Medeplichtig - Amos N. Guiora


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De omstander en de Holocaust

Oorspronkelijke titel:
The Crime of Complicity

Waar gaat het boek over? 
De Amerikaanse jurist Prof. Amos N. Guiora vraagt onze aandacht voor het complexe probleem van de "bystander' in de Holocaust. Dit debat is sinds een aantal jaren actueel geworden, nu de studie naar de Holocaust en hoe deze heeft kunnen plaatsvinden zich meer en meer verdiept heeft. Guiora heeft op basis van studie naar de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Hongarije en Nederland, waar hij ook persoonlijke wortels heeft, deze problematiek onder de loep genomen en mede vanuit juridisch oogpunt kritisch

bekeken. Het gevolg is een interessante en belangwekkende aanvulling op de schuldvraag rond de Holocaust.

Het boek is ingeleid door Prof. Paul Cliteur en vertaald door Diete Oudesluijs & Johan Mijer.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Diete Oudesluijs & Johan Mijer

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384308

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
242

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de foto op de cover van Medeplichtig van Amos N. Guiora weet je meteen waar het boek over zal gaan. De titel in de combinatie met de bloedrode kleur van de cover zegt genoeg. Het geeft aan dat ook de omstanders bloed aan hun handen hebben. De vraag is of dat ook zo is. Je wordt heel erg nieuwsgierig naar de mening van de auteur. Het is in ieder geval een heel interessant onderwerp die je aan het denken zet en misschien heb je jezelf al wel eens deze vraag afgevraagd als je weer eens een boek over de Tweede Wereldoorlog las. Het is een boek met gewetensvragen die pijnlijk kunnen zijn, omdat je zelf misschien ook niet altijd iemand te hulp bent geschoten om wat voor reden dan ook. Het boek houdt je hoe dan ook bezig, ook als je er niet in aan het lezen bent.
In de inleiding van Medeplichtig vertelt Amos N. Guiora hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven, hoe hij dit boek heeft geschreven en een klein beetje over zijn achtergrond. Later vertelt hij wie hij is, wie zijn ouders en grootouders waren, wat zijn persoonlijkheid heeft gevormd en welke wet dat hij wil dat er komt. De wet die hij wil loopt als een rode draad door het boek. Hij weet heel erg goed te onderbouwen waarom hij wil dat die wet er komt, heeft daar zijn duidelijke mening over, waar in zijn ogen niet aan te tornen valt. Je kan daarbij merken dat wat hij in zijn jeugd heeft meegemaakt meespeelt en datgene wat zijn familie is overkomen in de Tweede Wereldoorlog. Vooral dat laatste is een belangrijke reden voor hem dat hij wil dat de wet erdoor komt, om herhaling van wat er met de joden in de Tweede Wereldoorlog is overkomen te voorkomen. Je kan je afvragen of dat haalbaar is en wat er allemaal bij komt kijken voor die wet erdoor kan komen, maar daar heeft de auteur ook een antwoord op, hoe hij dat ziet gebeuren.
Het gaat niet alleen over die wet, maar hij probeert ook de omstanders van toen, die hebben gezien dat de joden werden afgevoerd en de dodenmars hebben gelopen, te begrijpen. Hij wil weten waarom niemand wat deed, op een enkeling na. Hij probeert het van diverse kanten te begrijpen, maar of hem dat ook lukt? Amos N. Guiora geeft niet aleen voorbeelden van uit de oorlog, maar ook voorbeelden van de laatste paar jaar waarbij de omstanders in zijn ogen in gebreke zijn gebleven. Het blijkt dat heden ten dage nog steeds omstanders wel kijken naar iemand die in nood is, maar vaak niets doen. Daarnaast vertelt hij wat vrienden en zijn ouders van die wet vinden en hoe de laatsten dachten over de mensen die hen indertijd niet hielpen.
Kortom; Medeplichtig van Amos N. Guiora is een heel interessant boek dat een ander licht werpt op de omstanders dan al eerder in andere boeken beschreven. Of de wet die de auteur wil er ooit door komt, is maar de vraag omdat er vele haken en ogen aan zitten, maar je begrijpt zijn beweegredenen wel na het lezen van dit boek. Wie weet zet het boek er in ieder geval wel aan toe dat mensen vaker een ander zullen gaan helpen als die in nood zit.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die past bij het boek, is goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is over het algemeen vlot geschreven. Soms is het net of hij tegen jou praat.

Hoe origineel is het boek?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Ook als je er niet in aan het lezen bent, houdt het boek je bezig. Je gaat jezelf de vraag stellen wat jij had gedaan als je een omstander uit die tijd was en wat jij nu zou doen als iemand in nood is.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. De vraag die hij in dit boek stelt, heb ik mezelf ook wel eens afgevraagd als ik weer eens een boek over de oorlog las.
De verhalen zoals bijvoorbeeld die van de grootouders van de auteur en de moeder van zijn moeder die haar dochter beschermde op het moment dat dat moest hebben me geraakt, maar ook het verhaal van Marcella uit Maastricht raakte me, vooral omdat haar leven heel anders had kunnen lopen als haar vader anders had gereageerd.

Mooie quote in het boek: 
De nuance is belangrijk; misschien zijn dingen niet altijd wat ze op het eerste gezicht lijken te zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg