Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Molukse Overpeinzingen - Jan Tomasowa


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een kritisch en openhartig verslag van een reis door de Molukse geschiedenis

Waar gaat het boek over? 
In zijn essay "Molukse overpeinzingen' zoekt Jan Tomasowa op kritische en openhartige wijze naar antwoord op vragen over de dieper onderliggende oorzaken van ontwikkelingen die de geschiedenis en de maatschappelijke positie van de Molukkers in Nederland in sterke mate beïnvloeden. De auteur gaat oa. in op de vraag waarom, na eeuwenlange onderdrukking door het Nederlands koloniaal bewind, zoveel Molukkers er toch voor kozen om Nederland trouw te dienen. De Nederlandse regering weigerde zelfs de soldij van Molukse KNIL-militairen die tegen het Japanse leger hadden gevochten te betalen. Waarom streden zij, na de Japanse capitulatie, samen met Nederlandse militairen tegen de vijanden van het Nederlands bewind? De auteur vraagt zich af waarom de duizenden Molukse pro RMS KNIL-militairen, die op Java waren gelegerd, aldaar de TNI niet massaal aangevallen hebben, toen op de Molukken, de TNI oorlog voerde tegen de Republik Maluku Selatan (RMS). Zij deden dat wel op Celebes. En daarna? Waarom geloofden de Molukse KNIL-soldaten, die in 1951 op militair bevel met hun gezinnen naar Nederland vertrokken, dat zij tijdelijk in Nederland zouden verblijven? Waar hadden zij na een half jaar naar toe willen gaan? Tomasowa stelt vast dat de Molukse leiders niet altijd in het belang van de Molukse bevolking hebben gehandeld. De huidige Nederlandse bevolking is niet schuldig aan de misdaden van hun voorouders jegens de Molukkers. De erfzonde bestaat niet. Tijdens de burgeroorlog rond 2000 op de Molukken stond de bevolking er uiteindelijk alleen voor. En bij de wederopbouw werden zij gesteund door met name maatschappelijke krachten in Indonesië en in Nederland. De RMS-beweging in Nederland speelde geen enkele rol van betekenis bij het stoppen van de oorlog en bij de opbouw van de Molukken. Het merendeel van de Molukkers in Nederland gaat niet terug naar de Molukken. De analyses en onderwerpen in dit essay zullen veel stof doen opwaaien in het Moluks-Nederlandse landschap.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384797

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
106

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de peinzende auteur op de cover van Molukse overpeinzingen van Jan Tomasowa wil je weten waar de auteur aan denkt, waar hij over peinst. De titel maakt nieuwsgierig. Het is alleen jammer dat de titel niet goed leesbaar is. Als de titel een paar tinten donkerder was, dan was het duidelijker leesbaar geweest.
Het is een interessante, boeiende, maar ook aangrijpende, verschrikkelijke reis door de Molukse geschiedenis. Het vertelt de geschiedenis van hoe Molukkers zo afhankelijk werden van Nederland, waarom ze Nederland zo trouw bleven en koningin Wilhelmina zo vereerden, maar of dat wel zo verstandig was? Je leest over de eeuwenlange invloed van de Nederlandse kolonisten en wat dat tot gevolgen had, wanneer de eerste Hollandse schepen aanmeerden in de Baai van Ambon en wanneer ze voorgoed uit de specerijeneilanden vertrokken, waarom veel Molukse soldaten zich bij de KNIL aansloten, wanneer de KNIL werd opgeheven, wat de Nederlandse regering wilde wat er met de KNIL-soldaten gebeurde, wat voor vieze spelletjes de Nederlandse regering indertijd heeft gespeeld, hoe de KNIL-soldaten werden veraden en vernederd, de gevolgen van het leven in kampen, waarom de Molukse actievoerders Nederlandse kinderen en burgers gijzelden en hoe de auteur daarover denkt en hoe het nu gaat met de Molukkers.
Jan Tamasowa vertelt ook over zijn eigen ervaringen, de verhalen van zijn familie en wat hij heeft geleerd en hoe hij dat in de praktijk heeft gebracht. Hij is heel erg kritisch naar het Moluks leiderschap en dan met name over de RMS. Met een kritische, openhartige blik kijkt de auteur naar de Molukse geschiedenis.  Ook geeft hij zijn mening over ereschuld, hoe hij daarover denkt. Aan het eind kan je een mini-biografie over de auteur lezen.
Kortom; Molukse overpeinzingen van Jan Tomasowa is een boeiende, maar ook verschrikkelijke reis door de Molukse geschiedenis. De auteur laat zijn gedachten met een kritische blik over de Molukse geschiedenis gaan, geeft zijn mening van hoe hij het ziet. Na het lezen van dit boek wil je zijn trilogie gaan lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is jammer dat de titel niet goed leesbaar is en ook het gezicht van de auteur had wel duidelijker mogen zijn.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot. Het boek leest vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Ondanks dat veel al bekend is uit andere boeken, is het toch heel erg origineel omdat de Molukse geschiedenis is bekeken vanuit de ogen van de auteur.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven. Het begint vanaf het moment dat de eerste Hollandse schepen aanmeren in de Baai van Ambon en eindigt met het heden.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik heb al vaker gelezen over wat er allemaal is gebeurd indertijd en toch blijf ik steeds weer nieuwe stukjes verhalen, zoals in dit boek, lezen. Er zijn diverse gebeurtenissen die me hebben geraakt, maar wat me in dit boek ook heeft geraakt is dat hoe ouders soms gedwongen werden om te kiezen. Helaas kan ik niets meer zeggen, want dan zou ik teveel veraden, maar wat moet dat aangrijpend zijn geweest en zeker achteraf.

Mooie quote in het boek: 
Alleen degenen die persoonlijk wandaden hebben begaan zijn schuldig.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de Molukse geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. Ik ben heel erg benieuwd naar de trilogie die hij heeft geschreven.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: