Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Prins Hendrik - Jan De Rooy


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het leven, men gooit een muntje op en alles draait. Zo is het ook met de verhalen in deze bundel. Met een paar pennenstreken weet deze geboren verteller een tijdsbeeld, een sfeer op te roepen; met enkele woorden zet hij een karakter neer. Verrassende verhalen vol onverwachte wendingen, secuur geschreven, geen woord teveel.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar, Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463385251

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
124

Genre:
Literatuur en romans

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Prins Hendrik van Jan de Rooy herken je meteen de coverstijl van de auteur. Net als bij zijn vorige verhalenbundel lijkt het ook bij het zien van deze cover alsof in je een luxe notitieboek van iemand gaat lezen. De titel doet vermoeden dat je notities gaat lezen over wijlen Prins Hendrik, de man van wijlen koningin Wilhelmina. Maar niets is minder waar, want ondanks dat hij in een verhaal in deze bundel voorkomt, gaat het niet over hem. De titel is dan ook heel erg goed gekozen, want dat maakt dat vooral de fans van het Nederlandse koningshuis het boek in de boekwinkel zullen gaan oppakken en gaan doorbladeren.
De verhalen van Jan de Rooy zijn net als in zijn vorige verhalenbundel weer kort maar krachtig. De auteur mag je graag op het verkeerde been zetten door de verhalen een verrassende, maar passende titel te geven waardoor je denkt dat het over iets heel anders gaat dan dat het verhaal werkelijk over gaat. Elk verhaal heeft verrassende wendingen en een verrassend plot. Het ene keer eindigen ze humorvol zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Dr. Chris'. Dat verhaal kan je zelfs op ideeën brengen. Een andere keer eindigt het met een schok zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Kip'. In ieder geval blijft het einde van elk verhaal verrassen zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Christine'. Dat de auteur over een grote dosis fantasie beschikt, dat blijkt wel uit het verhaal 'Kaviaar, een modern sprookje'.
Een enkele keer is een verhaal herkenbaar zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Stilte'. Iedereen heeft dat wel eens gedaan en gedacht wat de hoofdpersoon doet in dat verhaal.
Het verhaal 'Paasconcert' zal waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak vallen, terwijl anderen er een dubbel gevoel aan over zullen houden. Het is een verhaal dat je aan het denken zet en dat aanzet om met je kind te gaan praten.
Mocht je nu ook schrijver willen worden en tips nodig hebben, dan kan je dat lezen in het verhaal 'Leda'. Hij geeft daar goede en waardevolle tips waar je zeker wat aan hebt. Hij vertelt tevens daarin hoe Leda is ontstaan.
Kortom; Prins Hendrik van Jan de Rooy is een verhalenbundel vol met verrassende korte verhalen over het leven. Soms herkenbaar, een andere keer schokkend en een andere keer ontroerend. Ze hebben allen gemeen dat ze verrassende wendingen en een verrassend plot hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet denken aan een luxe notitieboek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die je op het verkeerde been zet, die nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Hebben de plots je verrast?
Ja, dat hebben ze bij alle verhalen.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze allemaal.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De hoofdpersoon in 'Dr. Chris', omdat hij over een heerlijk soort humor beschikt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Max in het verhaal 'Paasconcert', maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. ;)

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen zoals bijvoorbeeld met de hoofdpersoon uit 'Verslaafd' wel, anderen zoals bijvoorbeeld met Max uit 'Paasconcert' niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral het verhaal 'Paasconcert' raakte me en dan niet in de positieve zin. Het verhaal maakte mij boos. Meer kan ik er helaas niet over zeggen, want dan verraad ik teveel. In ieder geval is het wel goed dat het verhaal is geschreven en eigenlijk zouden alle ouders dit verhaal, hoe verschrikkelijk ook, moeten lezen om hun ogen te openen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. Hopelijk komen er nog een heleboel van dit soort verhalenbundels.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: