Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Op De Vlucht Voor Apartheid - Dumani Mandela


Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Nkwenkwe - On the run for apartheid

Waar gaat het boek over? 
Op de vlucht voor apartheid is een novelle over hoofdpersoon Sandile en zijn familie die tijdens de noodtoestand van 1985 op het hoogtepunt van de apartheid gedwongen worden Zuid-Afrika te ontvluchten. Het verhaal gaat over hun emotionele en spirituele aanpassing aan een vreemd land (Zweden) en over hun poging om er een nieuw leven op te bouwen. In Zweden vinden Sandile en zijn familie een Afrikaanse gemeenschap die hen helpt te integreren in een vreemde cultuur. Via Kenia keren ze terug naar het continent van Afrika. Niet alleen in een zoektocht naar hun bestemming, maar ook om de band met hun geboortegrond te versterken.
Op de vlucht voor apartheid is tevens een liefdesverhaal over Sandile en zijn visie op de liefde die hij ervaart ondanks de beproevingen van zijn psychische ziekte. Het is een spirituele reis die hem leert verandering en pijn te accepteren en te begrijpen hoe hij verbonden is met aspecten van zijn Afrikaanse verleden.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Hendrik Hutter

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
1e druk

ISBN:
9789054294894

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
176

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het jongetje op de cover van Op de vlucht voor apartheid van Dumani Mandela denk je dat hij op vakantie gaat, maar als je dan naar de titel kijkt, dan weet je dat dat niet het geval is. Je krijgt een gevoel van dat daar een heel erg aangrijpend verhaal achter moet zitten en helaas is dat ook zo.
Het is een heel erg aangrijpend verhaal over een gezin dat moet vluchten uit Afrika omdat hun leven daar op het spel staat. De jeugd van Sandile verloopt in zijn eerste levensjaren voorspoedig, maar dan wordt zijn vredige jeugd op een dag verstoord en krijgt hij te horen dat hij moet vluchten, dat hij naar zijn vader en zus in Londen moet. Dat gaat gepaard met de nodige emoties waarbij hij een belofte doet aan zijn vriendinnetje en zijn oma. Op dat moment is het nog maar de vraag of hij die belofte ooit kan inlossen, of hij ze ooit weer zal zien. Het is een reis waarbij hij steeds wantrouwender wordt. Wie kan hij vertrouwen en wie niet? Wordt hij niet gevolgd? Ondertussen maakt hij zich grote zorgen of hij wel ooit besneden kan worden in de bergen zodat hij een volwassen man wordt. Later ontdek je waarom dat zo belangrijk voor hem is, wat dat ongeveer inhoudt en wat er nog meer bij komt kijken. Hoe daarna de vlucht gaat en waar ze gaan wonen en hoe ze het hebben in hun nieuwe land. Hoe ze uiteindelijk weer teruggaan, hoe anders die vlucht is dan de heenvlucht en hoe hun leven in Afrika verder gaat. Je voelt zijn angst, zijn gemis om zijn jeugdvriendinnetje en zijn oma, zijn vrolijkheid als hij zijn ouders en zus weer ziet, zijn verwondering als hij bijvoorbeeld voor het eerst in Londen is, maar ook zijn wil om een man te worden.
In Op de vlucht voor apartheid van Dumani Mandela lees je wat het met kinderen, maar ook met volwassenen kan doen als ze moeten vluchten uit hun geboorteland, hoe het is om alles, en dan vooral je geliefden achter te moeten laten, hoe het is om te wennen aan het leven in een ander land, hoe dat later ook nog op je in kan werken als je het gebeuren niet goed hebt verwerkt. Wat het verschil is tussen de geregulierde zorg en de spirituele zorg. Hoe verschillend de uitwerkingen kunnen zijn.
Daarnaast lees je over de geschiedenis van Afrika die vanuit verschillende kanten wordt bekeken. Er blijken diverse verhalen over Afrika te zijn, diverse redenen dat mensen waren gevlucht uit Afrika. Je krijgt een ander beeld van Afrika dan je al had. En wat de impact van de vrijlating van Nelson Mandela in Afrika was, hoe het daarna ging.
Kortom; Op de vlucht voor apartheid van Dumani Mandela is een heel erg aangrijpend verhaal over een gezin die op de vlucht moet slaan omdat anders hun leven niet zeker is. Wat dat voor invloed kan hebben op je gezondheid en de impact van de vrijlating van Nelson Mandela, wat dat voor Afrika betekende.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe wordt terug gekeken in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Sandile, omdat hij heel erg beschermend is en er zit geen kwaad in hem.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De juf van Sandile, omdat ze een bitch is.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat kan ik wel, maar niet in Afrika.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele verhaal van dat ze moesten vluchten heeft me geraakt. Het lijkt me vreselijk als je niet meer veilig bent in je geboorteland, dat je alles achter moet laten en moet vluchten naar een land waar je niet bekend bent.

Mooie quote in het boek: 
Sandile probeerde zo goed mogelijk naar Per te luisteren, maar hier en daar kon hij een woord niet verstaan, want door zijn accent klonk Per als een vis die onder water aan het zingen was.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die van Afrika houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE











Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg