Philippe Pètain - Frans G.I. Jennekens


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De ondergang van een idool

Waar gaat het boek over? 
Philippe Pétain was in de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog opperbevelhebber van het Franse leger. Door zijn aandacht voor soldatenlevens groeide hij in de publieke opinie uit tot idool. Na de Duitse inval in mei 1940 deed de Franse regering een beroep op hem en werd hij benoemd tot staatshoofd. Een tijdelijk Hooggerechtshof veroordeelde hem in 1945 wegens landverraad tot levenslange gevangenisstraf. Hij was toen 89 jaar. In 1947 bleek de Tweede Wereldoorlog grotendeels uit zijn herinnering verdwenen. In november van dat jaar herkende hij zijn echtgenote niet meer. Hij was gedementeerd.

Bij oude mensen gaat aan dementie meestal een lange aanloopfase vooraf. Medewerkers en bekenden van Pétain hebben tijdens de oorlog dagboeken bijgehouden, anderen hebben later hun ervaringen in boekvorm gepubliceerd. Uit beschrijvingen in deze bronnen kan de aanloopfase naar Pétains dementie gereconstrueerd worden. Zijn geheugen heeft hem toenemend in de steek gelaten, hij is onzeker geweest, heeft houvast gezocht en is door sleutelfiguren voor eigen doeleinden gebruikt. Het waren valkuilen in zijn ouderdom.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
De auteur is neuroloog en emeritus hoogleraar van de Utrechtse Universiteit.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling en Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789463384988
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
262

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mannen op de schitterende cover van Philippe Pètain van Frans G.I. Jennekens wil je weten wat hun verhaal is, wie ze zijn. De subtitel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom Philippe Pètain geen idool meer is, wat zijn ondergang is geweest, wat er is gebeurd.
In dit boek kom je erachter wie Philippe Pètain was, wat voor man hij was, wat hij geloofde, hoe hij dacht en hoe zijn leven is verlopen. Ondanks dat er van zijn eerste levensjaren weinig bekend is, krijg je toch een goed beeld van hem. Pas vanaf de Eerste Wereldoorlog wordt er meer over hem bekend en kom je te weten hoe hij een idool werd, hoe hij dacht dat je het beste een tegenstander kon verslaan en zijn aandacht voor soldatenlevens bleef toen niet onopgemerkt. Uiteindelijk lees je hoe hij staatshoofd werd en dankzij wie, maar of dat gezien zijn leeftijd op dat moment wel zo verstandig was? De vraag is of hij toen al vergeetachtig begon te worden en waarom hij uiteindelijk toch 'ja' zei tegen de functie als staatshoofd van Frankrijk. Je leest over de gevolgen die dat had voor Frankrijk en dat achteraf gezien een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Frankrijk is. De dubieuze beslissingen die toen werden genomen en hoe men misbruik maakte van Pètain. De Tweede Wereldoorlog had totaal anders kunnen lopen als men andere beslissingen had genomen, met de tijd was meegegaan. De vraag is of het wel zo eerlijk was dat Pètain uiteindelijk gevangen werd genomen en of het proces tegen hem wel zo eerlijk is verlopen. Een andere vraag is of hij wel bewust schuldig was aan waaraan hij schuldig werd bevonden.
Het verhaal geeft aan dat mensen op een bepaalde leeftijd, als ze vergeetachtig beginnen te worden, beter bepaalde funties niet meer kunnen aannemen, want dat kan tot hele nare gevolgen leiden als het verkeerd wil. De auteur heeft dat heel goed verwoord in dit boek. Je kan merken dat hij er verstand van heeft en veel onderzocht heeft.
Na elk deel in Philippe Pètain van Frans G.I. Jennekens geeft de auteur een korte beschouwing van het afgelopen deel waarbij hij zijn analyse geeft van het gebeuren. Hij geeft vooral aan hoe dement Pètain al was tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Aan het eind legt hij uit hoe het geheugen werkt en hoe die op oudere leeftijd werkt.
De foto's maken het boek compleet, je krijgt zo een nog beter beeld van hoe Pètain eruit zag. Een pluspunt is dat de noten onderaan de pagina staan zodat je niet hoeft te zoeken naar de noten.
Kortom; Philippe Pètain van Frans G.I. Jennekens is een indrukwekkend boek over een man die in de Eerste Wereldoorlog een idool werd en dankzij anderen in de Tweede Wereldoorlog zijn ondergang tegemoet ging. Hoe de Tweede Wereldoorlog voor Frankrijk anders had kunnen lopen als men andere beslissingen had genomen en met de tijd was meegegaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Annie, omdat ze haar man op de moeilijkste momenten in zijn leven niet liet vallen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verbaast me dat men Pètain niet liet genieten van zijn laatste levensjaren, maar hem nog inzette als staatshoofd. Zelfs voor die tijd moet dat toch vreemd zijn geweest. Ook verbaast het me dat niemand ingreep toen ze merkten dat hij dingen begon te vergeten. Wat mij betreft is het verhaal van Pètain een voorbeeld voor hoe het niet moet met 'oudere' mensen. Zeker als ze aangeven dat ze iets niet (meer) kunnen of willen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in boeken over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt










Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg