Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Archeologie Ondergraaft Geschiedenis - Henk Feikema


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.


Waar gaat het boek over? 
In het volste vertrouwen laten we ons over het verleden informeren door historici. We twijfelen geen moment aan hun deskundigheid. Hoewel historici zich gesteund weten door archeologen die hun visie op het verleden bevestigen, is dit geen garantie dat zij gelijk hebben. Er is namelijk alle reden om te twijfelen, want wetenschappers van andere vakgebieden hebben aangetoond dat die visie niet klopt.

Een van de belangrijkste ontdekkingen in de afgelopen jaren is dat door verkeerde aannames bij de meest gebruikte dateringsmethoden (C14-methode en dendrochronologie) de dateringen van archeologische vondsten onjuist zijn. Veel vondsten zijn en worden te oud gedateerd, waarbij de fouten tot honderden jaren kunnen oplopen. Aan de Romeinen toegeschreven objecten stammen bijvoorbeeld niet uit het begin van onze jaartelling, maar blijken producten uit de tijd van de Vikingen te zijn, zo'n duizend jaar later. Deze ontdekking wordt bevestigd door opgravingen op diverse locaties in Europa waar in dezelfde aardlaag voorwerpen uit deze twee perioden samen zijn aangetroffen, een combinatie die volgens de huidige visie onmogelijk is.

Men hoeft niet altijd te graven om te ontdekken dat de huidige visie op het verre verleden niet klopt. Een kritische blik op bijvoorbeeld oude schilderijen en afbeeldingen is vaak al voldoende. Maar ook geografische kaarten, teksten en bouwstijlen bevatten informatie over hoe het werkelijk was.

Duidelijk is dat het historische model niet klopt, maar moet het ook worden aangepast? Het antwoord is ja, om diverse redenen. Een daarvan is om te voorkomen dat politici hun besluiten nog langer blijven baseren op historische onwaarheden die de mensheid in het verleden diverse keren grote ellende hebben toegebracht. Een schrijnend voorbeeld is de huidige misère in het Midden-Oosten die voorkomen had kunnen worden als men in het verleden eerlijker was geweest. Maar ook is de nieuwe visie van essentieel belang bij het huidige klimaatbeleid dat is gebaseerd op ondeugdelijk wetenschappelijk onderzoek. Archeologische vondsten en nieuwe inzichten in de chronologie van de geschiedenis laten duidelijk zien dat de mensheid helemaal geen invloed heeft op klimaatveranderingen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463385312

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
104

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€12,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Archeologie ondergraaft geschiedenis van Henk Feikema krijg je het idee dat je een verhaal gaat lezen over lang vervlogen tijden. Over tijden dat men nog geen motor aan boord van een schip had, maar men met zeilen voer, waarbij het was te hopen dat de wind goed stond. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat de auteur ermee bedoeld.
In Archeologie ondergraaft geschiedenis geeft Henk Feikema door zijn onderbouwde feiten en voorbeelden weer dat de geschiedenis wel eens niet kan kloppen, dat heel veel wel eens in een ander tijdsgedeelte kon hebben plaatsgevonden dan men altijd dacht. Hij legt uit dat je op schilderijen en zelfs in de natuur kan zien uit welk tijd een gebeurtrenis of een voorwerp is en hoe de C14-methode werkt.
Ook geeft hij voorbeelden van dat wij als mens niets kunnen doen aan de klimaatverandering, waarom hij dat denkt. Door dit boek krijg je een ander beeld van de geschiedenis van hoe wij die kennen, je wordt aan het twijfelen gebracht en komt met vragen te zitten, je wilt er meer over weten. Mocht het echt zo zijn wat de auteur schrijft, wat zomaar zo zou kunnen zijn, dan zou het betekenen dat de geschiedenis herschreven moet worden. De vraag is of men dat wil. Ook de auteur vraagt zich dat af en geeft redenen waarom de geschiedenis niet herschreven zal worden. Hij vertelt hoe men reageerde, en nog reageert, als iemand zoals bijvoorbeeld Albert Delahaye, een andere visie op de geschiedenis heeft dan algemeen bekend is, waarom waarschijnlijk bepaalde wetenswaardigheden, zoals bijvoorbeeld over de Etrusken, in de doofpot zitten. Dat historische bronnen vol tegenstrijdigheden zitten. Hebben de veldslagen wel op de plaatsen plaats gevonden waarvan men zegt? Of hebben ze op een heel andere plaats plaatsgevonden? Ook over de bijbelteksten geeft hij zijn feiten weer zoals bijvoorbeeld over de kruisiging van Jezus Christus, heeft die wel plaats gevonden in het Heilige Land of toch elders? En hoe zit het met de Drie Wijzen die op diverse afbeeldingen anders eruit zien. Daarnaast heeft hij zo zijn bedenkingen over bepaalde gebouwen en monumenten of die wel stammen van de tijd zoals men zegt. En de volksverhuizingen van diverse stammen die weggaan en later weer terugkomen zoals de Friezen.
De foto's maken het boek compleet. Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste bladzijde.
Kortom; Henk Feikema geeft in Archeologie ondergraaft geschiedenis op een overtuigende manier weer wat er volgens hem allemaal niet klopt in de geschiedenis. Hij komt met feiten en voorbeelden die je aan het twijfelen brengen, je anders naar de geschiedenis doet kijken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldoet aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is vlot geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi. De Dom in Keulen is zeker een bezoek waard.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, niet echt, maar dat is niet erg.

Mooie quote in het boek: 
De leek kan zich slechts verwonderen, maar zeker is dat we niet alles van het verleden weten en dat daar de oplossing moet liggen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg