Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Een Mann - Rindert Kromhout

Ik mocht dit boek voor de gelijknamige  leesclub op Hebban lezen, daarom kan je mijn recensie op Hebban vinden.

Het Volle Leven - Marten Toonder


Van Klaas Driebergen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Alle korte verhalen

Waar gaat het boek over? 
Alle korte verhalen van Marten Toonder.

Marten Toonder was een veelzijdige verhalenverteller. Vertellen deed hij door middel van zijn magistrale stripoeuvre over heer Bommel en Tom Poes, maar bijvoorbeeld ook via talloze andere strips, cartoons en tekenfilms. En in de jaren veertig en vijftig schreef hij meerdere korte verhalen.
Deze verhalen tonen de verbeeldingswereld van Toonder in de volle breedte: van avonturenverhalen die zich afspelen in exotische oorden als Latijns-Amerika, via dierenfabels à la Fontaine, tot magisch realistische vertellingen en kolderiek nonsensproza.
Met deze uitgave verschijnen al deze korte verhalen voor het eerst bij elkaar in één boek. Inclusief een niet eerder verschenen verhaal: "De laatste dans'. Een deel van de verhalen is tevens door Toonder zelf geïllustreerd.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2017

EAN:
9789082685534

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
168

Genre:
Literatuur en romans

Prijs:
€22,60

Wat vind je van het boek? 
De schitterende cover van Het volle leven van Marten Toonder doet sprookjesachtig aan. De cover doet je denken aan de sprookjes van duizend en een nacht. In het boek wort uitgelegd wie er op de cover staan. De titel geeft aan dat het verhalen zijn die uit het volle leven zijn gegrepen.
In dit deel kan je alle korte verhalen van Marten Toonder vinden. De verhalen laten zien hoe veelzijdig hij was, hoeveel fantasie hij had door af en toe met woorden te spelen, woorden te gebruiken die niet bestaan zoals in De fuskusflut en Trollende plark. Het meest bijzondere is misschien wel dat een verhaal uit zijn middelbare schooltijd, 'Dies Natalis' in dit boek is opgenomen. Hij laat daarmee zien, dat hij al op jonge leeftijd veel fantasie had. Hij wist op een beeldende manier zijn verhalen op te schrijven waardoor je de verhalen zo voor je ziet.
Hoewel hij het waarschijnlijk niet bewust heeft gedaan, bevatten sommige verhalen toch wel wijze levenslessen waar je wat van kan leren zoals in De vergeten Kerstfeest. Ondanks dat het een verhaal is dat voor het eerst in 1941 is gepubliceerd, is het een actueel verhaal. Het verhaal laat zien wat het met iemand kan doen als die plaats moet maken voor een familielid van de directeur, als hij daarom ontslagen wordt, hoe iemand er zo door geraakt kan worden dat hij het verkeerde pad op gaat en hoe dat door hulp van iemand weer goed kan komen. En zoals in Anders dat het gewone leven soms best saai kan zijn, maar als je niet als de rest bent, het ook naar je zin kan hebben, dat dat ook voor anderen leuk kan zijn.
De verhalen van Kapitein Tuit zijn spannende jongensverhalen waarbij er momenten zijn dat je op het puntje van je stoel zit van de spanning zoals in De cobra. Je wilt weten hoe het verhaal afloopt. De verhalen van Kapitein Tuit zijn verhalen zoals je ze alleen van een kapitein kan verwachten; sterk, maar ook geloofwaardig.
In Het volle leven kan je merken dat Marten Toonder een echte dierenvriend was. Geregeld komen er dieren in zijn verhalen voor of zijn de hoofdpersonen dieren die vermenselijkt zijn zoals bijvoorbeeld in Persoonlijkheid waarbij een kameleon op zoek wil gaan naar wie hij is en De gier en de gnoes die door anderen tegen elkaar worden uitgespeeld vanwege eigenbelangen. Ook hier kan je wat uit leren.
Naast deze en andere verhalen die in dit boek staan en al eens eerder zijn gepubliceerd, staat er ook een verhaal in, dat voor zover bekend, nooit eerder is gepubliceerd. Het is een aangrijpend, triest, maar ook mooi verhaal waarbij je de doos met tissues wel bij de hand mag houden, want je moet wel een hele koele kikker zijn om geen traantje te laten bij dit verhaal.
Kortom; in Het volle leven laat Marten Toonder zien hoe veelzijdig hij was. Dat hij meer soorten verhalen kon schrijven dan alleen maar over heer Bommel en Tom Poes. Het zijn beeldend geschreven verhalen waarbij voor iedereen wel een verhaal is die hem of haar meer ligt. Van veel verhalen kan je nog wat leren en sommige verhalen zijn zelfs nog steeds actueel, laten zien dat er heden ten dage niet veel is veranderd sinds dat de verhalen zijn gepubliceerd. De verhalen zijn los te lezen, je hoeft ze niet in een bepaalde volgorde te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet sprookjesachtig aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn vlot en beeldend geschreven.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn over het algemeen heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Ze zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze allemaal.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Maximiliano, omdat hij uiteindelijk toch voor zijn rechten durfde op te komen. De manier waarop is misschien niet zo netjes, maar wel begrijpelijk.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen wel, met anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren, maar De laatste dans heeft me het meeste geraakt om een of andere reden.

Mooie quote in het boek: 
We hebben allemaal wel eens rare dingen gedaan, maar daarom zijn we in ons hart nog niet allemaal slecht!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Marten Toonder fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een verhaal terug ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dit was het laatste deel van deze serie.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de uitgever:
Klaas Driebergen
RUBINSTEINKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over?  Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h

Quote van de Week

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed va

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot. Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich ui

De Holistische Reis - Dennis Van Miltenburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: door lichaam, geest en ziel Waar gaat het boek over?  Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoeveel weet je eigenlijk over het lichaam, de geest en de ziel en hoe zijn ze met elkaar verbonden? We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Bij deze geef ik mijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel. Het is belangrijk dat je een relatie op gaat bouwen met jouw lichaam. Ik ga jou uitleggen waarom jij bent zoals je bent, waarom jouw lichaam is zoals het is. Ook vertel ik je waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt en waarom je voelt wat je voelt. Kortom, je gaat ontdekken wie jij werkelijk bent

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan Oorspronkelijke titel: The library at the edge of the world Oorspronkelijke uitgever: Hachette Books Ireland Waar gaat het boek over?  Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente. Bron:  bol.com Vertaald door: Ans van der Graaff Omslagontwerp: Barbara Binnenwerk: Zetspiegel, Best Jaar van verschijnen: 2018 Druk: Eerste druk ISBN: 978

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Gebasseerd op een waargebeurd verhaal Waar gaat het boek over?  Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin dr

Niets Zeggen - Ingrid Rensen

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen. Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin. Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen? Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Snegina Uzunova Binnenwerk: Salihanur Akpinar Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789463383035 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 268 Genre: Romans, thrillers Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw