Met Witte Bussen Naar De Vrijheid - Arie Wolfert


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Ook ex-gevangenen uit Kamp Vught reden mee

Waar gaat het boek over? 
Een van de grootste reddingsacties tijdens de Tweede Wereldoorlog was 'Het witte bussen-plan'. Op initiatief van Noorwegen en Denemarken werd een reddingsplan opgesteld. Met als doel om - voor de ineenstorting van het Derde Rijk - de Noorse en Deense gevangenen uit de Duitse kampen, gevangenissen en tuchthuizen op te halen. Het Zweedse Rode Kruis o.l.v. Folke Bernadotte heeft dit plan in het voorjaar van 1945 uitgevoerd. Hierover is regelmatig met Himmler onderhandeld.

Met dit plan zijn meer dan 15.000 gevangenen in wit geschilderde bussen naar Zweden gebracht. Ongeveer de helft van deze gevangenen waren Noren en Denen. Ook werden vele niet-Scandinaviërs uit de kampen bevrijd, waaronder meer dan 800 Nederlandse gevangenen. Een deel van deze gevangenen had in Kamp Vught gezeten. Hoewel er over de Tweede Wereldoorlog veel bekend is, belicht dit boek van historicus Arie Wolfert een voor Nederland vrijwel onbekend stukje geschiedenis.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Arie Wolfert (1945) is historicus, publicist, werkte vele jaren in het onderwijs en is nu al meer dan tien jaar vrijwilliger in het Nationaal Monument Kamp Vught. Hij schrijft artikelen over historische onderwerpen die vaak betrekking hebben op Scandinavië.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling, Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383776

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
160

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Met Witte Bussen naar de vrijheid van Arie Wolfert word je, net als de jongetjes op de fietsen, nieuwsgierig naar de mensen die in de bus stappen. Je wilt weten wat ze mankeren of dat ze gewoon voor een onderzoek bij een dokter in de bus moeten komen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
Het eerste hoofdstuk, dat over de tot standkoming van het boek gaat, vertelt de auteur hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven en hoe hij aan de informatie kwam. Het maakt dat je verder wilt lezen om te lezen hoe het allemaal is gegaan. Als je het boek uit hebt, kan je je alleen maar afvragen waarom er niet zo veel is geschreven over deze reddingsactie, waarom deze reddingsactie onbekend is gebleven in Nederland.
Met Witte Bussen naar de vrijheid van Arie Wolfert vertelt het verhaal over hoe de Zweden, de Noren en de Denen met witte bussen heel veel van hun in de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen landgenoten hebben bevrijd en niet alleen hun landgenoten, maar later ook heel veel mensen die uit andere landen kwamen en gevangen waren genomen hebben bevrijd. Je leest hoe ze hebben moeten onderhandelen, wie het organiseerde, welke rol Himmler hierin had, hoe de mensen zijn bevrijd, waarom de bussen wit moesten zijn, hoeveel mensen ze hebben bevrijd, hoe de reddingsactie verliep, hoe veel geredde mensen eruit zagen, hoe risicovol het was, hoe een aantal bevrijde mensen dat hebben ervaren en hoe het ging met de bevrijde Nederlandse gevangenen in Zweden. Je kan alleen maar bewondering hebben voor de bevrijders, dat ze hun leven in de waagschaal stelden om mensen te bevrijden. Sommige stukjes kunnen bekend voorkomen als je een beetje bekend bent met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zoals bijvoorbeeld hoe de Duitsers reageerden op het moment dat ze merkten dat ze aan het verliezen waren en de dood van Hitler en Himmler, maar dat is niet erg, dat hoort in dit soort boeken.
Al tijdens het lezen ga je dingen afvragen als waarom andere landen schijnbaar niet zo goed voor hun landgenoten hebben proberen te zorgen in de kampen zoals de Zweden, Noren en Denen dat deden. Waarom er geen aandacht aan de operatie witte bussen is besteed in Nederland terwijl er toch ook dankzij die operatie veel Nederlanders zijn bevrijd. Je komt te weten waarom sommige bevrijde mensen liever in Zweden bleven dan dat ze terug gingen naar Nederland. Ook kan je lezen waar je de witte bussen kan bekijken, waar er nog aan herinnert wordt aan de reddingsoperatie.
Je kan zien dat Arie Wolfert veel onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van de operatie witte bussen, het ontstaan van de oorlog in Scandinavië en hoe Zweden neutraal bleef in de Tweede Wereldoorlog. De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een beter beeld van de plaatsen, de kampen en de mensen.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina's.
Kortom, Met Witte Bussen naar de vrijheid van Arie Wolfert is een interessant stukje vergeten, en bij veel Nederlanders, niet bekend verhaal over een van de grootste reddingsacties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt hoe een groep Zweden, Noren en Denen een heleboel gevangenen hebben weten te bevrijden en hoe dat ging.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar gaat het boek ook over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, wil je alleen maar verder lezen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, in die tijd had ik niet kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik heb inmiddels heel veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen, maar dit verhaal was me niet bekend. Dat er mensen waren die met gevaar voor eigen leven gevangenen hebben proberen te redden heeft me geraakt.
De opmerking van Roosje over de Nederlandse autoriteiten had ik al eerder gelezen in andere boeken. Het blijft me verbazen hoe schofterig de Nederlandse autoriteiten met de Nederlandse gevangenen zijn omgegaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder geïnteresseerd is in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg