resi op een gegeven moment meemaakt en haar reactie erop, kan voor veel vrouwen die het ook hebben meegemaakt herkenbaar zijn.
Kortom; Het Zeepaardje van Eugénie Brands is een thriller dat soft begint en soms zelfs saai is, pas in de tweede helft wordt het spannend, maar dan is het weer even spannend en dan weer even soft om vervolgens weer even spannend te zijn. Daarnaast is het vrij voorspelbaar, kent het maar weinig verrassende wendingen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, dat deed het boek niet. Ik had er voor een thriller veel meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, maar het had allemaal wel wat spannender gemogen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet echt, geregeld dwaalden mijn gedachten af.

Heeft het plot je verrast?
Nee, niet echt.

Is het verhaal geloofwaardig?
Soms wel zoals bijvoorbeeld over het duiken, maar soms ook niet zoals bijvoorbeeld het eind. Dat komt erg ongeloofwaardig over.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Over het algemeen wel.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Caroline, omdat ze geniet van het leven en niet te beroerd is om een ander te helpen als het moet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou gek worden van haar.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi. Ik wil erheen om het met eigen ogen te bekijken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat mij goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het verhaal van Rocky zijn familie heeft me geraakt, maar meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Ook datgene wat Resi is overkomen heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Huilen is soms wel goed als ontlading.

Zou je het boek aanraden? 
Als je een goede thriller wilt lezen, dan raad ik je aan om een andere thriller te gaan lezen. Mag het voor jou voorspelbaar zijn en heb je er geen problemen mee dat het dan weer even spannend en dan weer even saai is, dan is dit een thriller voor jou.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van voorspelbare, soft thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
2 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Het moge wel duidelijk zijn dat ik dit boek niet nog een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, dat hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…