Pure Nostalgie - GT Rovers


Van Karakter Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De mooiste herinneringen van de jaren 30 tot eind jaren 70!

Waar gaat het boek over? 
Weet u nog dat brood op de bon ging en dat trouwjurken van parachutestof werden gemaakt? En dat warm water voor de was bij de waterstoker werd gekocht? We luisterden naar hoorspelen op de radio en telefoneerden met een bakelieten telefoon in de gang. Herinnert u zich de nozems, de Solex en de SRV-wagen nog? Of de zitkuil met oranje ribfluwelen kussens?
In Pure nostalgie van GT Rovers (bekend van haar columns voor TrosKompas) worden tal van dit soort mooie herinneringen opgehaald rijkelijk geïllustreerd met prachtige unieke foto's uit de archieven van Het Nationaal Archief. Pure nostalgie is daarmee hét cadeauboek voor iedere generatie! Leuk om te lezen en te bekijken met ouders en grootouders.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
GT Rovers heeft een passie voor nostalgie. Op haar site blikt ze in haar blogs en video's terug op die tijd van toen. Voor Troskompas schrijft ze columns over de jaren dertig tot en met de jaren zeventig: de periode waarin het leven er zoveel anders uitzag dan nu.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Villa Grafica

Binnenwerk:
Villa Grafica

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789045215204

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
154

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Pure Nostalgie van GT Rovers krijg je een nostalgisch gevoel. Zeker als je het zelf hebt meegemaakt, verlang je weer even terug naar de tijd van toen. Een tijd waarin het ook niet altijd makkelijk was, maar toch overzichtelijker leek, de mensen vriendelijker leken, behulpzamer leken. De titel spreekt voor zich. Je weet meteen dat je nostalgische verhalen gaat lezen.
Pure Nostalgie van GT Rovers brengt je terug naar de jaren dertig tot eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Het laat zien hoe het leven vroeger was, hoe men vroeger leefde. Het verhaalt over beroepen die niet meer bestaan zoals bijvoorbeeld de scheepsjager, de kolenboer en de scharensliep, over eten dat niet of nauwelijks meer wordt gegeten zoals bijvoorbeeld duivekater en balkenbrij, waar kinderen vroeger mee speelden zoals bijvoorbeeld met blikken speelgoed en waar men vroeger naar keek zoals bijvoorbeeld naar Swiebertje. Het boek laat zien dat bepaalde gebruiken zoals trouwen in het wit (je leest wie de beroemde trendsetter was) niet altijd zo is geweest, dat de snelweg nog niet eens zo lang geleden is aangelegd, waar de eerste snelweg in Nederland werd aangelegd en wanneer de eerste file was. Het is een boek waarbij je je steeds moet verplaatsen in de tijd. Dat wat nu heel gewoon is, zoals bijvoorbeeld dat je altijd bereikbaar bent via de smartphone, dat dat vroeger niet het geval was. Velen zullen de telefooncel nog wel kennen en heel wat keren daar hebben gebeld naar deze of gene.
GT Rovers vertelt hoe het vroeger was en hoe het nu is zoals bijvoorbeeld over de koffiemolen en de houtje-touwtjejas. Je kan zien dat ze er onderzoek naar heeft gedaan.
Het is een boek dat voor diegenen die die tijd niet hebben meegemaakt met vragen komen van of dat echt zo was en hoe hun (groot)ouders dat hebben ervaren. Voor diegenen die (een deel van) die tijd hebben meegemaakt kan het een herkenningsgevoel geven en erover gaan praten van 'ja, dat weet ik nog wel' en herinneringen gaan ophalen. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld weer van hoe het vroeger was, waarbij je soms denkt van dat je blij bent dat je bijvoorbeeld de was nooit met de hand hebt hoeven wassen, maar anderzijds doet verlangen naar de tijd dat je niet altijd bereikbaar was.
De foto's maken het boek compleet. Voor velen zullen de foto's een herkenbaar beeld zijn, anderen krijgen er een beter beeld bij van hoe het vroeger was.
Kortom; Pure Nostalgie van GT Rovers brengt je even terug naar de jaren dertig tot eind jaren zeventig. Voor diegenen die die tijd niet hebben meegemaakt is het mooi om te lezen en te zien hoe het vroeger was, ging en voor diegenen die die tijd (deels) hebben meegemaakt is het een mooi boek vol herkenbare verhalen. Het brengt ze even terug in de tijd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek, maakt nostalgisch.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want dat is het boek ook.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt alleen maar doorlezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik vond het heel leuk om te lezen hoe het vroeger was en geregeld herkende ik wel iets zoals bijvoorbeeld de telefooncel en het blikken vogeltje. Mijn oma had twee blikken vogeltjes en als kind kon ik uren naar de op en neer bewegende vogeltjes kijken. Steeds moesten ze opgewonden worden.
Gelijk bij de eerste column over de scheepsjager moest ik aan mijn oma denken waarbij ze vroeger altijd vertelde dat ze blij was dat ze het schip van haar ouders nooit heeft hoeven trekken omdat haar ouders, tegen de tijd dat zij de leeftijd had om het schip te trekken, een motor in het schip kregen waardoor het schip niet meer getrokken hoefde te worden. Ze had het ook vaak over balkenbrij, dat ze dat zo lekker vond. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die houdt van verhalen over vroeger.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een recensie-exemplaar, die mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Je kan op de site van Karakter Uitgevers een leesfragment van het boek lezen.

Website van de auteur:
Rovers vertelt! over vintage

Website van de uitgever:
Karakter Uitgevers B.V.











Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg