Een Briefje Uit De Hemel - Francisca Flinterman


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De autobiografische roman Een briefje uit de hemel vertelt van Francisca die opgroeit binnen een kleine, sektarische geloofsgemeenschap. Het leven is een continue strijd om aan alle al dan niet uitgesproken eisen van haar omgeving te voldoen. Keer op keer faalt ze; het lukt haar niet het overgegeven leven van een ware gelovige te leven. Als ze bijna 29 jaar is, valt de gemeente uit elkaar en staat Francisca er alleen voor. Ze is alle sociale en normatieve kaders kwijt. Wat is nog waar en niet waar? Wat is goed en niet goed? Ook worstelt ze met haar identiteit. Wie is Francisca, los van alle etiketten die haar als kind opgeplakt zijn? Met vallen en opstaan bouwt ze een nieuw, eigen leven op. Maar ondanks uiterlijk succes blijft ze van binnen op zoek naar een heenwijzing van boven, een briefje uit de hemel dat haar zegt wat voor haar de juiste weg is.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789463385022

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
286

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van het meisje op de cover van Een briefje uit de hemel van Francisca Flinterman wil je weten waarom ze zo angstig is. Haar mond lacht wel, maar haar ogen lachen niet helemaal, er zit een angst in verborgen. De titel doet vermoeden dat het meisje verwacht dat er een briefje uit de hemel komt van iemand die overleden is. Of misschien is zij zelf wel overleden en stuurt ze een briefje uit de hemel naar haar nabestaanden. Het laatste blijkt tijdens het leven gelukkig niet het geval, want dat kleine meisje is de auteur en ze is gelukkig nog springlevend. Aan het begin vertelt Francisca hoe ze erop kwam om dit boek te schrijven en waarom. Het boek is opgedeeld in vier delen waarin de auteur een paar keer genoodzaakt is om haar naam te veranderen, waarin ze vertelt over een bepaalde in haar leven.
Een briefje uit de hemel van Francisca Flinterman is een aangrijpend verhaal over het leven in een sekte, het opgroeien in een sekte, waar één vrouw samen met nog een paar de leiding had en alles bepaalde voor iedereen. Het is een verhaal waarin je soms moeite hebt om je in te leven in diverse personen omdat je sommige personen, met name de leidster, maar ook een paar anderen, een draai om de oren wilt geven om hun indoctrinatie, hun wil die ze willen opleggen aan anderen, en anderen, waaronder de auteur wakker wilt schudden om te zeggen dat ze geen zwart hart heeft, dat ze goed is zoals ze is. Het is ongelooflijk hoe één persoon zo allesbepalend kan zijn voor anderen en dat iedereen naar haar pijpen danst. Hoe iedereen probeert om aan alle verwachtingen te voldoen en als ze als ze dat niet doen, dat ze dan de gevolgen moeten dragen. Maar heeft die persoon wel gelijk, zou het niet allemaal wat minder streng mogen? Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel leden reageren zoals ze reageren als de gemeente uiteindelijk uit elkaar valt. De een gaat er ogenschijnlijk makkelijker mee om dan de ander.
Het is een verhaal over het aanpassen aan een groep, het opgroeien in een sekte, het worstelen met het geloof, de angst om buitengesloten te worden, je staande houden als gelovige in de buitenwereld, jezelf verloochenen voor jezelf en voor de anderen, geen baas zijn over je eigen leven, een zoektocht naar wie je echt bent en waarom men indertijd toch zo blind de leidster geloofde, deed wat ze zei.
Kortom; Een briefje uit de hemel van Francisca Flinterman is een aangrijpend verhaal over de auteur die uiteindelijk op zoek gaat naar zichzelf nadat de gemeente uit elkaar is gevallen. Het is een lange zoektocht waarin ze moeite heeft om afstand te nemen van de gemeente, of beter gezegd van één persoon, ook al wil ze dat wel heel graag omdat ze zelf haar leven wil leiden zonder afhankelijk te zijn van wie of wat dan ook. Na het lezen van dit boek vraag je je af hoeveel van die sektes er in Nederland zijn zonder dat men ervan afweet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal zoals de auteur het heeft beleefd.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe of de auteur uiteindelijk haar geluk zal vinden en zichzelf uiteindelijk kan accepteren om wie ze is.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Willem, omdat hij onvoorwaardelijk voor zijn vrouw heeft gekozen ondanks haar verleden en de worsteling die ze had en misschien soms nog heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Jojo, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Amsterdam zijn mooie plaatsen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Ik werd geregeld boos als er weer van die idiote straffen werden uitgedeeld zoals bijvoorbeeld aan een kind van vier en tijdens een vakantie waar vier meiden bij elkaar sliepen, maar stiekem gingen spelen. Niet alleen aan kinderen, maar ook hoe sommige volwassenen uit elkaar werden gedreven. Het is ongelooflijk hoe één persoon alles kan bepalen wat een groep doet, hoe ze genoemd worden en wat ze doen in hun vrije tijd.

Mooie quote in het boek: 
Ik ben een in een gevangenschap geboren dier dat is vrijgelaten in de natuur, voel me verlaten en ontheemd.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Als ze weer een boek gaat schrijven, dan ga ik die misschien wel lezen, want ze heeft een fijne schrijfstijl.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg