Geest & Beest - Marianne Vogel


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Wie over Goethe spreekt, kan over Buchenwald niet zwijgen

Waar gaat het boek over? 
Een foute vader. Dat is de erfenis waar Sigrid, Leo en Emil mee worstelen. Als SS-officier heeft hun vader in de Tweede Wereldoorlog ooit een kostbaar inktstel van Goethe uit Leiden gestolen. Nu komen de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het bij hen in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek krijgen Bank en Arends te maken met echo's van de oorlog. Ze worden geconfronteerd met de tragiek van de Joodse wijk en met nabestaanden van Nederlandse Buchenwald gevangenen. Tevens worden Sigrid, Leo en Emil levensgevaarlijk bedreigd. Is dat vanwege het inktstel of hun vaders verleden? En aan welke kant staan zij eigenlijk? Het antwoord op die laatste vraag blijkt zowel verbluffend als glashelder te zijn. Deze ijzersterke thriller over haat, liefde en compassie boort zich in het hart.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marianne Vogel is persoonlijk coach en literatuurwetenschapper. Ze heeft jaren in Duitsland gewerkt. Deze vierde Berlijn-thriller rond het originele speurdersduo Banks en Arends is net als de vorige drie (Gedeelde stad, geheelde stad, In de schaduw van Marlene Dietrich en Communistengoud en kerstengelen) gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Wessel Westerveld / Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463385008

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
380

Genre:
Berlijnse Thriller

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Geest & Beest van Marianne Vogel krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
Geest & Beest van Marianne Vogel vertelt eigenlijk meerdere verhalen. Zo te verder je in het boek komt, zo te meer verhalen erbij komen. De verhalen hebben allemaal met elkaar te maken en lopen mooi in elkaar over, maar het hoofdverhaal blijft de zoektocht van Banks en Arends naar het kostbare inktstel van Goethe. Zal het inktstel gevonden worden? Wie heeft het en waar is het gebleven? Zou het nog wel bestaan en niet vernietigd zijn? Wie hebben er nog meer belang bij? De titel wordt al heel snel duidelijk.
Het is een heel erg spannend verhaal met vele verrassende wendingen die je niet aan ziet komen. Vanaf de eerste bladzijde tot de laatste bladzijde zit je in spanning, ga je meedenken met Banks en Arends van wie achter de diverse gebeurtenissen zitten zoals bijvoorbeeld wie de familie bedreigd. Je gaat steeds meer mensen verdenken omdat ze allemaal zo hun redenen hebben. Sommige mensen lijken wel meerdere gezichten te hebben waardoor je steeds op het verkeerde been wordt gezet. Spreken ze wel allemaal de waarheid? Of houden ze iets achter? Het verhaal eindigt uiteindelijk met een plot waar je nooit aan hebt gedacht. Toch, als je het verhaal goed leest, had je dat ook wel kunnen vermoeden. Het is een verhaal dat in je gaat zitten. Soms moet je lachen om een bepaald stukje zoals bijvoorbeeld om een opmerking van Frits tegen Sigrid nadat Sofie een puber heeft aangepakt. De bezorgdheid van Frits om zijn katten is ontroerend en je wenst dat iedereen zo zorgzaam is voor zijn dier(en). Daarnaast geeft Alice af en toe een wijze les die je ook op jezelf kan toepassen.
Geest & Beest van Marianne Vogel is een verhaal over omgaan met schuldgevoelens omtrent een ouder die in het verleden fout was, het verwerken van het verleden van je ouders die fout waren, twijfels over wie jezelf dan bent, het omgaan met tegenslagen, familiebanden die verstoord zijn en wat dat betekent voor de vriendschappen. Het verhaal laat zien dat, ondanks dat de Tweede Wereldoorlog al jaren voorbij is, het voor veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt de oorlog feitelijk nog niet voorbij is, dat ze er geestelijk nog steeds mee te maken hebben. Dat zelfs de generatie(s) daarna er nog mee worstelen, zeker als de ouders fout waren in de oorlog of dat de ouders in een kamp hebben gezeten. De ware geschiedenis van Buchenwald loopt, hoe verschrikkelijk ook, goed over in het fictieve verhaal. Feit en fictie zijn mooi verweefd met elkaar.
Kortom; Geest & Beest van Marianne Vogel is een Berlijnse thriller gebaseerd op ware gebeurtenissen die mooi zijn ingevlochten met het fictieve verhaal. Je komt meer te weten over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurt. Van het begin tot eind is het spannend en wil je alleen maar verder lezen. Je wilt weten waar het inktstel is en wie er achter bepaalde gebeurtenissen zitten. Ondanks dat het een deel van een boekenserie is, is het boek heel goed los te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot een beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms even terug geblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen en als je moet stoppen met lezen, dan houdt het verhaal je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Alice, omdat ze een heel sterke vrouw is die niet van opgeven weet en mensen ook wijze raad weet te geven ondanks de situatie waarin ze zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Berlijn lijkt mij een mooie stad en Amsterdam is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze, ze heeft me een paar keer geraakt zoals bijvoorbeeld de verhalen van de kinderen van oorlogsslachtoffers en het verhaal van Alice heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Je hart voor iemand openzetten is iets anders dan iemands gedrag goedkeuren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van thrillers over de Tweede Wereldoorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker en ik wil de vorige delen ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
De Bosvogel Coaching

Website van de uitgever:
Uitgeverij aspekt









Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg