Blauw Hout - Roland Verbiest


Van uitgeverij Elmar mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het geheim van Congo...


Waar gaat het boek over? 
Twee Haagse broers zien hun carrières in Nederland min of meer stranden en besluiten een oude jongensdroom na te jagen: een transportbedrijf in Congo en leven en werken met en tussen de lokale bevolking. Al snel lopen ze tegen de snoeiharde Congolese realiteit op. Na twee jaar moeten ze, verdoofd door alle intimidaties, vaststellen dat ze volledig zijn leeggestolen. En toch steekt steeds sterker de gedachte de kop op: Dit kan niet waar zijn! Er moet nog iets anders zijn behalve al die gekkigheid.
Ze krijgen de kans de inkomsten van hun bedrijf te vergroten door twee duwboten, zgn. Grand Pousseurs, te managen op de rivier de Congo. De auteur leert steeds meer over de stammencultuur waarbij men hardnekkig vasthoudt aan begrippen en tradities die door de eeuwen heen zijn ontstaan en waarnaar bij elke gelegenheid wordt teruggegrepen.
Zo worden overal in Congo nog regelmatig traditionele hoofden geïnitieerd die de macht krijgen over de mensen in hun dorp, district of provincie, want wie veel en overtuigend praat, daar wordt naar geluisterd.
De initiaties gebeuren tijdens ceremonies waarbij het hele dorp aanwezig is en de ingewijde krijgt eigenschappen toebedeeld die het mogelijk maken een beroep te doen op metafysische gedachten van voorouders of op krachten uit de natuur.
Tijdens de nachtelijke ceremonie in dit boek betwisten twee oude maîtres coutumiers - traditionele hoofden - elkaar de macht. Het wordt een broeierige nacht vol hallucinerende gebeurtenissen ten overstaan van een uitzinnige kring deelnemers. Wat er precies is gebeurd die nacht is bizar genoeg, maar deze mystieke ceremonie is van zo'n groot belang dat een geheim wordt ontsluierd en dat biedt een tegenwicht aan dit knettergekke Congo.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Roland Verbiest is een bijzonder mens. Hij was de oprichter van het blad DOEN, een uitgaansblad in Den Haag (10 jaar). Een team waar later ook Haagse Harry uit voortegekomen is.
Hij begon een evenementenbureau en is de bedenker en organisator van de Haagse Koninginnenach (15 jaar). Hij organiseerde ook de HaShiBa Haagse Schilderswijk Bazar. En FAST een surfdorp op Scheveningen. Kortom een bekend figuur in het Haagse.
Door allerlei verwikkelingen is hij echter op een zijspoor gezet. Dat deed pijn, maar hij herpakte zich en is samen met zijn broer een transportonderneming begonnen in de Democratische Republiek Congo.

Hij beschreef zijn bizarre belevenissen in het fascinerende boek Blauw Hout, dat een bij tijden hilarisch document, dat met veel gevoel voor understatement de ongelooflijke geschiedenis beschrijft van twee broers in het derdewereldland Congo...

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Dareck

Binnenwerk:
Uitgeverij Elmar BV

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789038926650

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Reisverhalen

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de ongure types op het schip op de cover van Blauw Hout van Roland Verbiest krijg je het gevoel dat je niet zomaar een reisverhaal over een vrachtschip gaat lezen, maar dat er heel veel ellende achter zit. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Is het de naam van een houtbedrijf? Gaat het over blauw geschilderd hout? Of bestaat er echt hout dat van nature blauw is? De titel zal pas ongeveer halverwege duidelijk worden en aan het eind krijg je het antwoord. Daardoor is de titel heel erg goed gekozen.
Het boek begint met de geschiedenis van De Democratische Republiek Congo in een notendop zodat je een beter beeld krijgt van Congo. Daarna begint het echte verhaal dat in vier delen is ingedeeld. Het verhaal vertelt eerst hoe de gebroeders Verbiest erop kwamen om naar Congo te gaan, waarom ze daarheen zijn gegaan en wat ze daar willen gaan doen. Dan volgt een fascinerend, indrukwekkend verhaal wat alle verbeelding te buiten gaat. Op een indrukwekkende manier kom je erachter hoe het in het begin ging, hoe ze werden tegengewerkt, hoe de Congolezen zijn, hoe het er in Congo aan toe gaat, hoe het verkeer in Congo is, hoe je om moet gaan met Congolezen, hoe moeilijk het is om te slagen in Congo, waar ze in geloven en hoe corrupt het land is. Je krijgt bewondering voor de gebroeders Verbiest dat ze ondanks alles wat ze meemaken de moed niet opgeven, maar gewoon doorgaan met hun bedrijf in Congo en er het beste van proberen te maken. Aan het eind vertelt Roland hoe het nu met ze gaat, hoe het met hun bedrijf gaat en of ze nog steeds in Congo zitten.
Blauw Hout van Roland Verbiest is zo geschreven, dat het lijkt alsof Roland met een bakkie koffie bij jou aan tafel zijn verhaal zijn verhaal vertelt, waardoor het boek vlot wegleest. Je voelt zijn woede, zijn onmacht, zijn geluksmomenten die hij heeft, zijn pijn, zijn verdriet om bepaalde personen, maar ook zijn gevoel van doorzetten, niet willen opgeven, zijn liefde voor Congo en zijn bewoners. Het is een bijzonder verhaal waarbij je een hekel krijgt aan veel Congolezen omdat ze zich vaak anders voordoen dan ze zijn, maar andere Congolezen wel weer mag ondanks dat ze ook niet helemaal te vertrouwen zijn. Bedrogen worden, wantrouwen en doorzetten lopen als een rode draad door het boek. Het verhaal laat zien wat het met een mens kan doen als hij onder spanning staat, wat het met iemand kan doen als hij te weinig slaap krijgt, hoe het is om steeds in angst te leven, hoe het is om geen geld te hebben. Het verhaal laat zien dat je wel heel sterk in je schoenen moet staan om te kunnen overleven in Congo, dat het duidelijk niet iets is voor mensen die niet avontuurlijk zijn ingesteld. Je krijgt ondertussen ook tips wat je wel en niet moet doen als je een bedrijf start in Congo en waar je op moet letten.
Daarnaast krijg je een bijzonder beeld van hoe het gaat tijdens Nuit Blanche, wat dat inhoudt. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Blauw Hout van Roland Verbiest is een heel erg fascinerend, indrukwekkend, bijzonder verhaal over twee broers die een bedrijf beginnen in Congo, hoe het eraan toe gaat en of ze het uiteindelijk redden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het zijn de ervaringen, belevenissen van de auteur zoals hij het heeft beleefd.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Roland, omdat hij een echte doorzetter is ondanks dat hij de moed begrijpelijkerwijs wel eens wil opgeven en soms terecht driftig wordt. Je krijgt echt bewondering voor hem en zijn broer dat ze niet in het begin terug zijn gegaan naar Nederland.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Scheveningen en Den Haag zijn leuke plaatsen, de plaatsen in Congo trekken me niet aan.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoe corrupt veel Congolezen zijn, hoe ze je proberen te naaien, hoe ze aan geld proberen te komen en hoe ze liegen en bedriegen. Dat heeft me heel erg geraakt. Ik heb, zoals al een paar keer eerder aangegeven, echt bewondering voor de gebroeders Verbiest dat ze daar toch zijn gebleven. Ik zou allang terug zijn gevlucht naar Nederland. Dat zegt dan ook wel iets over mij. In ieder geval is dit een land die ik niet zal gaan bezoeken.

Mooie quote in het boek: 
Je leert jezelf kennen als je op de proef wordt gesteld.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geinteresseerd is in Congo.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat dit boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Roland Verbiest Facebook

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ELMAR







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg