Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Een Mann - Rindert Kromhout

Ik mocht dit boek voor de gelijknamige  leesclub op Hebban lezen, daarom kan je mijn recensie op Hebban vinden.

Alleen Maar Papier - Marten Toonder


Van Klaas Driebergen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Essays over Ierland en levensbeschouwing; autobiografische stukken

Waar gaat het boek over? 
Essays van Marten Toonder over Ierland en over levensbeschouwing; autobiografische stukken.

Marten Toonder (1912-2005) was een uiterst creatief mens. Hij was niet alleen tekenaar en schrijver van het prachtige oeuvre over heer Bommel en Tom Poes en maker van talloze andere strips, illustrator, tekenfilmer en dichter, maar hij schreef ook een grote hoeveelheid verspreid verschenen essays en artikelen.
In dit boek zijn Toonders essays opgenomen over Ierland, waar hij decennialang woonde omdat hij zich sterk aangetrokken voelde tot de Ierse natuur en mystiek, en over levensbeschouwelijke onderwerpen. Daarnaast bevat het autobiografische stukken, waarin Toonder met veel humor en zelfrelativering kleine en grote episodes uit zijn eigen leven beschrijft.
Een aantal teksten in dit boek is nooit eerder gepubliceerd, zoals enkele passages die Toonder schreef voor zijn autobiografie. Een boek waarin je de man achter de Bommelverhalen beter leert kennen.
HET COMPLETE PROZA VAN MARTEN TOONDER - DEEL 3
In deze vierdelige reeks worden alle essays, autobiografische stukken en korte verhalen van Marten Toonder voor het eerst compleet in boekvorm uitgebracht.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789082685527

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
264

Genre:
Non-fictie

Prijs:
€22,60

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Alleen maar papier van Marten Toonder vraag je je af waar Marten Toonder op het moment dat de foto gemaakt werd aan dacht, maar je ziet aan zijn glimlach ook iets van trots dat hij in Ierland mocht wonen. Een land dat hem om diverse redenen aansprak, zoals valt te lezen in dit deel. Je wilt erheen om het met eigen ogen te aanschouwen. Je wilt de verhalen en legendes van de oude Ieren horen.
In Alleen maar papier vertelt Marten Toonder door middel van essays en brieven wat meer over zichzelf. Je komt wat meer over zijn jeugd te weten, wat zijn tweede woord was dat hij uitsprak en dat is niet een woord dat je zou verwachten van een baby, dankzij wie hij ging lezen en hoe belangrijk dat voor hem werd, door wie zijn interesse werd gewekt voor Ierland, wanneer en waarom hij emigreerde naar Ierland, hoe zijn leven daar was, hoe hij zijn eerste vrouw heeft leren kennen en hoe hun huwelijk was. Je voelt de liefde voor haar als hij ovet haar schrijft en later voel je zijn gemis, zijn verdriet als ze is overleden. Daarnaast lees je over hoe hij de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd en hoe uitgeverij De Bezige Bij is opgericht, wie de oprichter was en wat voor band hij had met Marten Toonder en zijn vrouw en hoe die hem later nog eens aan een huis hebben geholpen. Het is een heel interessant en mooi verhaal over hoe het vroeger ging als je een huis kocht in Ierland. Marten Toonder vertelt over zijn Ierse belevenissen, de overklaarbare gebeurtenissen, die hij soms ook verwerkte in de Bommel-strips, de Ierse cultuur en het verschil tussen de Ieren en de Nederlanders, die soms mijlenver uitelkaar staan zoals bijvoorbeeld het geloof in legendes en wat dat nu nog voor effecten op het leven kan hebben.
In Alleen maar papier van Marten Toonder kom je erachter dat Marten Toonder ook heel filosofisch was ingesteld. Hij vertelt over zijn gedachten over de dood, de ziel en de astrologie. Hoe hij het allemaal zag. Dankzij wie hij kennis maakte met de dood en hoe hij daarop reageerde. Hij zet je aan het denken daarover.
Voor diegenen die zich afvragen of heer Bommel in dit deel ook nog een rol speelt, ja, dat doet hij zeker, maar niet in zo'n grote mate als in de vorige delen. Heer Bommel is meer op de achtergrond aanwezig, af en toe wordt er over hem gesproken, maar hij komt dit keer zelf niet aan het woord.
Kortom; Alleen maar papier van Marten Toonder is duidelijk meer autobiografisch dan de vorige delen. In dit deel kom je veel meer te weten over hoe zijn jeugd en zijn verdere leven was dankzij de essays, de dagboekfragmenten en de brieven aan zijn broer. De foto's en tekeningen maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam, Dublin, Rotterdam en Scheveningen zijn mooie plaatsen, maar de andere plaatsen die genoemd worden, klinken ook heel mooi. Door de verhalen van Marten Toonder wil je naar die plaatsen toe om het met eigen ogen te aanschouwen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Zijn verdriet om Phiny heeft me geraakt. En ook de angsten van Phiny en de buurman van Marten & Phiny in de Tweede Wereldoorlog heeft me geraakt. Wat moet dat verschrikkelijk zijn geweest.

Mooie quote in het boek: 
Het leven is een fragment in de eeuwigheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Marten Toonder fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
RUBINSTEIN
Klaas DriebergenKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over?  Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h

Quote van de Week

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed va

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot. Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich ui

De Holistische Reis - Dennis Van Miltenburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: door lichaam, geest en ziel Waar gaat het boek over?  Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoeveel weet je eigenlijk over het lichaam, de geest en de ziel en hoe zijn ze met elkaar verbonden? We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Bij deze geef ik mijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel. Het is belangrijk dat je een relatie op gaat bouwen met jouw lichaam. Ik ga jou uitleggen waarom jij bent zoals je bent, waarom jouw lichaam is zoals het is. Ook vertel ik je waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt en waarom je voelt wat je voelt. Kortom, je gaat ontdekken wie jij werkelijk bent

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan Oorspronkelijke titel: The library at the edge of the world Oorspronkelijke uitgever: Hachette Books Ireland Waar gaat het boek over?  Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente. Bron:  bol.com Vertaald door: Ans van der Graaff Omslagontwerp: Barbara Binnenwerk: Zetspiegel, Best Jaar van verschijnen: 2018 Druk: Eerste druk ISBN: 978

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Gebasseerd op een waargebeurd verhaal Waar gaat het boek over?  Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin dr

Niets Zeggen - Ingrid Rensen

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen. Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin. Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen? Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Snegina Uzunova Binnenwerk: Salihanur Akpinar Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789463383035 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 268 Genre: Romans, thrillers Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw