Knalpot - Daan Goppel


Van uitgeverij Elmar mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verhalen uit Jakarta

Waar gaat het boek over? 
Daan Goppel vertrekt voor onbepaalde tijd naar Jakarta omdat hij wil weten hoe het is om in deze miljoenenstad te leven. Hij begint aan een studie Indonesch en betrekt een kamer in een volkswijk. Jakarta toont zich een intense stad. Een plek van uitersten.
Met grote verschillen in welvaart en cultuur. En waar religieuze vroomheid naast losbandigheid blijkt te kunnen bestaan. De Indonesiërs die hij spreekt leren hem de stad kennen. Ze delen hun dromen en opvattingen met hem en bieden zo een kijk in het leven in de Indonesische hoofdstad.

Knalpot neemt de lezer mee in de drukte en chaos van Jakarta. De verhalen gaan over religie, prostitutie en cultuurverschillen. Ze geven een even vrolijk als indringend beeld van het leven en overleven in deze metropool. Ze ontroeren en vermaken, wekken verbazing en lezen als een trein.

Bron: voorflap boek

Over de auteur:
Daan Goppel (1987) gaat geregeld op avontuur. Enige jaren geleden lifte hij van Nederland naar Suriname, waarover hij het boek Liften naar Suriname schreef.

Brom: voorflap boek

Omslagontwerp:
Peter van Dongen

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789038926759

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
136

Genre:
Reisverhalen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Knalpot van Daan Goppel krijg je al een idee van waar het boek over zal gaan. Het geeft in ieder geval mooi weer hoe het verkeer in Jakarta is en hoe men van alles probeert te verkopen aan het spoor en aan de weg. De titel maakt nieuwsgierig.
Knalpot van Daan Goppel is een bundel vol boeiende en beeldend geschreven verhalen over het leven in Jakarta. Je hebt het gevoel dat je tijdens het lezen in Jakarta bent, zo beeldend is het geschreven. Je krijgt een goed beeld van hoe de mensen daar leven en wonen, wat ze daar geloven, hoe hun mentaliteit is, hoe het verkeer daar is, hoe de luchtkwaliteit daar is, waarom ze meestal blij zijn als ze een blanke persoon zien, waar het leven in de grote steden om draait, waar de huwelijken vaak op gebasseerd zijn, hoeveel geld mannen kwijt zijn aan daten met een vrouw en waarom dat is en hoe je daar het beste kan leven.
Zonder een oordeel te vellen luistert de auteur naar de verhalen van de mensen waarbij hij soms op een gepaste manier zijn mening geeft. Het zijn verhalen van mensen die vaak al van alles hebben meegemaakt. Daarbij gaat hij ook op zoek naar zichzelf, waarom hij toch een hekel heeft aan betaalmeisjes en de mannen die er 'gebruik' van maken. Dat laatste loopt als een rode draad door het boek. Hij praat er met diverse mensen over, wil weten waarom veel vrouwen zich daarvoor lenen en waarom mannen vaak een betaalmeisje boven een vaste vriendin kiezen. Zal hij tijdens zijn verblijf in Jakarta ontdekken waarom hij zo'n afkeer van ze heeft en zal hij zijn mening veranderen? Het kan voor sommigen misschien storend zijn, terwijl het voor anderen weer een eyeopener kan zijn.
Je ontdekt dat Jakarta een stad van uitersten is. Een stad waar van alles gebeurt en dan met name vanaf het moment dat de zon onder is, maar ook overdag gebeurt genoeg. Een stad waar al dan niet stiekem met bepaalde regels wordt gespeeld. Een stad waar steeds nieuwe beroepen bij komen die uit nood zijn geboren. Dankzij bepaalde contacten komt de auteur op plaatsen waar de meeste toeristen nooit zullen komen, waardoor je weer een andere, onbekende kant van Jakarta krijgt te zien. Een stad met vele cultuurverschillen en hoe dat onderling gaat met elkaar.
Kortom; Knalpot van Daan Goppel is een boeiend en beeldend geschreven verhalenbundel vol verhalen over Jakarta. De auteur neemt je samen met de mensen die hij heeft ontmoet mee door de stad. Laat je de stad, die nooit klaar lijkt te zijn en nooit lijkt te slapen, zien van diverse kanten. Ook kom je meer te weten over het wonen en leven in Jakarta.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je wordt mede daardoor nieuwsgierig naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint kan je niet meer stoppen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Ik heb er gemengde gevoelens bij. Het is een stad die ik zeker wil bezoeken, maar dan voor een paar dagen, hooguit een week, langer zou ik het er waarschijnlijk niet uithouden, of het moet in een wat groener gedeelte zijn. Het is overigens nog maar de vraag of ik het uberhaupt een paar dagen uit hou met de slechte lucht.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk dat er veel vrouwen/meisjes zijn die maar op één manier geld kunnen verdienen. Dat heeft me geraakt, maar ook wat veel mannen van de vrouwen verwachten, dat ze daar een dubbele moraal over hebben en wat ze als reden gebruiken. Dat stuit me als Nederlandse vrouw tegen de borst.

Mooie quote in het boek: 
Het leven in Jakarta is vaak ongerieflijk en zwaar, maar de bizarre chaos is een feest voor de verveelde ziel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die meer wil weten over Jakarta.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal gaan houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Daan Goppel

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ELMAR







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg