Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Het Zeepaardje - Eugénie Brands


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Als Resi door haar vriend wordt uitgenodigd voor een duikcursus op Curaçao, verandert dat haar hele leven. Ze wordt verliefd op haar duikleraar en komt door hem in aanraking met de duistere onderwereld van het eiland. Als haar duiker plotseling verdwijnt, start ze een zoektocht die haar echter  diep in de problemen brengt. Wat begon als een vrolijke vakantie, slaat om in een gruwelijke nachtmerrie.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Eugenie Brands Volgde haar opleiding aan de Rietveld- Rijksacademie waar zij zich specialiseerde in kostuumontwerp. Ze begon haar carrière bij de televisie met dramaseries en grote televisieshows, maar ook opera's, theater- en filmproduckties werden door haar aangekleed. De aankoop van een oud huis in Zuid-Frankrijk met een vervallen wijngaard bracht een omslag in haar leven. Haar debuutroman, de thriller Een witte raaf, is hieruit voortgekomen, waarna het schrijven haar niet meer losliet. Het zeepaardje is haar tweede thriller en eveneens gedeeltelijk autobiografisch.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Christian Ouwens

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463385015

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
232

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd en ik verwacht ook niet dat dat gaat gebeuren.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het zeepaardje op de cover en de titel van Het Zeepaardje van Eugenie Brands verwacht je een kinderboek te gaan lezen over zeepaardjes, maar niets is minder waar. Het is een boek voor (jong)volwassenen.
De omschrijving van het boek en het genre van het boek brengen hoge verwachtingen met zich mee. Helaas is de eerste helft van het boek niet echt spannend te noemen voor een thriller, ook voor een thriller die niet bloederig is, is het allemaal wel heel erg soft, soms zelfs saai, er gebeurt veel, maar anderzijds ook weer niets. Pas vanaf de tweede helft wordt het spannend, gebeurt er echt iets waardoor je op je nagels gaat bijten van spanning. Helaas gaat het dan erg op en neer; dan is het weer even spannend zoals op het moment dat Resi moet vluchten, om vervolgens weer een soft stukje te gaan lezen, zoals over wat ze die dag doet en dat om en om. Het verhaal kent verrassende wendingen, maar het is ook geregeld voorspelbaar zoals wat er met Rocky is gebeurd. Het eind is wel heel erg doorzichtig, het is een eind die je wel verwacht en ook past bij dit boek, maar het had wel spannender gemogen, minder voorspelbaar. Daarnaast irriteer je je geregeld aan de naïeviteit van de hoofdpersoon en haar geregelde zelfmedelijden.
Ondanks dat, is het boek vlot en beeldend geschreven. Je wilt zelf naar Curaçao om de omgeving met eigen ogen te gaan bekijken, je wilt ook gaan duiken en de onderwaterwereld gaan bewonderen. Je komt meer te weten over duiken, over hoe te reageren als je in een stroming komt tijdens het zwemmen, over wat ze daar eten en drinken en het verschil tussen Antiliaanse- en Nederlandse feestjes.
Het is een verhaal over zien om te gaan met tegenslagen, mensen die niet altijd blijken te zijn dan je in eerste instantie dacht, het leven in angst, het vluchten vanwege diverse gebeurtenissen, hoe het is om geen controle over je leven meer te hebben, schuldgevoelens over iets waar je niets aan kan doen, het genieten van het leven en het najagen van je dromen. Je voelt de boosheid, het verdriet, de angst en het geluk van de hoofdpersoon. Datgene wat Resi op een gegeven moment meemaakt en haar reactie erop, kan voor veel vrouwen die het ook hebben meegemaakt herkenbaar zijn.
Kortom; Het Zeepaardje van Eugénie Brands is een thriller dat soft begint en soms zelfs saai is, pas in de tweede helft wordt het spannend, maar dan is het weer even spannend en dan weer even soft om vervolgens weer even spannend te zijn. Daarnaast is het vrij voorspelbaar, kent het maar weinig verrassende wendingen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, dat deed het boek niet. Ik had er voor een thriller veel meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, maar het had allemaal wel wat spannender gemogen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet echt, geregeld dwaalden mijn gedachten af.

Heeft het plot je verrast?
Nee, niet echt.

Is het verhaal geloofwaardig?
Soms wel zoals bijvoorbeeld over het duiken, maar soms ook niet zoals bijvoorbeeld het eind. Dat komt erg ongeloofwaardig over.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Over het algemeen wel.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Caroline, omdat ze geniet van het leven en niet te beroerd is om een ander te helpen als het moet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou gek worden van haar.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi. Ik wil erheen om het met eigen ogen te bekijken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat mij goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het verhaal van Rocky zijn familie heeft me geraakt, maar meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Ook datgene wat Resi is overkomen heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Huilen is soms wel goed als ontlading.

Zou je het boek aanraden? 
Als je een goede thriller wilt lezen, dan raad ik je aan om een andere thriller te gaan lezen. Mag het voor jou voorspelbaar zijn en heb je er geen problemen mee dat het dan weer even spannend en dan weer even saai is, dan is dit een thriller voor jou.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van voorspelbare, soft thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
2 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Het moge wel duidelijk zijn dat ik dit boek niet nog een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek laten zwerven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, dat hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: