Frankrijk In 50 Klanken - Caspar Visser 't Hooft e.a.


Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Frankrijk is een gevarieerd land. Caspar Visser 't Hooft kan dit weten, hij heeft er de afgelopen 30 jaar op zeer verschillende plekken gewoond. Hij schrijft erover op zijn goed bezochte website "Schrijver in Frankrijk'. Een keuze uit zijn columns verscheen in 2017 in de bundel "Frankrijk in 50 fragmenten'. Dit vroeg om een vervolg, het werd "Frankrijk in 50 klanken'.

Ditmaal hebben ook andere schrijvers die een band hebben met Frankrijk aan de samenstelling van de bundel meegewerkt: Anneloes Timmerije, Ariejan Korteweg, Bart van Loo, Ineke Holzhaus, Ingrid Vander Veken, Julia Fortuin, Nelleke Noordervliet, Paul Gellings, Peter Hagtingius, Renée Vonk en Willem van Toorn. Van elk van deze auteurs is een tekst (column, gedicht, briefwisseling) in de bundel opgenomen. Met een bonus van Nelleke Noordervliet, die dit jaar de prestigieuze Constantijn Huygensprijs ontving.

En zo reizen we met Caspar Visser 't Hooft, en met de andere schrijvers, van Frans Vlaanderen naar de Riviera, en van de Pyreneeën, via Le Puy en de Vercors naar de Franse Alpen. We bezoeken Parijs en Versailles, we rijden door de Berry, de Cevennen, de Provence, we maken een omweg via Uzès, via Carpentras. We maken ook reizen door de tijd, de Middeleeuwen, de tijd van de zonnekoning, van de Franse Revolutie, van Napoleon. We komen veel Fransen tegen, maar ook een paar interessante Nederlanders. De stukjes zijn niet altijd even serieus, maar dat past bij Frankrijk. Is Frankrijk niet het land van de "joie de vivre'?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Eric Jan van Dorp

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
1e druk

EAN:
9789461852328

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
218

Genre:
Reisverhalen

Prijs:
€17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Frankrijk in 50 klanken van Caspar Visser 't Hooft e.a. weet je meteen dat dit het vervolg van Frankrijk in 50 fragmenten is. Voor diegenen die het vorige boek niet hebben gelezen en nu bang zijn dat ze die eerst moeten lezen, wees niet bang, je kan die gerust na dit boek lezen, want net als het vorige boek, bevat ook dit boek columns die je los kan lezen. Je hoeft ze niet op volgorde van plaatsing is te lezen.
Ook in deze bundel neemt Caspar Visser 't Hooft je weer mee naar Frankrijk, neemt hij je mee naar plaatsen die je wilt bezoeken. Je wilt zelfs naar de lelijkste stad van Frankrijk, alleen al vanwege het bijzondere verhaal dat erachter zit. De auteur vertelt, net als in zijn vorige boek, weer boeiend over Frankrijk, over zijn boeiende geschiedenis zoals bijvoorbeeld over Orange, maar geeft af en toe ook op een nette manier een sneer zoals bijvoorbeeld over de beroving van kerken en over de taal hoe die geschreven wordt heden ten dage. Ondertussen doorbreekt hij ook een taboe over een onderwerp waar men liever niet over praat, maar wat toch echt heel menselijk is, ook al kan je je afvragen of een bepaald stukje in diezelfde column misschien niet wat overtrokken is. In andere columns laat hij je anders naar situaties kijken zoals bijvoorbeeld naar zwervers die je tegen komt op straat. Hij verhaalt over een beroemde zwerver en geeft je daarmee een wijze les. Je komt ook meer te weten over de Schelde en hoe het leven op het platteland is.
In Frankrijk in 50 klanken van Caspar Visser 't Hooft e.a. is het niet alleen Caspar die aan het woord is, maar hij heeft ook een paar gasten gevraagd om een column te schrijven zoals bijvoorbeeld Nelleke Noordervliet die o.a. vertelt over Tom Morel, Anneloes Timmerije die vertelt over een onbekende streek, de Berry, Renée Vonk die vertelt over een oud-ambtenaar en Ingrid Vander Veken vertelt over een pottenbakster. Er is een briefwisseling tussen Peter Hagtingius en Julia Fortuin over het leven na de aanslag in 2015 in Frankrijk, Julia vertelt je waar je waar je voor weinig geld een kopje koffie kan krijgen en hoe ze denkt over de welvaart. Daarnaast staan er ook drie gedichten in van Paul Gellings, Ineke Holzhaus en Willem van Toorn. Het boek eindigt met een biografie van de schrijvers.
Kortom; Frankrijk in 50 klanken van Caspar Visser 't Hooft is een boek vol columns, een briefwisseling en drie gedichten, met bijzondere wetenswaardigheden over beroemde Fransozen, Franse plaatsen en de schrijfstijl van bepaalde woorden. Daarnaast geven de auteurs je andere kijk op bepaalde personen zoals bijvoorbeeld zwervers en plaatsen zoals de lelijkste stad van Frankrijk. Het zijn columns die je niet altijd te serieus moet nemen. Nog wel even een tip, zorg dat je een stuk chocola bij de hand hebt, want er wordt over een taart gepraat die vooral chocoladeliefhebbers erg lekker zullen vinden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor de columns en gedichten vlot weglezen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze heel mooi, je wilt erheen om ze met eigen ogen te aanschouwen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij en dan vooral de column over zwervers. Eerlijk gezegd keek ik ook altijd weg als ik een zwerver zag en had al mijn vooroordeel klaar terwijl er vaak veel meer achter een zwerver zit dan men denkt. Je wordt inderdaad meestal niet van de ene op de andere dag een zwerver, vaak zit daar een reden achter. Een reden die vaak niet zo leuk is, maar wel begrijpelijk. Ik zal daaraan denken als ik weer eens een zwerver tegen kom.

Mooie quote in het boek: 
En wie de geschiedenis schoffeert, doet uiteindelijk afbreuk van wat ons mensen verbindt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van Frankrijk houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een column terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van VanDorp Uitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Schrijver in Frankrijk

Website van de uitgever:
VanDorp Uitgevers













Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg