Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Prins Hendrik - Jan De Rooy


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het leven, men gooit een muntje op en alles draait. Zo is het ook met de verhalen in deze bundel. Met een paar pennenstreken weet deze geboren verteller een tijdsbeeld, een sfeer op te roepen; met enkele woorden zet hij een karakter neer. Verrassende verhalen vol onverwachte wendingen, secuur geschreven, geen woord teveel.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar, Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463385251

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
124

Genre:
Literatuur en romans

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Prins Hendrik van Jan de Rooy herken je meteen de coverstijl van de auteur. Net als bij zijn vorige verhalenbundel lijkt het ook bij het zien van deze cover alsof in je een luxe notitieboek van iemand gaat lezen. De titel doet vermoeden dat je notities gaat lezen over wijlen Prins Hendrik, de man van wijlen koningin Wilhelmina. Maar niets is minder waar, want ondanks dat hij in een verhaal in deze bundel voorkomt, gaat het niet over hem. De titel is dan ook heel erg goed gekozen, want dat maakt dat vooral de fans van het Nederlandse koningshuis het boek in de boekwinkel zullen gaan oppakken en gaan doorbladeren.
De verhalen van Jan de Rooy zijn net als in zijn vorige verhalenbundel weer kort maar krachtig. De auteur mag je graag op het verkeerde been zetten door de verhalen een verrassende, maar passende titel te geven waardoor je denkt dat het over iets heel anders gaat dan dat het verhaal werkelijk over gaat. Elk verhaal heeft verrassende wendingen en een verrassend plot. Het ene keer eindigen ze humorvol zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Dr. Chris'. Dat verhaal kan je zelfs op ideeën brengen. Een andere keer eindigt het met een schok zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Kip'. In ieder geval blijft het einde van elk verhaal verrassen zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Christine'. Dat de auteur over een grote dosis fantasie beschikt, dat blijkt wel uit het verhaal 'Kaviaar, een modern sprookje'.
Een enkele keer is een verhaal herkenbaar zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Stilte'. Iedereen heeft dat wel eens gedaan en gedacht wat de hoofdpersoon doet in dat verhaal.
Het verhaal 'Paasconcert' zal waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak vallen, terwijl anderen er een dubbel gevoel aan over zullen houden. Het is een verhaal dat je aan het denken zet en dat aanzet om met je kind te gaan praten.
Mocht je nu ook schrijver willen worden en tips nodig hebben, dan kan je dat lezen in het verhaal 'Leda'. Hij geeft daar goede en waardevolle tips waar je zeker wat aan hebt. Hij vertelt tevens daarin hoe Leda is ontstaan.
Kortom; Prins Hendrik van Jan de Rooy is een verhalenbundel vol met verrassende korte verhalen over het leven. Soms herkenbaar, een andere keer schokkend en een andere keer ontroerend. Ze hebben allen gemeen dat ze verrassende wendingen en een verrassend plot hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet denken aan een luxe notitieboek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die je op het verkeerde been zet, die nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Hebben de plots je verrast?
Ja, dat hebben ze bij alle verhalen.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze allemaal.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De hoofdpersoon in 'Dr. Chris', omdat hij over een heerlijk soort humor beschikt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Max in het verhaal 'Paasconcert', maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. ;)

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen zoals bijvoorbeeld met de hoofdpersoon uit 'Verslaafd' wel, anderen zoals bijvoorbeeld met Max uit 'Paasconcert' niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral het verhaal 'Paasconcert' raakte me en dan niet in de positieve zin. Het verhaal maakte mij boos. Meer kan ik er helaas niet over zeggen, want dan verraad ik teveel. In ieder geval is het wel goed dat het verhaal is geschreven en eigenlijk zouden alle ouders dit verhaal, hoe verschrikkelijk ook, moeten lezen om hun ogen te openen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. Hopelijk komen er nog een heleboel van dit soort verhalenbundels.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…