Historische Verhalen


Van uitgeverij Historische Verhalen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verzamelbundel III

Waar gaat het boek over? 
Een weesmeisje in het zeventiende-eeuwse Londen dat probeert te overleven, een beeldhouwer uit het oude Egypte die voor een onmogelijke opdracht staat, een visser uit Dordrecht die verzeild raakt in politieke conflicten van de Lage Landen, en twee priesters die de olifant van Karel de Grote moeten verzorgen.
Dit is een kleine greep uit de personages die voorkomen in deze gevarieerde verhalenbundel. Niet alleen zijn de vertellingen geschreven door meerdere auteurs, ook speelt elk verhaal zich af in een andere tijdsperiode. Van het Bijbelse Jericho uit de dertiende eeuw voor Christus, tot het moderne Cambodja van de jaren '80.
Alle vertellingen zijn gebaseerd op historische feiten en zijn zo geschreven dat ze daadwerkelijk gebeurd zouden kunnen zijn. De auteurs voegen een menselijk verhaal toe aan de harde feiten die in de geschiedenisboeken staan.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789082642667

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
222

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€15,-

Wat vind je van het boek? 
Net als bij de covers van de vorige verzamelbundels van Historische verhalen, doet ook deze cover weer nostalgisch aan. De cover doet terug verlangen naar de echt strenge winters waar je ging schaatsen met na afloop een heerlijke beker warme chocolademelk en een speculaasje.
Ook deze verzamelbundel bevat weer verhalen uit diverse jaartallen uit het verleden die deels fictie is en deels waar gebeurd. Je wordt in elk verhaal meegezogen, je hebt het gevoel dat je erbij bent en krijgt daardoor zo een mooi kijkje in het verleden. Tijdens het lezen heb je niet het idee dat de verhalen deels fictie zijn. Na elk verhaal lees je de historische achtergrond van het betreffende verhaal. Je komt te weten wat waar is gebeurd, hoe het is gegaan en wat fictie is. Het zijn verhalen over diverse onderwerpen zoals bijvoorbeeld over een moeder die haar kind moest afstaan, een dichter die de doodstraf krijgt, een hoertje dat het leven van haar en haar familie weet te redden en een koninklijke liefde. Ze spelen in diverse landen af zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, Nederland, Macedonië en Engeland. De verhalen zijn, net als in de vorige verzamelbundels, los te lezen.
Het zijn verhalen die je raken, vooral de verhalen waarin kinderen voorkomen, zoals bijvoorbeeld Een kille ochtend van Marjolijn van de Gender over een weesmeisje uit 1774 die schoorstenen moest vegen. Een heel erg triest en aangrijpend verhaal waarvan je blij bent dat dat heden ten dage niet meer voorkomt. Maar ook het verhaal Een moeder vergeet niet van Sandrine van der Velde over een vrouw die al jong haar ouders verloor, die dienstmeisje werd, een verhouding kreeg en uiteindelijk haar kind moest afstaan. Je voelt haar verdriet om haar eerstgeborene.
Sommige verhalen zijn heel erg lang geleden gebeurd zoals bijvoorbeeld het verhaal Keltische liefde van Stella van Lieshout over twee geliefden die elkaar eigenlijk niet lief mochten hebben, dat zich afspeelt in 50 Na Christus. Andere verhalen spelen zich in een tijd nog niet zo lang geleden af zoals bijvoorbeeld het verhaal Charaya's lach van Hay van de Munckhof over twee geliefden die maar kort mochten genieten van hun weerzien met elkaar in 1978, in de tijd van de Cambodjaanse Rode Khmer. Velen die die tijd bewust hebben meegemaakt, zullen er vast wel van gehoord hebben in het nieuws en gelezen hebben in de kranten in die tijd.
Kortom; Historische verhalen Verzamelbundel III heeft net als de vorige verzamelbundels, een mooie verzameling met verhalen uit het verleden waar je ingezogen wordt, waarbij je het gevoel hebt dat je erbij was. Verhalen die je raken, die schokken en die soms bekend voorkomen omdat je er al eens iets over gelezen hebt of van gehoord. De genoemde boeken wil je gaan lezen om meer te weten te komen over de achtergrond van de diverse verhalen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet je terug verlangen naar lang vervlogen tijden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want het zijn verhalen uit het verleden.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Over het algemeen redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Die zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk. Bij elk verhaal heb je het idee dat het van begin tot eind waar gebeurd is.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze allemaal.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jeanne, ik had echt met haar te doen en was blij dat ze uiteindelijk toch goed is terecht gekomen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft een van de auteurs je kunnen raken?
Ja, het eerste verhaal, Een kille ochtend van Marjolijn van de Gender heeft me heel erg geraakt. Gelukkig mogen kinderen heden ten dage kind zijn en hoeven ze geen zwaar werk zoals schoorsteenvegen meer te verrichten.

Mooie quote in het boek: 
Binnen de muren van de stad waren woorden sneller dan rondvliegende pijlen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die houdt van verhalen over het verleden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een verhaal terug ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
Historische Verhalen








Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg