Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
In Mary Copeland – Victoriaanse detective heeft Robbert Jan Swiers een nieuw genre aan zijn uitdijende universum toegevoegd. De detectiveserie gaat in op het leven van Mary Copeland, die door haar oom en tante in het London van de late negentiende eeuw wordt opgevoed en zich ontwikkelt tot een detective van allure, die in opdracht werkt van Scotland Yard. Als vrouw is het echter vrijwel onmogelijk om een maatschappelijke functie te vervullen en dus moet ze haar werk in de anonimiteit doen. Ze wordt daarbij geholpen door medewerkers van Scotland Yard, waarmee ze na verloop van tijd een geheim team vormt.
In de verhalen, die zich afspelen vanaf 1888, komen veel kunstschilders voor uit de Prerafaëlitische Broederschap. De titels van de vier verhalen zijn ontleend aan schilderijen uit die tijd. Swiers weet op indrukwekkende wijze het London van die tijd neer te zetten, net na The Ripper Murders en voor The London Dock Strike.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft veel publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur poëzie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkt hij mee aan actuele ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur.
Bij Uitgeverij Aspekt verschenen onder meer de romans
De Landmeter (2013) en
De zeven van Strak (2016) en de korte verhalenbundels
Een kwestie van schaal (2014),
De taal van het water (2014),
Het achteloze Universum (2015) en
Belle Epoque (2016).
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Laura Mars, Mark Heuveling
Binnenwerk:
Ecenur Kurcak
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463385053
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
288
Genre:
Victoriaanse detective, thrillers
Verfilmd?
De verhalen zijn (nog) niet verfilmd, maar ze lenen zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€17,95
Wat vind je van het boek?
De cover van
Mary Copeland van
Robbert Jan Swiers doet heel erg Victoriaans aan. De detectiveverhalen, spelen zich dan ook in die tijd af. Bij het zien van de bloedspetters wil je weten wat de relatie met de vrouw is. Is zij een (serie)moordenares? Of probeert ze juist de moorden op te lossen? De naam doet vermoeden dat die toebehoort aan de vrouw op de cover. Het cijfer 1 aan de zijkant in de Victoriaanse lijst doet vermoeden dat dit het eerste deel is van spannende boekenserie. Het is dan ook te hopen dat de auteur in de toekomst met een volgend deel komt, want je wilt weten hoe het verder gaat met Mary, of ze de liefde heeft gevonden, of ze uiteindelijk op zichzelf gaat wonen of toch thuis blijft wonen, of ze haar werk meer in het publiek kan uitvoeren of dat ze dat nog steeds stiekem moet doen en of er opstanden uitbreken onder de werknemers van diverse bedrijven voor een beter loon en daarmee een beter leven en dat het voor vrouwen mogelijk wordt om ook publieke functies te bekleden.
De detectiveverhalen lezen heel erg vlot weg. Je zit er meteen in en kan niet meer stoppen met lezen als je er eenmaal aan begint. Ondanks dat je aan het begin al heel snel door hebt aan welke zaak Mary en haar collega's gaan werken, op een gegeven moment al weet wie de dader is / daders zijn en er meer voorspelbare stukjes in staan, is dat niet storend, want er zitten genoeg verrassende wendingen in die je niet aan ziet komen. Daarnaast wil je weten op wat voor manier de dader(s) ontmaskerd wordt(en). Je leert langzaamaan de hoofdpersonen steeds beter kennen, vooral Mary leer je goed kennen. Je komt erachter aan wat voor soort zaken ze het liefst werkt, wat ze graag doet in haar vrije tijd en waarom ze bij haar oom en tante woont. Dat laatste wordt in elk deel herhaald, maar is niet storend. Toch is het te hopen dat dat in de volgende delen, mochten die er komen, niet weer onnodig herhaald wordt.
De auteur heeft zich in ieder geval heel erg goed weten in te leven in de personages en het Londen van het Victoriaanse tijdperk goed weten te omschrijven. Je ziet in gedachten de straten met zijn gebouwen en de Theems. Je kan in gedachten haast de stank ruiken van het vuil en de paardenuitwerpselen, daarnaast voel je haast de kou door de beschrijving van het weer. De kunst, de misdaad, het verzwijgen van misdaad door de rijken en het sociale leven van Mary lopen als een rode draad door de verhalen.
Het is aan te bevelen om de verhalen niet tijdens het eten te lezen, zeker niet als je een zwakke maag hebt, of voor het slapen gaan te lezen, want er komen genoeg bloederige stukken in voor die niet goed zijn voor de eetlust en voor het slapen.
Kortom;
Mary Copeland van
Robbert Jan Swiers is een spannende verhalenbundel met vier spannende Victoriaanse detectiveverhalen waarin Mary Copeland de hoofdrol speelt. Ondanks dat de verhalen stuk voor stuk voorspelbaar zijn, kan je niet stoppen met lezen als je er eenmaal in bent begonnen.
Robbert Jan Swiers heeft weer laten zien hoe veelzijdig hij is op schrijfgebied.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had het minder voorspelbaar verwacht.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek. Mocht er inderdaad meerdere delen komen, dan raad ik de auteur en de uitgeverij aan om het portret, de titel en de bloedspetters zo te laten voor de volgende covers. Hooguit zou er voor ieder nieuw deel voor een andere achtegrondkleur gekozen kunnen worden, als het maar wel de kleuren zijn uit het Victoriaanse tijdperk.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, want om haar draait het.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel zijn de verhalen?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.
Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn, ondanks dat ze voorspelbaar zijn, goed opgebouwd.
Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal aan begint, kan je niet meer stoppen met lezen.
Hebben de plotten je verrast?
Nee, dat hebben ze bij geen van de vier verhalen, ik had al heel snel door wie de daders waren. Het was meer de manier waarop de moorden zijn gepleegd en waarom, dat je wilt weten.
Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze alle vier.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Mary Copeland, omdat ze een heel stoere vrouw is die niet snel bang is en mensen op een nette manier op hun nummer weet te zetten als het moet.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.
Wat vond je van de locatie in het boek?
Londen is een hele mooie stad, maar in het Victoriaanse tijdperk klinkt vooral het rijkere gedeelte mooi en het armere gedeelte klinkt niet zo mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. De moorden hebben me stuk voor stuk geraakt. Je vraagt je, net als de hoofdpersonen, af hoe iemand tot zoiets in staat kan zijn. Ondanks dat het fictieve verhalen zijn, kan het zomaar in het echt zijn gebeurd.
Mooie quote in het boek:
Twee breinen weten meer dan één.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van voorspelbare Victoriaanse detectives/ thrillers houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgende deel komen, dan ga ik die zeker lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Robbert Jan Swiers
Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Reacties
Een reactie posten