De Klokkenluider Van Adiuvares - Gilbert Keyzer


Van Gilbert Keyzer mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een ode aan de vrouw en een vrouwlijk heelal

Waar gaat het boek over? 
Dit is een nachtmerrie, hield Maarten zich voor. Hoe angstig het ook wordt, in een nachtmerrie ben je onkwetsbaar. De vleugels staken schuin achterwaarts en fladderden lichtjes, als in ongeduld. Onwillekeurig bewonderde Maarten de ronde, bronzen billen en de gespierde aanhechtingsplaatsen van de vleugels op de rug. Is het een duivelin, een demon of een engel, vroeg hij zich af. Hij besloot het voorlopig op het tweede te houden. Of toch een duivelin? De heupen waren onmiskenbaar die van een vrouwelijk wezen. Aan de achterzijde van dit wezen kon hij geen enkele verwonding ontdekken. De door hem vermoedde demon draaide zich om en hurkte naast Maarten. ?Mijn naam is Uriël?, klonk een vrouwelijk klinkende, ietwat metaalachtige stem.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gilbert Keyzer heeft een carrière in zorg en onderwijs achter de rug. Hij is verpleegkundige en controller geweest. Na een gedwongen ontslag in 2013 is hij begonnen met het schrijven van romans, korte verhalen en novelles en is hij columnist geweest. De klokkenluider van Adiuvares is zijn achtste roman. Gilbert Keyzer woont in Almere.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789402250688

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
240

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€20,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De klokkenluider van Adiuvares van Gilbert Keyzer heb je niet meteen door waar het boek over zal gaan. De titel maakt al iets meer duidelijk, al wil je wel weten voor bedrijf of instelling Adiuvares is.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegezogen in het verhaal. De meeste hoofdstukken zijn geschreven vanuit de hoofdpersoon. Een paar hoofdstukken zijn vanuit een andere persoon bekeken, wat niet altijd even duidelijk is, maar binnen een paar zinnen heb je het wel door. Vooral in het begin lijkt het verhaal wat voort te kabbelen, maar op een gegeven moment komt het verhaal in een stroomversnelling en gebeuren er diverse onverwachte dingen die je niet ziet aankomen zoals bijvoorbeeld een aanval op een bepaald persoon. Het is een verhaal met spannende momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een achtervolging. Het verhaal kent ook een paar humorvolle momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een familiebijeenkomst waarbij er twee gasten voor vermaak zorgen en dan eigenlijk de reactie van de begeleider. Even lijkt het alsof het verhaal een voorspelbaar, beetje klef, einde zal hebben, maar niets is minder waar, het verhaal heeft een verrassend eind die je niet ziet aankomen. De auteur heeft heel veel fantasie, maar ook heel veel inlevingsvermogen. Hij heeft zich goed ingeleefd in alle personages en ook in de huidige zorg. Je kan merken dat hij daarin heeft gewerkt en weet waar hij het over heeft. De onderwerpen zijn heel erg actueel zoals bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg en fusies van bedrijven waarbij meestal gedwongen ontslagen vallen. Het verhaal laat zien wat dat voor de sfeer op de werkvloer betekent. Ook heeft de auteur zich goed weten in te leven in het wanbeleid van de hogere heren in een bedrijf. Sommige stukjes komen wat ongeloofwaardig over, zoals bijvoorbeeld de stukjes met een helicopter, maar doordat het zo ongeloofwaardig is, geloof je juist wel dat het zo is gegaan.
De klokkenluider van Adiuvares van Gilbert Keyzer is een verhaal over een slechte relatie, schuldgevoelens naar de partner, misbruik van verstandelijk gehandicapten, machtsmisbruik, waar alles uiteindelijk om geld draait, gedwongen dingen doen die je niet wilt, maar ook over moed, bewondering en lef. Een aantal personen blijken niet te zijn wie ze naar buiten toe lijken te zijn, bij anderen komt de vraag naar boven of ze wel zo rijk zijn als ze zich voordoen en wat de nazaten daarvan vinden, hoe afhankelijk goede zorg is van anderen en een andere vraag is of het wel verstandig is om in deze harde maatschappij de licht verstandelijk gehandicapten op zichzelf te laten wonen. Wat de riscio's daarvan zijn. De auteur heeft dat heel goed weten te verwoorden.
Kortom; De klokkenluider van Adiuvares van Gilbert Keyzer is een roman waarin aanvankelijk niet zoveel lijkt te gebeuren, op een paar verrassende momenten na, maar op een gegeven moment komt het verhaal in een stroomversnelling en lijkt er wel van alles tegelijk te gebeuren, wordt het heel erg spannend waarbij je wilt weten hoe het verhaal zal aflopen. Het is een verhaal over iemand die wat ontdekt heeft en wat de gevolgen daarvan zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend en past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het uiteindelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe wordt teruggeblikt als het verhaal erom vraagt. Je wordt langzaam aan naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker, vooral tegen het eind wil je weten hoe het verhaal af zal lopen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Ook de stukjes die zo ongeloofwaardig zijn, zoals de stukjes met de helicopter, geloof je tijdens het lezen. Na het lezen besef je pas dat dat nooit zo kan gaan.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Joop, omdat hij een echte vriend is en het voor anderen, die hij mag, opneemt als het moet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik kan niet teveel vertellen, want dan zou ik teveel verraden, maar wat er met Obelien en Carmelita is gebeurd, heeft me geraakt. ondanks dat het fictie is, zou het zomaar in het echt ook kunnen gebeuren.

Mooie quote in het boek: 
Ik heb mezelf gevangen gehouden, daarom ben ik ook de enige die mezelf bevrijden kan!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van spannende, inhoudelijke romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Gilbert Keyzer Facebook

Website van de uitgever:
boek scout Uitgeverij







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg