Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Mijn Metgezellen - Roel Houwink


Van uitgeverij Aspekt  mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Over H. Marsman, J Slauerhoff en Gerrit Achterberg

Samengesteld en ingeleid door Rob Molin

Waar gaat het boek over? 
Roel Houwink (1899-1987) was in het interbellum een gezaghebbend criticus, gerespecteerd tijdschriftredacteur en uitgeversadviseur. Hij staat verder bekend als een fijnzinnig dichter en medevernieuwer van het Nederlands proza kort na de Eerste Wereldoorlog.
In 1925 kreeg hij poëzie toegezonden die hem aangenaam verraste. De afzender was de twintigjarige onderwijzer Gerrit Achterberg. Deze koesterde maar één ambitie: dichter worden. Houwink heeft zijn werk begeleid en gepromoot. Dit leidde tot Afvaart, de eerste in een reeks van bundels waarmee Achterberg een van de grootste dichters uit het Nederlands taalgebied werd. In een uitvoerig essay in Mijn metgezellen laat Houwink zien dat Afvaart reeds "de hele Achterberg' representeert en duidt hij het overbekende feit van Achterbergs moord op zijn hospita.
Ook heeft Houwink aan de wieg van het dichterschap van leeftijdgenoten Henny Marsman en Jan Slauerhoff gestaan. De vriendschap met Marsman wordt gekenmerkt door eenzelfde inmenging in elkaars werk en hun hang naar modernisme.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Sukran Yurekli / Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383653

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
194

Genre:
Literatuur en romans

Wat vind je van het boek? 
Roel Houwink kijkt op de cover van Mijn metgezellen nogal bedachtzaam. Je wilt weten waar hij aan dacht op het moment dat de foto is genomen. Het is net of zijn glimlach gemaakt is, dat hij zich eigenlijk niet zo vrolijk voelde op het moment dat de foto werd genomen.
Het Vooraf van Rob Molin maakt nieuwsgierig naar de rest van het boek. Hij vertelt in het kort wie Roel Houwink was en wat hij deed.
In Mijn metgezellen van Roel Houwink vertelt Roel over zijn herinneringen aan H. Marsman, J. Slauerhoff en Gerrit Achterberg. Hij bekritiseert hun gedichten, hij ontleedt ze, legt uit hoe hij ze heeft gelezen en wat hij ervan vindt. Vaak is hij hard in zijn oordelen, maar het is wel op een nette manier. Hij legt uit wat de verschillen waren tussen Marsman en Slauerhoff, wat Marsman en Slauerhoff van elkaar vonden en hoe die mening later werd bijgesteld. Roel vertelt ondertussen ook hoe hij over het Europa van toen dacht, hoe het leven toen was, ook daar geeft hij zijn mening over. Het is daardoor ook een mooi tijdsbeeld waarbij je je kan afvragen of er in de tussentijd veel veranderd is of niet.
Je wilt dankzij de goed onderbouwde kritieken van Roel de gedichtenbundels van Marsman, Slauerhoff en Achterberg lezen.
Mijn metgezellen van Roel Houwink is wel een boek waarbij je moet zorgen dat je niet afgeleid raakt, want even afgeleid en je bent de draad kwijt. Dat komt ook omdat het nogal droog is geschreven. Daarnaast moet je soms een woord zoals 'confraters' en 'exegese' googlen omdat die heden ten dage niet of nauwelijks meer gebruikt worden in de huidige taal.
Wat jammer is is dat er bij de delen niet een korte intro met foto is over degene waar Roel het in dat deel gaat hebben. Niet iedereen, zeker de jongeren niet, zullen bekend zijn Marsman, Slauerhoff en Achterberg. Daarnaast was het wel mooi geweest als er een fotocatern in had gezeten zodat je een nog beter beeld krijgt van Roel en zijn metgezellen. Nog een minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
Kortom; Mijn metgezellen van Roel Houwink is een mooi boek voor diegenen die bekend zijn met Roel Houwink en zijn metgezellen. Voor diegenen die niet bekend met hem en zijn metgezellen zijn, is het misschien beter om eerst boeken over Roel Houwink, Marsman, Slauerhoff en Achterberg te gaan lezen alvorens dit boek te gaan lezen of het boek later nog een keer te gaan lezen zodat je de kritieken beter begrijpt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het allemaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is over het algemeen wat droog geschreven waardoor het boek niet lekker wegleest.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, doordat het droog is geschreven dwaalde ik nogal eens af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, dat heeft hij niet, maar dat is niet erg.

Mooie quote in het boek: 
De mens echter kan als mens nu eenmaal niet zonder toekomst leven.

Zou je het boek aanraden? 
Als je bekend met Roel Houwink en zijn metgezellen, dan kan ik je het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van Roel Houwink, H. Marsman, J Slauerhoff en Gerrit Achterberg.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Op dit moment zeg ik nee, maar het kan zomaar zijn dat als ik wat van Roel en zijn metgezellen heb gelezen, ik het boek nog een keer ga lezen en mijn mening dan misschien ga herzien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker, want ik ben heel nieuwsgierig naar zijn gedichten.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg