Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Op De Vlucht Voor Apartheid - Dumani Mandela


Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Nkwenkwe - On the run for apartheid

Waar gaat het boek over? 
Op de vlucht voor apartheid is een novelle over hoofdpersoon Sandile en zijn familie die tijdens de noodtoestand van 1985 op het hoogtepunt van de apartheid gedwongen worden Zuid-Afrika te ontvluchten. Het verhaal gaat over hun emotionele en spirituele aanpassing aan een vreemd land (Zweden) en over hun poging om er een nieuw leven op te bouwen. In Zweden vinden Sandile en zijn familie een Afrikaanse gemeenschap die hen helpt te integreren in een vreemde cultuur. Via Kenia keren ze terug naar het continent van Afrika. Niet alleen in een zoektocht naar hun bestemming, maar ook om de band met hun geboortegrond te versterken.
Op de vlucht voor apartheid is tevens een liefdesverhaal over Sandile en zijn visie op de liefde die hij ervaart ondanks de beproevingen van zijn psychische ziekte. Het is een spirituele reis die hem leert verandering en pijn te accepteren en te begrijpen hoe hij verbonden is met aspecten van zijn Afrikaanse verleden.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Hendrik Hutter

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
1e druk

ISBN:
9789054294894

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
176

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het jongetje op de cover van Op de vlucht voor apartheid van Dumani Mandela denk je dat hij op vakantie gaat, maar als je dan naar de titel kijkt, dan weet je dat dat niet het geval is. Je krijgt een gevoel van dat daar een heel erg aangrijpend verhaal achter moet zitten en helaas is dat ook zo.
Het is een heel erg aangrijpend verhaal over een gezin dat moet vluchten uit Afrika omdat hun leven daar op het spel staat. De jeugd van Sandile verloopt in zijn eerste levensjaren voorspoedig, maar dan wordt zijn vredige jeugd op een dag verstoord en krijgt hij te horen dat hij moet vluchten, dat hij naar zijn vader en zus in Londen moet. Dat gaat gepaard met de nodige emoties waarbij hij een belofte doet aan zijn vriendinnetje en zijn oma. Op dat moment is het nog maar de vraag of hij die belofte ooit kan inlossen, of hij ze ooit weer zal zien. Het is een reis waarbij hij steeds wantrouwender wordt. Wie kan hij vertrouwen en wie niet? Wordt hij niet gevolgd? Ondertussen maakt hij zich grote zorgen of hij wel ooit besneden kan worden in de bergen zodat hij een volwassen man wordt. Later ontdek je waarom dat zo belangrijk voor hem is, wat dat ongeveer inhoudt en wat er nog meer bij komt kijken. Hoe daarna de vlucht gaat en waar ze gaan wonen en hoe ze het hebben in hun nieuwe land. Hoe ze uiteindelijk weer teruggaan, hoe anders die vlucht is dan de heenvlucht en hoe hun leven in Afrika verder gaat. Je voelt zijn angst, zijn gemis om zijn jeugdvriendinnetje en zijn oma, zijn vrolijkheid als hij zijn ouders en zus weer ziet, zijn verwondering als hij bijvoorbeeld voor het eerst in Londen is, maar ook zijn wil om een man te worden.
In Op de vlucht voor apartheid van Dumani Mandela lees je wat het met kinderen, maar ook met volwassenen kan doen als ze moeten vluchten uit hun geboorteland, hoe het is om alles, en dan vooral je geliefden achter te moeten laten, hoe het is om te wennen aan het leven in een ander land, hoe dat later ook nog op je in kan werken als je het gebeuren niet goed hebt verwerkt. Wat het verschil is tussen de geregulierde zorg en de spirituele zorg. Hoe verschillend de uitwerkingen kunnen zijn.
Daarnaast lees je over de geschiedenis van Afrika die vanuit verschillende kanten wordt bekeken. Er blijken diverse verhalen over Afrika te zijn, diverse redenen dat mensen waren gevlucht uit Afrika. Je krijgt een ander beeld van Afrika dan je al had. En wat de impact van de vrijlating van Nelson Mandela in Afrika was, hoe het daarna ging.
Kortom; Op de vlucht voor apartheid van Dumani Mandela is een heel erg aangrijpend verhaal over een gezin die op de vlucht moet slaan omdat anders hun leven niet zeker is. Wat dat voor invloed kan hebben op je gezondheid en de impact van de vrijlating van Nelson Mandela, wat dat voor Afrika betekende.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe wordt terug gekeken in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Sandile, omdat hij heel erg beschermend is en er zit geen kwaad in hem.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De juf van Sandile, omdat ze een bitch is.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat kan ik wel, maar niet in Afrika.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele verhaal van dat ze moesten vluchten heeft me geraakt. Het lijkt me vreselijk als je niet meer veilig bent in je geboorteland, dat je alles achter moet laten en moet vluchten naar een land waar je niet bekend bent.

Mooie quote in het boek: 
Sandile probeerde zo goed mogelijk naar Per te luisteren, maar hier en daar kon hij een woord niet verstaan, want door zijn accent klonk Per als een vis die onder water aan het zingen was.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die van Afrika houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVEKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: