Nieuwste recensie

Doe Dát Maar Eens Na! - Jaqueline Booij

Afbeelding
Van Jaqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Acht nieuwerwetse sprookjes voor kleine en grote dromers Waar gaat het boek over?  Weet je dat... Je veel meer kunt dan je denkt? Dat je met gewone woorden, de krachtigste toverspreuken kunt maken? Dat spookjes in hun blote velletje geboren worden, net als alle andere baby’s? Dat kleine visjes, die in een kommetje wonen, ervan dromen om de zee te zien?Wist je dat niet? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek, of lees het gewoon zelf. Er staan nog véél meer ongelofelijke dingen in! Geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464504156 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 102 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Doe dát maar eens na! van Jaqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek...

Het Noorden Verloren - Nic Compton


Van uitgeverij Hollandia mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een kleine geschiedenis van gekte op zee

Oorspronkelijke titel:
Off the deep end

Oorspronkelijke uitgever:
Adlard Coles Nautical

Waar gaat het boek over? 
Maandenlang opeengepakt in een te krappe ruimte, ijzeren tucht en discipline, weinig en ontoereikend voedsel – geen wonder dat veel zeelui door de eeuwen heen buiten zinnen raakten. Krankzinnigheid aan boord kon leiden tot bloederige muiterijen, geweldplegingen en kannibalisme. Ook in onze tijd lijden zeezeilers nog regelmatig aan hallucinaties op zee, soms met dodelijke gevolgen.
Het noorden verloren beschrijft de geschiedenis van gekte op zee. Nic Compton brengt op aanstekelijke wijze vele kleurrijke verhalen uit de maritieme historie samen, van bekende historische figuren als Columbus tot moderne voorbeelden als Donald Crowhurst. Als aanvulling heeft Michiel van Straten een aantal beroemde Nederlandse verhalen toegevoegd.

Bron: bol.com.

Over de auteurs:
Nic Compton is een gelauwerd schrijver van maritieme boeken en journalist. Eerder schreef hij Waarom zeelui niet zwemmen.

Michiel van Straten is de auteur van Onzeker op zee en Zee van ijs. Daarnaast schrijft hij populair-wetenschappelijke boeken en publiceert hij regelmatig in diverse reis- en watersportbladen.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Henk Moerdijk

Omslagontwerp:
Atelier van Wageningen

Binnenwerk:
Studio Nico Swanink

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789064106620

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
288

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het Noorden verloren van Nic Compton krijg je een vredig gevoel, je wilt naar het strand om naar de zee te kijken, om lekker uit te waaien. De titel maakt je een beetje bang, maar ook nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
Het Noorden verloren van Nic Compton is een taboe doorbrekend, huiveringwekkend boek dat laat zien dat niet alle verhalen over vermisten op zee, waarom ze vermist zijn, waar zijn, dat er vaak meer achter zit, maar dat dat verzwegen wordt en vaak een ander verhaal wordt opgehangen. Waarom dat verzwegen wordt, dat kan je lezen in het boek. Het is een boek dat je aan het denken zet, anders naar de zee laat kijken.
Een ieder die een zeevaart wil maken, alleen of met anderen, zou dit boek moeten lezen en zich daarna moeten afvragen of hij dat daarna nog wil. Het boek laat zien dat het niet alleen maar leuk is op zee, maar dat het ook zijn nare kanten heeft. Het laat zien wat het met mensen kan doen als ze een schipbreuk meemaken, wat het met mensen kan doen als ze een lange tijd met weing eten en drinken op zee zijn, het verschil tussen vroeger en nu, hoe zwaar het psychologisch kan zijn als je een lange tijd alleen maar op zee zit zonder land te zien, wat het met mensen kan doen als ze een lange tijd met anderen op een kleine oppervlakte moeten werken en leven, hoeveel zelfmoorden er op zee zijn gepleegd, hoeveel verdachte gevallen van zelfmoorden er op de grote- en kleine vaart zijn en wat het met mensen kan doen als ze een solozeereis om de wereld maken.
Het boek vertelt ook hoe het komt dat je zeeziek wordt, wat hete koorts inhoudt, hoe men vroeger aan scheurbuik kwam, de gevolgen van het drinken van zeewater en waarom je soms hallucinaties hebt als je lange tijd op zee bent. Het boek laat zien hoe de tijden zijn veranderd in bepaalde opzichten zoals bijvoorbeeld voor de beroepsvaart op zee. Of dat ten voordele is voor het personeel? Er worden voorbeelden gegeven van persoonlijke verhalen van mensen die op zee hebben gevaren en dankzij Michiel van Straten zijn er ook een paar verhalen die zich in Nederland hebben afgespeeld zoals bijvoorbeeld het haast ongeloofwaardige verhaal van een vader en twee van zijn zonen die twee weken op een ijsschots hebben overleefd. Het klinkt zo ongeloofwaardig, dat je het wel moet geloven. Dat verhaal kan gewoon niet verzonnen zijn. Soms moet je je even verplaatsten in de tijd zoals bijvoorbeeld dat het vroeger heel normaal was dat een jongen van 12 jaar de zee op ging om te werken. De foto's en de tekeningen maken het boek compleet. Het is alleen jammer dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste bladzijde.
Kortom; Het Noorden verloren van Nic Compton is een taboe doorbrekend boek dat laat zien dat niet alle overledenen en vermisten op zee zomaar overleden of vermist zijn, dat er vaak meer achter zit. Het is een boek dat je aan het denken zet, waar je over gaat praten met anderen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want er is, voor zover ik weet, nauwelijks over geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik kom zelf van de binnenscheepvaart en moet eerlijk bekennen dat ik hier niet van op de hoogte was. Het schokt me dat er zoveel mensen zelfmoord hebben gepleegd en nog plegen, dat er zoveel mensen krankzinnig worden als ze een lange tijd op zee zijn. Anderzijds, na het lezen van dit boek, kan ik het ook wel begrijpen. Ik weet niet hoe ik zal reageren als ik een schipbreuk zou meemaken of dat ik zo lang op zee zou zijn zonder even af en toe aan land te gaan, andere mensen te zien.

Mooie quote in het boek: 
Zodra je het ruime sop kiest, probeert de zee je in verwarring te brengen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de zeevaart.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Nic Compton

Website van de uitgever:
HOLLANDIA






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg