Heer Bommel En Ik - Marten Toonder


Van Klaas Driebergen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Essays over Bommel en Tom Poes en over strips
Het complete proza deel 1 bezorgd door Klaas Driebergen

Waar gaat het boek over? 
Marten Toonder schreef een grote hoeveelheid essays, artikelen en ander ‘beschouwend proza’. Tezamen met zijn korte verhalen verschijnen al deze verspreid verschenen stukken voor het eerst compleet in boekvorm in een vierdelige reeks, ‘Het complete proza van Marten Toonder’.

In dit eerste deel, Heer Bommel en ik, zijn al Toonders essays, lezingen, voorwoorden en ingezonden brieven over de Bommelverhalen samengebracht. Ook de voorwoorden die hij schreef bij alle 177 Bommelverhalen uit de 40 banden van Heer Bommel – Volledige werken – De dagbladpublicaties van uitgeverij Panda zijn integraal opgenomen. Daarnaast bevat dit deel de artikelen die Toonder schreef over strips in het algemeen: een onderwerp waarin hij als ‘vader van het Nederlandse beeldverhaal’ decennialang de deskundige bij uitstek was. Enkele stukken zijn nooit eerder gepubliceerd. Een schat aan informatie voor de Bommel- en stripliefhebber.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2017

EAN:
9789082685503

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Non-fictie

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
De dertig plussers weten bij het zien van de beroemde beer en de beroemde striptekenaar op de cover van Heer Bommel en ik van Marten Toonder wel wie ze zijn. Het is een schitterende foto waarbij het lijkt of Heer Bommel vol trots naar zijn bedenker wijst en wil zeggen dat hij mede dankzij hem beroemd is geworden. Daar heeft hij dan ook gelijk in. Verderop in het boek kan je lezen waarvoor de foto is genomen.
Door dit eerste deel besef je wat Marten Toonder allemaal heeft getekend en geschreven. Je gaat je haast afvragen of hij nog wel wat anders heeft gedaan en hoe zijn vrouwen het vonden dat hij zoveel aan het werk was. Je wilt de strips (weer) gaan (her)lezen om te genieten van de strips, waar Toonder later in zijn voorwoorden, die hij schreef voor alle veertig banden van de Volledige werken van de Bommelverhalen, terugblikt op de strips en aardig wat zelfkritiek heeft. Hij spaart zichzelf daarin niet, soms is hij keihard naar zichzelf toe, maar het is niet alleen maar kritiek, hij geeft ook aan welke strips hij wel goed uitgewerkt vindt en welke heden ten dage nog steeds actueel zijn, ook al zijn ze lang geleden getekend en geschreven. Ook vertelt hij waar de strips over gaan, welke figuren erbij zijn gekomen voor een korte of langere tijd en vertelt hij hoe Tom Poes en Heer Bommel zijn gegroeid in de loop der jaren.
Ondanks dat dit deel voornamelijk over Heer Bommel gaat, daar valt niet aan te ontkomen, want dan zou het boek niet compleet zijn, je komt te weten hoe Tom Poes is geboren en later Heer Bommel erbij kwam, staan er ook essays in over strips in het algemeen. Je leest hoe Marten Toonder striptekenaar wass geworden, hoe de strip is ontstaan, voor wie het oorspronkelijk bedoeld was, hoe een strip tot stand komt, wat daar allemaal bij komt kijken en hoeveel mensen er aan een strip werken. Tussendoor kom je ook wat meer over hem persoonlijk te weten zoals wat hij van huisuit was, wat hij als kind graag deed en hoe hij dacht over taal. Ook staan er reacties op diverse teksten van anderen in. Hij kon daarin soms keihard zijn, zoals in een nooit gepubliceerde reactie op een Bommelhater. Daarnaast staan er Bommeliaanse toespraken die Marten Toonder heeft gehouden in, kom je te weten wat een heer van stand eet en wat voor pijp het is dat Heer Bommel rookt, welke tabak hij het liefst rookt en waarom hij rookt. Sommige teksten zijn ooit elders gepubliceerd, andere teksten kan je in dit boek voor het eerst lezen.
Het is mooi om te zien hoe Tom Poes is ontstaan. Na het zien van de ontstaanstekeningen ga je anders naar Tom Poes kijken, je ziet er vanaf dat moment dan iets anders in. Sowieso maken de tekeningen en de foto's het boek compleet.
Kortom; Heer Bommel en ik van Marten Toonder is een heel mooi en informatief boek met afwisselende essays, reacties op anderen, de geschiedenis van de strip, de voorwoorden waarin Marten Toonder terugblikt op zijn Bommel-strips waarin hij behoorlijk wat zelfkritiek heeft en nog veel meer.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, je ziet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel mooi gekozen, past bij het boek.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, dat heeft hij niet, maar dat is niet erg.

Mooie quote in het boek: 
Als je daar laarzen in de grond plant, groeien er soldaten uit.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Marten Toonder- en Tom Poes en Heer Bommel fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
Klaas Driebergen
RUBINSTEIN


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg