Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Pure Nostalgie - GT Rovers


Van Karakter Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De mooiste herinneringen van de jaren 30 tot eind jaren 70!

Waar gaat het boek over? 
Weet u nog dat brood op de bon ging en dat trouwjurken van parachutestof werden gemaakt? En dat warm water voor de was bij de waterstoker werd gekocht? We luisterden naar hoorspelen op de radio en telefoneerden met een bakelieten telefoon in de gang. Herinnert u zich de nozems, de Solex en de SRV-wagen nog? Of de zitkuil met oranje ribfluwelen kussens?
In Pure nostalgie van GT Rovers (bekend van haar columns voor TrosKompas) worden tal van dit soort mooie herinneringen opgehaald rijkelijk geïllustreerd met prachtige unieke foto's uit de archieven van Het Nationaal Archief. Pure nostalgie is daarmee hét cadeauboek voor iedere generatie! Leuk om te lezen en te bekijken met ouders en grootouders.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
GT Rovers heeft een passie voor nostalgie. Op haar site blikt ze in haar blogs en video's terug op die tijd van toen. Voor Troskompas schrijft ze columns over de jaren dertig tot en met de jaren zeventig: de periode waarin het leven er zoveel anders uitzag dan nu.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Villa Grafica

Binnenwerk:
Villa Grafica

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789045215204

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
154

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Pure Nostalgie van GT Rovers krijg je een nostalgisch gevoel. Zeker als je het zelf hebt meegemaakt, verlang je weer even terug naar de tijd van toen. Een tijd waarin het ook niet altijd makkelijk was, maar toch overzichtelijker leek, de mensen vriendelijker leken, behulpzamer leken. De titel spreekt voor zich. Je weet meteen dat je nostalgische verhalen gaat lezen.
Pure Nostalgie van GT Rovers brengt je terug naar de jaren dertig tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Het laat zien hoe het leven vroeger was, hoe men vroeger leefde. Het verhaalt over beroepen die niet meer bestaan zoals bijvoorbeeld de scheepsjager, de kolenboer en de scharensliep, over eten dat niet of nauwelijks meer wordt gegeten zoals bijvoorbeeld duivekater en balkenbrij, waar kinderen vroeger mee speelden zoals bijvoorbeeld met blikken speelgoed en waar men vroeger naar keek zoals bijvoorbeeld naar Swiebertje. Het boek laat zien dat bepaalde gebruiken zoals trouwen in het wit (je leest wie de beroemde trendsetter was) niet altijd zo is geweest, dat de snelweg nog niet eens zo lang geleden is aangelegd, waar de eerste snelweg in Nederland werd aangelegd en wanneer de eerste file was. Het is een boek waarbij je je steeds moet verplaatsen in de tijd. Dat wat nu heel gewoon is, zoals bijvoorbeeld dat je altijd bereikbaar bent via de smartphone, dat dat vroeger niet het geval was. Velen zullen de telefooncel nog wel kennen en heel wat keren daar hebben gebeld naar deze of gene.
GT Rovers vertelt hoe het vroeger was en hoe het nu is zoals bijvoorbeeld over de koffiemolen en de houtje-touwtjejas. Je kan zien dat ze er onderzoek naar heeft gedaan.
Het is een boek dat voor diegenen die die tijd niet hebben meegemaakt met vragen komen van of dat echt zo was en hoe hun (groot)ouders dat hebben ervaren. Voor diegenen die (een deel van) die tijd hebben meegemaakt kan het een herkenningsgevoel geven en erover gaan praten van 'ja, dat weet ik nog wel' en herinneringen gaan ophalen. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld weer van hoe het vroeger was, waarbij je soms denkt van dat je blij bent dat je bijvoorbeeld de was nooit met de hand hebt hoeven wassen, maar anderzijds doet verlangen naar de tijd dat je niet altijd bereikbaar was.
De foto's maken het boek compleet. Voor velen zullen de foto's een herkenbaar beeld zijn, anderen krijgen er een beter beeld bij van hoe het vroeger was.
Kortom; Pure Nostalgie van GT Rovers brengt je even terug naar de jaren dertig tot eind jaren zeventig. Voor diegenen die die tijd niet hebben meegemaakt is het mooi om te lezen en te zien hoe het vroeger was, ging en voor diegenen die die tijd (deels) hebben meegemaakt is het een mooi boek vol herkenbare verhalen. Het brengt ze even terug in de tijd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek, maakt nostalgisch.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want dat is het boek ook.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt alleen maar doorlezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik vond het heel leuk om te lezen hoe het vroeger was en geregeld herkende ik wel iets zoals bijvoorbeeld de telefooncel en het blikken vogeltje. Mijn oma had twee blikken vogeltjes en als kind kon ik uren naar de op en neer bewegende vogeltjes kijken. Steeds moesten ze opgewonden worden.
Gelijk bij de eerste column over de scheepsjager moest ik aan mijn oma denken waarbij ze vroeger altijd vertelde dat ze blij was dat ze het schip van haar ouders nooit heeft hoeven trekken omdat haar ouders, tegen de tijd dat zij de leeftijd had om het schip te trekken, een motor in het schip kregen waardoor het schip niet meer getrokken hoefde te worden. Ze had het ook vaak over balkenbrij, dat ze dat zo lekker vond. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die houdt van verhalen over vroeger.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een recensie-exemplaar, die mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Je kan op de site van Karakter Uitgevers een leesfragment van het boek lezen.

Website van de auteur:
Rovers vertelt! over vintage

Website van de uitgever:
Karakter Uitgevers B.V.Koop bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Thuisland - Rita Knijff-Pot

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter.

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D

Quote van de Week