Malaria - M. Boshart


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verleden, heden en toekomst van een parasiet

Waar gaat het boek over? 
Malaria is momenteel een van de grootste, zo niet het grootste gezondheidsprobleem waarmee de wereldbevolking wordt geconfronteerd. Elk jaar worden er tweehonderd miljoen mensen ziek gemaakt door de malariaparasiet en bijna een half miljoen daarvan overlijdt. En zoals de vlag er nu bij hangt nemen deze aantallen eerder toe dan af.

De parasiet die malaria veroorzaakt toont zich een meester in verdedigingstechnieken. Veel geneesmiddelen tegen malaria, die in vroeger tijden als onfeilbaar werden beschouwd, zijn inmiddels niet meer werkzaam en ook tegen de middelen die nu nog in gebruik zijn begint de parasiet resistentie te ontwikkelen.

Malaria wordt overgebracht door muggen, door de steek van vrouwtjesmuggen die menselijk bloed nodig hebben voor de voortplanting van de soort. En wat geldt voor de parasiet geldt in feite ook voor zijn transportsysteem, niet kapot te krijgen, hoewel de malariamug wellicht het meest bejaagde dier op aarde is.

Dit boek beschrijft meer dan vier eeuwen strijd tegen een ziekte die zowel mensen als samenlevingen sloopt en meermalen de loop van de geschiedenis heeft beïnvloed. Een strijd met nog altijd een onbesliste uitkomst.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384704

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
258

Genre:
Gezondheid

Wat vind je van het boek? 
Het is voor te stellen dat sommige mensen bij het zien van de cover van Malaria van M. Boshart het boek links laten liggen omdat ze de kriebels van de parasiet krijgen. Anderen daarentegen zullen het boek oppakken om te kijken naar hoe mooi hij getekend is. De titel laat niets aan de verbeelding over, je weet meteen waar het boek over gaat.
Malaria van M. Boshart is een interessant boek dat gaat over malaria. Je komt alles te weten over malaria, hoe je aan malaria komt, de symptonen van malaria, welke parasieten malaria veroorzaken, waar je malaria kan krijgen, hoe de besmetting met malaria kan plaats vinden, wat je kan doen als je malaria hebt en hoeveel er jaarlijks overlijden aan malaria. Je krijgt een kleine geschiedenis over malaria, hoe men vroeger ontdekte dat men malaria had, wat men deed om malaria proberen te genezen. Soms kreeg men vroeger wel hele vreemde adviezen als men besmet was met malaria zoals bijvoorbeeld het eten van levende pissebedden op brood. Of het hielp, dat was nog maar de vraag. Je komt meer te weten hoe men heden ten dage malaria probeert te genezen, maar of dat lukt?
Ook kom je meer te weten over muggen, hoeveel soorten er zijn, hoe moeilijk ze zijn uit te roeien en waar ze graag zitten. Het is ongelooflijk hoeveel klachten een kleine parasiet kan geven, waaraan je zelfs kan sterven.
Er wordt niet alleen naar het verleden en het heden gekeken, maar ook naar de toekomst. De belangrijkste vraag is of malaria ooit helemaal uit te roeien is. Je leest wat de wetenschap vroeger heeft geprobeerd, wat men heden ten dage eraan doet en wat men hoopt van de toekomst.
Minpunten zijn dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de pagina's. Daarnaast wordt er onnodig veel Engelstalige zinnen gebruikt. Die hadden ook in het Nederlands geschreven kunnen worden en desnoods in een noot in het Engels. Vooral voor diegenen die de Engelse taal niet of nauwelijks beheersen kan dat een reden zijn om al vrij snel af te haken. Sowieso kan het voor diegenen die niet in de gezondheidszorg of als wetenschapper werken langdradig zijn, kan het teveel informatie zijn.
Kortom; Malaria van M. Boshart is een interessant boek waar je meer komt te weten over de geschiedenis van malaria, de geschiedenis van de mug, hoe men er in het verleden mee omging, hoe men er heden ten dage mee omgaat en wat men van de toekomst verwacht. Je leest wat de wetenschappers en onderzoekers naar malaria tot nu toe hebben ontdekt. Zal er ooit een tijd komen dat men geen malaria meer krijgt?

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
De parasiet is heel erg mooi getekend en past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen wat droog. Daarnaast zijn er onnodig veel Engelstalige zinnen gebruikt.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, niet altijd, ik dwaalde soms af met mijn gedachten.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoeveel mensen er jaarlijks aan malaria overlijden. Daar schrok ik van. Hopelijk komt er ooit een tijd dat men geen malaria meer krijgt.

Mooie quote in het boek:
Roei de malaria uit dan stijgt de arbeidsproductiviteit en dalen de exportprijzen. 

Zou je het boek aanraden? 
Mocht je alleen wat over de symptonen en wat je er tegen kan doen willen weten, dan kan je beter naar de dokter, het ziekenhuis of de GGD gaan voor een folder. Wil je er meer over weten, dan kan ik het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die in de gezondheidszorg werken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg