Kerstmis Onder Vuur - Kevin Prenger


Van Kevin Prenger mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.
 
Subtitel:
Kerst tijdens de Tweede Wereldoorlog: aan het front, thuis en in de kampen

Waar gaat het boek over? 
Stalingrad, kerst 1942. Geplaagd door snerpende kou en het zenuwslopende geluid van mortierinslagen zongen Duitse soldaten kerstliederen. Ze aten hun schamele rantsoenen, verlangend naar gedekte kersttafels en ovengebraad. Op Guadalcanal in de Stille Oceaan aten Amerikaanse mariniers diezelfde kerst ingevlogen kalkoen, als ze respijt hadden van de bloedige strijd tegen fanatieke Japanners. Onder een heldere sterrenhemel pinkten ze tijdens de mis een traantje weg, denkend aan hun familie thuis.
Ook in schuttersputjes in de Ardennen en aan boord van marineschepen werd kerst gevierd, hoe erbarmelijk de omstandigheden ook waren. Datzelfde gold voor het thuisfront, waar vieringen noodgedwongen plaatsvonden in Berlijnse schuilkelders of Londense metrostations. Krijgsgevangenen keken uit naar kerstpakketten van thuis. Zelfs in naziconcentratiekampen putten gevangenen hoop uit het kerstfeest, al ging hun lijden onverbiddelijk door.
''Kerstmis onder vuur'' vertelt over de omstandigheden waaronder tijdens de Tweede Wereldoorlog kerst werd gevierd, door militairen, burgers en kampgevangenen. Te midden van het oorlogsgeweld bleef Kerstmis een hoopvol baken van westerse beschaving.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kevin Prenger is projectleider van Go2War2.nl, het grootste Nederlandstalige naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Behalve voor Go2War2.nl schrijft hij voor Historiek.net en schreef hij in het magazine Wereld in Oorlog. Eerder publiceerde hij 'Oorlogszone ZOO' over de Berlijnse dierentuin en de Tweede Wereldoorlog, 'De boodschapper uit de hel' over SS-officier Kurt Gerstein, 'Een rechter in Auschwitz' over SS-rechter Konrad Morgen en 'Het masker van de massamoordenaar' over SS-generaal Arthur Nebe.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Roger Paulissen

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789402181098

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
352

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de vrolijke kerstman op de cover van Kerstmis onder vuur van Kevin Prenger verwacht je een boek boordevol kerstverhalen gaat lezen, maar als je goed naar de kerstman kijkt naar wat hij in zijn rechter hand heeft, krijg je het gevoel dat het wel eens over de kersttijd in de oorlog kan gaan. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt, ook al weet je dat eigenlijk stiekem al wel.
Kerst onder vuur van Kevin Prenger geeft goed weer hoe er kerst wereldwijd werd gevierd in de Tweede Wereldoorlog, hoe verschillend het werd gevierd ondanks het oorlogsgeweld. Onder welke (erbarmelijke) onderkomens en omstandigheden vaak kerst werd gevierd, hoe kerst soms even van korte duur verbroederde, hoe het deed verlangen naar thuis, hoe ze hun verblijven op hun manier hadden versierd, wat ze aten en hoe er samen werd gezongen in diverse talen omdat de melodie in elk land hetzelfde is. Ook geeft het goed weer hoe het thuis werd gevierd. Je leest niet alleen hoe het bij de soldaten, de gewone man en in de kampen kerst werd gevierd, maar bijvoorbeeld ook in het Witte Huis. Soms is het emotioneel zoals soldaten die kinderen cadeaus geven en soms moet je ook lachen zoals bijvoorbeeld om een radioman die appeltaarten bakte en de opmerking die hij geeft bij het uitdelen.
Daarnaast kan je ook lezen welke kerstnummers werden gedraaid, populair waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en die tot op de dag van vandaag nog steeds elk jaar rond kerst te horen zijn. Je komt ook meer te weten over kerst en zijn gebruiken zoals bijvoorbeeld waar de kerstman vandaan komt en de geboorte van Rudolph the Red-Nosed Reindeer. Tussen de verhalen over de kerstvieringen door lees je in het kort hoe de oorlog verliep.
Ondanks dat de naziorganisaties probeerden om de naam te veranderen, de kerstliedjes te veranderen en de versieringen te veranderen, bleven de meeste Duitsers toch vast houden aan de kerst en alles wat daarbij kwam kijken. Kerstmis onder vuur van Kevin Prenger laat zien dat men niet zomaar het kerstfeest laat veranderen. Dat men daar eigenlijk niet aan mag komen.
Je ziet de kerstdagen per jaar erbarmelijker worden, dat er minder of niets te krijgen is in veel plaatsen. Dat mensen juist daardoor creatiever worden om toch maar een enigzinds heerlijk kerstmaal te serveren, de kerstboom versieren met de middelen die ze hebben en toch proberen om elkaar cadeaus te geven.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt daardoor een nog beter beeld van hoe kerst werd gevierd in de oorlog.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
Kortom: Kerstmis onder vuur van Kevin Prenger is een heel interessant boek dat laat zien hoe er kerst in de Tweede Wereldoorlog werd gevierd. Hoe men ondanks de oorlog toch probeerde om kerst te vieren met alles wat daarbij hoort.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven waarbij een enkele keer voor- of teruggeblikt wordt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral de verhalen met kinderen hebben me geraakt, bijvoorbeeld hoe soldaten de kinderen chocola en ander lekkers aan ze gaven en de reacties die de soldaten kregen en het verhaal het meisje dat voor het eerst kerst vierde, hoe blij ze was met de poppen.
Kerstmis onder vuur van Kevin Prenger laat je weer beseffen hoe goed we het hebben, dat we kerst kunnen vieren zoals we zelf willen zonder dat je bang moet zijn dat er bommen en granaten op jouw onderkomen vallen.

Mooie quote in het boek: 
De veerkracht van de menselijke geest is werkelijk opmerkelijk.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
KEVIN PRENGER

Website van de uitgever:
BRAVE new BOOKS











Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg