Wijvenwereld - Jelle Haemers, Andrea Bardyn & Chanelle Delameillieure (red.)



De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen komen er amper aan te pas, zo luidt het cliché. Dit boek brengt een ander verhaal. "Wijven', het middeleeuwse woord voor vrouwen, zijn het hoofdpersonage. In de Lage Landen hadden vrouwen veel rechten, die ze gebruikten om handel te drijven, hun mening te verkondigen en hun wil door te drukken.

'Wijvenwereld' hangt een verrassend beeld op van de late middeleeuwen, de periode tussen 1250 en 1550. De auteurs gaan op zoek naar vrouwen die protesteerden, trouwden, vrijden en werkten. Dit boek laat rijke onderneemsters, ambachtsvrouwen, begijnen, criminelen, prostituees... aan het woord, en richt zijn schijnwerpers dus op een wonderlijke "wijvenwereld'.

Bij het zien van de prachtig versierde letters op de cover van Wijvenwereld van Jelle Haemers, Andrea Bardyn & Chanelle Delameillieure krijg je meteen het gevoel dat je een boek over de Middeleeuwen gaat lezen. De tijd waarin men veel aandacht besteedde aan het schrijven van een tekst waarvan de eerste letter op de eerste pagina vaak rijkelijk versierd was.

Wijvenwereld van Jelle Haemers, Andrea Bardyn & Chanelle Delameillieure geeft een uniek kijkje in de wereld van vrouwen tijdens de Middeleeuwen. Waar men vaak over die tijd schrijft dat het voor vrouwen allerminst een leuke tijd was, blijkt het toch genuanceerder te liggen. De auteurs blijken na heel veel onderzoek ontdekt te hebben dat vrouwen in de Middeleeuwen toch mondiger, ondernemender, rebelser en crimineler te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Je krijgt een uniek kijkje in de 'wijvenwereld' van de Middeleeuwen. Het geeft een heel mooi tijdsbeeld van hoe vrouwen in die tijd handel dreven, hoe belangrijk het vangnet van familie voor kinderen was, dat als het moest vrouwen een rechtszaak tegen hun man en anderen aanspanden, hoe het leven was als ze weduwe werden, hoe ze opkwamen voor zichzelf, hoe het leven als alleenstaande vrouw met kinderen was, wat het schoonheidsideaal in die tijd en waarom sommige vrouwen soms bewust vrijgezel bleven. Ook al werden ze in die tijd niet helemaal gelijk behandeld als mannen, toch konden en mochten ze veel, al dan niet onder toezicht van hun man. In andere gevallen bleek dat ze wel weer gelijk als mannen werden behandeld. Je moet je wel in het tijdsbeeld verplaatsen. Dat wat toen heel normaal was, is nu vaak ondenkbaar zoals bijvoorbeeld dat de man verantwoordelijk was voor zijn vrouw bij alles wat ze deed. Bij andere dingen kan je je afvragen of er vandaag de dag wel wat is veranderd zoals bijvoorbeeld het verschil in loon tussen man en vrouw.

Wijvenwereld van Jelle Haemers, Andrea Bardyn & Chanelle Delameillieure geeft een bijzonder kijkje in de levens van vrouwen in de diverse lagen zoals criminelen, prostituees, begijnen, ambachtsvrouwen, weduwen, verlaten vrouwen met kinderen, getrouwde vrouwen die handel drijven met hun gezinnen en rijke onderneemsters. De foto's maken het boek compleet, je krijgt een nog beter beeld van hoe de vrouwen er in de Middeleeuwen uitzagen en wat ze droegen. Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan.

Kortom; Wijvenwereld van Jelle Haemers, Andrea Bardyn & Chanelle Delameillieure laat dankzij de anekdotes zien dat de vrouwen in de Middeleeuwen vaak moediger, slimmer, sterker en mondiger waren dan tot heden toe werd gedacht.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg