Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Het ongelooflijke verhaal van een dwangarbeider
Waar gaat het boek over?
Piet Reijnen, een jongen uit Aalsmeer, komt tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in Duitsland terecht bij de Propaganda-afdeling van de UFA, toentertijd de grootste filmproductiemaatschappij in Europa. Daar krijgt hij de rol van assistent-cameraman. Hij maakt dagelijks mee hoe gevangenen uit concentratiekampen als figuranten worden ingezet bij zeer gewelddadige scènes. Deze vormen onderdeel van films die in het diepste geheim worden gemaakt om het moreel van de Duitse troepen hoog te houden. Een romance met een jonge Duitse vrouw houdt hem op de been.
Dertig jaar later stort Reijnen volledig in, moet zijn werk opgeven en gaat in therapie. Hij komt terecht bij de bekende oorlogspsychiater Bastiaans, die hem aanraadt zijn oorlogsherinneringen op papier te zetten. Dit manuscript komt in handen van Wim Visser die, gefascineerd, te rade gaat bij tal van deskundigen en geleidelijk aan dit op feiten gebaseerde verhaal ontrafelt. In dit boek, een historische detective rond herinnering en fantasie, komt hij tot een bijzondere ontdekking.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Wim D. Visser (1953) is historicus en als beleidsadviseur verbonden aan het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. Zijn aandachtsgebied is de Tweede Wereldoorlog en de kennisoverdracht op het terrein van de psychosociale gevolgen van de schokkende gebeurtenissen. Hij publiceert regelmatig over deze thematiek.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2018
ISBN:
9789463384773
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
284
Genre:
Geschiedenis en maatschappij
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de twee mensen op de cover van
Cameraman onder de Nazi's van
Wim D. Visser die heel bang kijken, je ziet dat de lach op hun gezichten niet echt is, vraag je je af waarom ze bang zijn, wat er is gebeurd of gaat er gebeuren waar ze bang voor zijn. Je wilt dat weten. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten hoe het was om een cameraman onder de Nazi's te zijn, wat voor films er werden opgenomen en wat het werk precies inhield.
De inleiding maakt nieuwsgierig naar het verhaal en naar wat de auteur heeft ontdekt.
Cameraman onder de Nazi's van
Wim D. Visser is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is het levensverhaal van Piet Reijnen en in het tweede deel analyseert de auteur het verhaal van Piet, hij geeft daar zijn uitgebreide en onderbouwde mening over.
Het verhaal van Piet begint in zijn jeugd, hoe hij die heeft beleefd en hoe hij was als jongen. Je ziet hem opgroeien tot een jonge man die al snel zijn draai weet te vinden in zijn laatste werk voordat hij een dwangarbeider is. Zijn aankomst in Duitsland mag dan niet zo goed zijn verlopen, toch klinkt het in het begin een beetje sprookjesachtig zoals hij zijn vriendin in Duitsland heeft ontmoet en hoe het verder met ze gaat. Verder klinkt het verhaal, op een paar momenten na zoals bijvoorbeeld zijn reddingsacties, erg geloofwaardig. Je leest hoe hij bij de UFA kwam, wat voor werk hij moest doen, wat het werk van een cameraman en een assistent cameraman inhield, waar hij woonde, hoe hij het leven in Duitsland en zijn werk ervoer en wat hij in zijn vrije tijd deed. Je leest ook bij wat voor films Piet te werk werd gesteld, wat de films inhielden, hoe dat overkwam op Piet en zijn collega's, wat dat uiteindelijk met Piet deed en hoe het leven van Piet uiteindelijk verliep. Je vraagt je af hoe het kan dat Piet niet veel eerder is ingestort.
Het verhaal van Piet is aangevuld met aanvullingen van de auteur zodat je een beter beeld hebt van bepaalde gebeurtenissen. Dat wat Piet bij de UFA heeft meegemaakt is een aangrijpend, schokkend, afgrijselijk verhaal dat je voorstellingsvermogen te boven gaat. Je kan haast niet geloven dat het echt is gebeurd. Toch, als je bekend bent met de verhalen van de meeste SS'ers, dan wil je wel geloven dat het echt is gebeurd.
In het tweede deel van Cameraman onder de Nazi's geeft Wim D. Visser zijn eigen kijk op het verhaal van Piet, geeft hij een uitgebreide, goed onderbouwde mening over wat Piet allemaal heeft meegemaakt. Dan komende volgende vragen bij je boven: Is het verhaal van Piet wel echt gebeurd of zijn het allemaal leugens? Bestaan de genoemde personen in Duitsland wel of blijken die niet te bestaan? Wat is waar en wat is niet waar?
Kortom; Cameraman onder de Nazi's van Wim D. Visser is een aangrijpend, schokkend verhaal, maar of het allemaal echt is gebeurd?
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Op zich wel mooi, maar de vrouw had er beter niet bij op moeten staan, Piet had beter alleen op de cover moeten staan. Ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel van het verhaal van Piet verraden.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, want daar draait het om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend, al is dat laatste niet altijd even prettig.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe terug- of vooruit wordt geblikt als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt alleen maar verder lezen als je er eenmaal in bent begonnen, je wilt weten hoe het verder gaat.
Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen wel, maar er zitten wel een paar ongeloofwaardige stukjes in zoals bijvoorbeeld een paar reddingsacties van Piet.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik kan helaas niet teveel vertellen, maar de analyse van de auteur heeft me geraakt en heeft me anders naar Piet laten kijken. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Mooie quote in het boek:
Ik wist niet hoe snel ik me uit de voeten moest maken, maar leren is nu eenmaal een kwestie van vallen en opstaan.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereloorlog.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Reacties
Een reactie posten