Het Leven Der Dieren - Marten Toonder


Ik mocht dit boek lezen en recenseren van Klaas Driebergen. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De toestand in de wereld in dierencartoons, 1947 -1952
Bezorgd door Dick de Boer en Klaas Driebergen

Waar gaat het boek over? 
Marten Toonder gebruikte in zijn werk graag dieren om menselijk gedrag te becommentariëren. Dit deed hij in zijn bekende verhalen over heer Bommel en Tom Poes. Minder bekend is dat hij rond 1950 ook actief was als tekenaar van politieke cartoons. En ook in deze cartoons zette hij dierenpersonages in om ons een spiegel voor te houden. In Het leven der dieren worden deze dierencartoons uit Elseviers Weekblad en Haagse Post voor het eerst in boekvorm uitgebracht, zodat iedereen nu van dit onbekende tekenwerk van Toonder kan genieten. Daarnaast worden de cartoons in hun context geplaatst: in de traditie van de dierencartoon, in het oeuvre van Toonder en vooral in de actualiteit van de jaren veertig en vijftig.
Samenstellers Dick de Boer en Klaas Driebergen.
Een boek voor liefhebbers van het werk van Marten Toonder, van boeken met dieren en van de twintigste-eeuwse geschiedenis.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789082685541

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
88

Genre:
Stripboeken

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het leven der dieren van Marten Toonder wordt je nieuwsgierig wat de auteur met deze tekening wil zeggen. Je krijgt wel een idee, maar zeker weten doe je het niet helemaal. De tekening kan je ook verderop in het boek bewonderen, waar de tekst bij staat en wat ermee bedoeld wordt. De titel doet vermoeden dat je meer komt te weten over het leven van diverse diersoorten, maar niets is minder waar, het gaat over iets heel anders. Verderop in het boek kan je lezen hoe de auteur waarschijnlijk aan zijn titel is gekomen en welke titels hij eerst in gedachte had.
Het voorwoord is geschreven door de kleinzoon van Marten Toonder waarin hij gelijk maar vertelt welke dieren zijn familie waren en hijzelf is in de dierenriem en vertelt waar het boek over gaat. In de inleiding kan je lezen over de minder bekende kant van Marten Toonder, dat hij ook politiek tekenaar was in het verleden, waarvoor hij dat was en wie hem inspireerden. Daarnaast kan je lezen over hoe lang men al dieren in spotprenten gebruikt, welke dieren er meestal gebruikt worden, de technieken die de politieke tekenaar gebruikt en hoe het was in de jaren 1947 - 1952, de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Je ontdekt dat er toen van alles gaande was en van alles gebeurde.
De dierencartoons in Het leven der dieren van Marten Toonder geven een mooi tijdsbeeld weer van hoe het was in de wereld. Voor diegenen die die tijd bewust hebben meegemaakt, zal het herkenbaar zijn, voor diegenen die die tijd niet (bewust) hebben meegemaakt is het fijn dat er bijschriften bij de cartoons staan met de uitleg van wat er met de cartoon wordt bedoeld. Het zijn cartoons die je een spiegel voorhouden, maar ook met een knipoog, men kan er wat van leren. Sommige cartoons zoals bijvoorbeeld Schoonheidsbehandeling en Kabinetspuzzel spelen heden ten dage nog steeds een grote rol. Ze laten zien dat sommige cartoons tijdloos zijn. Aan het eind wordt er iets dieper in gegaan op de cartoons en waar Marten Toonder zijn inspiratie soms vandaan haalde. Ook heer Bommel komt af en toe even voorbij zoals in Komkommertijd, een tijd dat schijnbaar niet iets is van de laatste jaren, maar altijd al jaarlijks terug keert. De tekeningen laten zien hoe veelzijdig Marten Toonder was, hoe gedetailleerd hij de tekeningen tekende.
Kortom; Het leven der dieren van Marten Toonder geeft een mooi tijdsbeeld weer van hoe het was in de jaren 1947 tot en met 1952. De cartoons houden je een spiegel voor, je kan er iets van leren. Vooral voor de Marten Toonder fans en diegenen die geïnteresseerd zijn in de gescheidenis van de wereld, is dit een heel mooi boek.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is leuk dat de titel je op het verkeerde been zet. De titel doet namelijk vermoeden dat het boek over iets heel anders gaat.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg. Ik heb simpelweg genoten van het boek.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Marten Toonder fans en voor diegenen die van de geschiedenis van de wereld houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 

5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik de cartoons af en toe nog eens terug ga bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek is twee maanden geleden verschenen en is nu bezig aan de tweede druk met een correctie bij één prent.

Website van de uitgever:
Klaas Driebergen
RUBINSTEIN














Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg