Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
De eeuw van mijn moeder gaat over de eeuw van Cornelia Johanna Kerkhof, een arbeidersdochter. Haar opleiding ging niet verder dan de lagere school en een vrije keuze voor een beroep was er voor vrouwen uit de arbeidersklasse niet. De wereld kwam het kleine arbeidershuisje niet binnen via radio of televisie. Zij heeft geleefd van 1905 tot 2006. Haar eeuw heeft sociale zekerheid gebracht en de mogelijkheden om je sociale klasse te ontstijgen. Alle onderwijsvoorzieningen staan nu open voor iedereen. De kleinkinderen van Cornelia Johanna kunnen studeren wat ze willen op basis van geschiktheid en niet op basis van hun afkomst. Vrouwen en arbeiders zijn geëmancipeerd. De Algemene Wet Gelijke Behandeling is in 1994 van kracht geworden. Discriminatie op alle gronden: ras, religie en seksuele geaardheid is in het Koninkrijk der Nederlanden verboden. De drie partners in het Koninkrijk regelen elk hun eigen interne aangelegenheden via een autonoom zelfbestuur. Homoseksuelen zijn gelijkgesteld aan heteroseksuelen: zij kunnen in het huwelijk treden en kinderen adopteren. De twintigste eeuw is de eeuw van emancipatie en dekolonisatie geworden. De eeuw van mijn moeder, gaat over een gewone familie in een eeuw van oorlogen, wederopbouw, crises en vooruitgang.
Bron:
bol.com.
Omslagontwerp:
Mark Heuveling/ Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2018
ISBN:
9789463384612
Bindwijze:
Hardcover
Aantal pagina's:
514
Genre:
Geschiedenis en maatschappij
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van het paar op de cover van
De eeuw van mijn moeder van
Maria Janssen krijg je meteen een goed gevoel. Je wilt meer over ze weten. Wie ze zijn en hoe hun leven is verlopen. Zou het een boeiend leven zijn geweest of een leven die de 'gewone' mensen ook leven? Zou hun leven herkenbaar zijn voor velen of toch niet?
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegenomen in een levensverhaal van een vrouw die achteraf gezien een eeuw zou leven. Haar geheim om zo oud te worden wordt helaas niet vermeld. Je leert haar ouders kennen, de familie van haar ouders, de familie van haar man en hoe haar leven zal verlopen. Het is een leven van geluk en verdriet, een leven van zien te overleven, een leven waar alles om het gezin, de familie, het werk van haar man en om de kerk draaide. Tot de jaren '60 van de vorige eeuw krijg je een goed beeld van van het leven van Corrie, maar vanaf de jaren '60 lees je jammer genoeg weinig over haar, je mist een groot gedeelte van haar leven zoals bijvoorbeeld wanneer ze stopte met haar winkel, wanneer ze ging verhuizen, hoe ze het vond dat haar dochters trouwden en wat ze van de partnerkeuzes van haar dochters vond. Had ze bij dat laatste de geschiedenis doorbroken door de partners te accepteren of had zij de geschiedenis doen herhalen van haar oma en haar moeder? Vanaf de jaren '60 gaat het voornamelijk over haar dochter Maria, over hoe haar leven is verlopen en dan met name over wat ze dacht en wat voor werk ze doet.
De eeuw van mijn moeder van
Maria Janssen laat zien hoeveel er kan veranderen in een eeuw. Je ziet de rol van de vrouwen en de kerk veranderen. Niet alleen de rol van vrouwen en de rol van de kerk veranderde in de eeuw dat Corrie leefde, er veranderde nog heel veel meer.
De eeuw van mijn moeder van
Maria Janssen laat ook zien hoe de geschiedenis zich kan herhalen in een familie zoals bijvoorbeeld dat Door en jaren later haar dochter Corrie naar school ging om te praten over hun dochters omdat ze het ergens niet mee eens waren, dat ze het voor hun dochters opnamen. Met name Door was in dat opzicht haar tijd heel erg ver vooruit, maar of dat indertijd geholpen heeft? Het boek kan tevens voor velen herkenbaar zijn omdat ze het zelf ook hebben meegemaakt of de verhalen kennen van anderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt.
Je kan zien dat
Maria Janssen heel veel onderzoek heeft gedaan voor het boek. De aanvullingen van
Maria Janssen over hoe het vroeger ging, zoals bijvoorbeeld over de politiek, zijn een mooie aanvulling. Je krijgt daar een nog beter beeld van de tijd door. Je kan daaraan merken dat ze een lerares is die mensen graag wat wil bijleren.
Kortom;
De eeuw van mijn moeder van
Maria Janssen is een heel mooi boek over een vrouw die een eeuw heeft geleefd, hoe haar leven was en hoeveel er in die eeuw is veranderd. Vanaf de jaren '60 gaat het voornamelijk over haar jongste dochter, wat zij dacht en wat zij doet.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. Ik had verwacht dat het hele boek over Corrie zou gaan.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, want daar draait het om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven waarbij er soms wordt terug geblikt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen, je wilt weten hoe het leven van Corrie verder zal gaan.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Maria, omdat ze zich los durfde te maken van wat indertijd hoorde en haar eigen gang ging. Ze deed wat ze dacht dat ze moest doen en doet dat nog steeds.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik had aan niemand een hekel.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Over het algemeen mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Buiten het overlijden van de diverse familieleden heeft vooral het verhaal van Trees en Maria die vluchten van het internaat me geraakt. Wat moeten ze veel geleden hebben op het internaat. Gelukkig reageerden Corrie en Piet precies zoals je dat van ouders hoopt te verwachten.
Mooie quote in het boek:
Groei ging dus gepaard met verlies aan onschuld.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de nazaten van Corrie.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien wel.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.
Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Reacties
Een reactie posten