Alleen Maar Papier - Marten Toonder


Van Klaas Driebergen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Essays over Ierland en levensbeschouwing; autobiografische stukken

Waar gaat het boek over? 
Essays van Marten Toonder over Ierland en over levensbeschouwing; autobiografische stukken.

Marten Toonder (1912-2005) was een uiterst creatief mens. Hij was niet alleen tekenaar en schrijver van het prachtige oeuvre over heer Bommel en Tom Poes en maker van talloze andere strips, illustrator, tekenfilmer en dichter, maar hij schreef ook een grote hoeveelheid verspreid verschenen essays en artikelen.
In dit boek zijn Toonders essays opgenomen over Ierland, waar hij decennialang woonde omdat hij zich sterk aangetrokken voelde tot de Ierse natuur en mystiek, en over levensbeschouwelijke onderwerpen. Daarnaast bevat het autobiografische stukken, waarin Toonder met veel humor en zelfrelativering kleine en grote episodes uit zijn eigen leven beschrijft.
Een aantal teksten in dit boek is nooit eerder gepubliceerd, zoals enkele passages die Toonder schreef voor zijn autobiografie. Een boek waarin je de man achter de Bommelverhalen beter leert kennen.
HET COMPLETE PROZA VAN MARTEN TOONDER - DEEL 3
In deze vierdelige reeks worden alle essays, autobiografische stukken en korte verhalen van Marten Toonder voor het eerst compleet in boekvorm uitgebracht.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789082685527

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
264

Genre:
Non-fictie

Prijs:
€22,60

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Alleen maar papier van Marten Toonder vraag je je af waar Marten Toonder op het moment dat de foto gemaakt werd aan dacht, maar je ziet aan zijn glimlach ook iets van trots dat hij in Ierland mocht wonen. Een land dat hem om diverse redenen aansprak, zoals valt te lezen in dit deel. Je wilt erheen om het met eigen ogen te aanschouwen. Je wilt de verhalen en legendes van de oude Ieren horen.
In Alleen maar papier vertelt Marten Toonder door middel van essays en brieven wat meer over zichzelf. Je komt wat meer over zijn jeugd te weten, wat zijn tweede woord was dat hij uitsprak en dat is niet een woord dat je zou verwachten van een baby, dankzij wie hij ging lezen en hoe belangrijk dat voor hem werd, door wie zijn interesse werd gewekt voor Ierland, wanneer en waarom hij emigreerde naar Ierland, hoe zijn leven daar was, hoe hij zijn eerste vrouw heeft leren kennen en hoe hun huwelijk was. Je voelt de liefde voor haar als hij ovet haar schrijft en later voel je zijn gemis, zijn verdriet als ze is overleden. Daarnaast lees je over hoe hij de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd en hoe uitgeverij De Bezige Bij is opgericht, wie de oprichter was en wat voor band hij had met Marten Toonder en zijn vrouw en hoe die hem later nog eens aan een huis hebben geholpen. Het is een heel interessant en mooi verhaal over hoe het vroeger ging als je een huis kocht in Ierland. Marten Toonder vertelt over zijn Ierse belevenissen, de overklaarbare gebeurtenissen, die hij soms ook verwerkte in de Bommel-strips, de Ierse cultuur en het verschil tussen de Ieren en de Nederlanders, die soms mijlenver uitelkaar staan zoals bijvoorbeeld het geloof in legendes en wat dat nu nog voor effecten op het leven kan hebben.
In Alleen maar papier van Marten Toonder kom je erachter dat Marten Toonder ook heel filosofisch was ingesteld. Hij vertelt over zijn gedachten over de dood, de ziel en de astrologie. Hoe hij het allemaal zag. Dankzij wie hij kennis maakte met de dood en hoe hij daarop reageerde. Hij zet je aan het denken daarover.
Voor diegenen die zich afvragen of heer Bommel in dit deel ook nog een rol speelt, ja, dat doet hij zeker, maar niet in zo'n grote mate als in de vorige delen. Heer Bommel is meer op de achtergrond aanwezig, af en toe wordt er over hem gesproken, maar hij komt dit keer zelf niet aan het woord.
Kortom; Alleen maar papier van Marten Toonder is duidelijk meer autobiografisch dan de vorige delen. In dit deel kom je veel meer te weten over hoe zijn jeugd en zijn verdere leven was dankzij de essays, de dagboekfragmenten en de brieven aan zijn broer. De foto's en tekeningen maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam, Dublin, Rotterdam en Scheveningen zijn mooie plaatsen, maar de andere plaatsen die genoemd worden, klinken ook heel mooi. Door de verhalen van Marten Toonder wil je naar die plaatsen toe om het met eigen ogen te aanschouwen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Zijn verdriet om Phiny heeft me geraakt. En ook de angsten van Phiny en de buurman van Marten & Phiny in de Tweede Wereldoorlog heeft me geraakt. Wat moet dat verschrikkelijk zijn geweest.

Mooie quote in het boek: 
Het leven is een fragment in de eeuwigheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Marten Toonder fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
RUBINSTEIN
Klaas Driebergen















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg