Blonde Dolly - Tomas Ross


Van uitgeverij Cargo mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Zestig jaar na haar dood is de naam Blonde Dolly nog springlevend. Al decennia zoeken politiemensen en journalisten naar haar moordenaar. Haar moord is een raadsel, een mysterie, zoals Sebilla Niemans alias Blonde Dolly dat zelf ook was. Een prostituee aan de zelfkant van Den Haag, maar getrouwd met een violist van het gerenommeerde Residentie Orkest. Ze reisde naar Londen, Antwerpen en Parijs en overnachtte met rijke en prominente Nederlanders in chique hotels.

De vragen rond haar raadselachtige dood op 31 oktober 1959 zijn nooit beantwoord. Waarom leidde de hoofdcommissaris van Den Haag zelf het onderzoek? Hoe kwam Dolly aan een fortuin aan geld en huizen? En waar is haar beruchte blauwe boekje gebleven waarin ze de namen van haar clientèle zou hebben genoteerd?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789403133805

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
317

Genre:
Literaire thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Blonde Dolly van Tomas Ross krijg je het idee dat je een verhaal uit lang vervlogen tijden gaat lezen. De titel doet een belletje rinkelen als je wel eens gehoord hebt van Blonde Dolly. Een vrouw die een hoer was, maar niet zomaar een hoer, ze was zoveel meer, een vrouw met meerdere gezichten en namen, waarvan het jammer is dat ze niet meer leeft zodat ze zelf haar levensverhaal had kunnen vertellen. Wat is er op haar laatste avond/nacht gebeurd? Wie had het echt op haar voorzien?
De hoofdstukken in Blonde Dolly van Tomas Ross zijn vanuit diverse personen verteld, waaronder Blonde Dolly zelf, Hannah en nog een paar anderen. Het is niet storend omdat aan het begin van elk hoofdstuk de naam staat van diegene die het betreffende hoofdstuk en soms meerdere hoofdstukken aan het woord is. Je wilt alleen soms wel een hoofdstuk overslaan, die later lezen, om eerst verder te lezen over de persoon die aan het woord is omdat elk hoofdstuk zo eindigt dat je het volgende hoofdstuk verder wilt lezen. Je komt steeds meer te weten over hun levens en hoe hun paden een paar keer gekruist worden, wat ze gemeen hebben ook al leiden ze beiden een totaal ander leven. De reden dat Dolly voor zoveel namen en personen heeft gekozen en hoe ze die uit elkaar weet te houden. Wat het verschil met haar en de andere hoertjes is. Waarom Hannah een hekel heeft aan een bepaald persoon.
Tomas Ross heeft feit en fictie zo mooi met elkaar verweven in Blonde Dolly dat je gelooft dat de fictieve gedeeltes echt zijn gebeurd. Hij heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages en in de jaren dat het verhaal zich afspeelt. Bepaalde personen laat hij, naast Dolly, weer tot leven komen zoals bijvoorbeeld een bepaalde prins. Je leest dat na die jaren na de Tweede Wereldoorlog duidelijk nog steeds niet iedereen zichzelf kan zijn, zeker niet in bepaalde plaatsen en in bepaalde beroepen. Dat men beter maar kan zwijgen over zijn/haar verleden ook al ben je onschuldig. Ook heeft hij de plaatsen goed beschreven zoals het toen was zoals in Kuinre.
Van begin tot het eind wordt je meegezogen in het verhaal van Dolly en Hannah. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en spannende momenten. Het plot is niet verrassend, die zie je al aankomen, maar dat is in dit geval niet erg. Bij de een was alleen de vraag voor welke methode gekozen zou worden, bij de ander is het eind algemeen bekend. Bepaalde personen blijken niet te zijn wie ze zeggen te zijn. Langzaam aan kom je achter de reden waarom ze liegen over wie ze zijn, wat de motieven van die personen zijn. Je wilt weten waarom een bepaald persoon is vermoord, wie de dader is, wat de reden was van de moord, waarom de waarheid niet wordt verteld en wie zijn vijanden waren.
Het is een verhaal over macht hebben over anderen, intriges, doofpotten, verraad, chantage, wraak willen nemen en onterechte vereringen.
In het nawoord vertelt Tomas Ross wat meer over het leven van Dolly, wat hij ontdekt heeft en waar hij tegenaan liep.
Kortom; Blonde Dolly van Tomas Ross is een spannende thriller met heel veel verrassende wendingen. Feit en fictie zijn heel erg goed in elkaar verweven waardoor je gelooft dat alles echt is gebeurd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om haar draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld wordt teruggeblikt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, dat heeft het plot niet, maar dat is in dit geval niet erg. De vraag was alleen voor welke methode er gekozen zou worden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Dolly, omdat ze een vrouw was die ondanks dat ze af en toe hard kon zijn, toch ook wel een klein hartje had, die haar leven op haar manier durfde te leven ongeacht wat een ander over haar dacht.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi. Het is leuk dat het verhaal zich gedeeltelijk afspeelt in een plaats vlakbij waar ik woon en dat mijn woonplaats ook wordt genoemd.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk dat je 14 jaar na de Tweede Wereldoorlog als Joods persoon nog steeds niet overal kon wonen en werken als men wist dat je Joods was. Dat heeft me onder andere geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Ik ben niet rijk, maar wél gelukkig getrouwd.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Ga naar de website van Cargo om een leesfragment het boek te donloaden en te lezen.

Website van de auteur:
Tomas Ross Facebook

Website van de uitgever:
CARGO













Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg