Het Volle Leven - Marten Toonder


Van Klaas Driebergen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Alle korte verhalen

Waar gaat het boek over? 
Alle korte verhalen van Marten Toonder.

Marten Toonder was een veelzijdige verhalenverteller. Vertellen deed hij door middel van zijn magistrale stripoeuvre over heer Bommel en Tom Poes, maar bijvoorbeeld ook via talloze andere strips, cartoons en tekenfilms. En in de jaren veertig en vijftig schreef hij meerdere korte verhalen.
Deze verhalen tonen de verbeeldingswereld van Toonder in de volle breedte: van avonturenverhalen die zich afspelen in exotische oorden als Latijns-Amerika, via dierenfabels à la Fontaine, tot magisch realistische vertellingen en kolderiek nonsensproza.
Met deze uitgave verschijnen al deze korte verhalen voor het eerst bij elkaar in één boek. Inclusief een niet eerder verschenen verhaal: "De laatste dans'. Een deel van de verhalen is tevens door Toonder zelf geïllustreerd.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2017

EAN:
9789082685534

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
168

Genre:
Literatuur en romans

Prijs:
€22,60

Wat vind je van het boek? 
De schitterende cover van Het volle leven van Marten Toonder doet sprookjesachtig aan. De cover doet je denken aan de sprookjes van duizend en een nacht. In het boek wort uitgelegd wie er op de cover staan. De titel geeft aan dat het verhalen zijn die uit het volle leven zijn gegrepen.
In dit deel kan je alle korte verhalen van Marten Toonder vinden. De verhalen laten zien hoe veelzijdig hij was, hoeveel fantasie hij had door af en toe met woorden te spelen, woorden te gebruiken die niet bestaan zoals in De fuskusflut en Trollende plark. Het meest bijzondere is misschien wel dat een verhaal uit zijn middelbare schooltijd, 'Dies Natalis' in dit boek is opgenomen. Hij laat daarmee zien, dat hij al op jonge leeftijd veel fantasie had. Hij wist op een beeldende manier zijn verhalen op te schrijven waardoor je de verhalen zo voor je ziet.
Hoewel hij het waarschijnlijk niet bewust heeft gedaan, bevatten sommige verhalen toch wel wijze levenslessen waar je wat van kan leren zoals in De vergeten Kerstfeest. Ondanks dat het een verhaal is dat voor het eerst in 1941 is gepubliceerd, is het een actueel verhaal. Het verhaal laat zien wat het met iemand kan doen als die plaats moet maken voor een familielid van de directeur, als hij daarom ontslagen wordt, hoe iemand er zo door geraakt kan worden dat hij het verkeerde pad op gaat en hoe dat door hulp van iemand weer goed kan komen. En zoals in Anders dat het gewone leven soms best saai kan zijn, maar als je niet als de rest bent, het ook naar je zin kan hebben, dat dat ook voor anderen leuk kan zijn.
De verhalen van Kapitein Tuit zijn spannende jongensverhalen waarbij er momenten zijn dat je op het puntje van je stoel zit van de spanning zoals in De cobra. Je wilt weten hoe het verhaal afloopt. De verhalen van Kapitein Tuit zijn verhalen zoals je ze alleen van een kapitein kan verwachten; sterk, maar ook geloofwaardig.
In Het volle leven kan je merken dat Marten Toonder een echte dierenvriend was. Geregeld komen er dieren in zijn verhalen voor of zijn de hoofdpersonen dieren die vermenselijkt zijn zoals bijvoorbeeld in Persoonlijkheid waarbij een kameleon op zoek wil gaan naar wie hij is en De gier en de gnoes die door anderen tegen elkaar worden uitgespeeld vanwege eigenbelangen. Ook hier kan je wat uit leren.
Naast deze en andere verhalen die in dit boek staan en al eens eerder zijn gepubliceerd, staat er ook een verhaal in, dat voor zover bekend, nooit eerder is gepubliceerd. Het is een aangrijpend, triest, maar ook mooi verhaal waarbij je de doos met tissues wel bij de hand mag houden, want je moet wel een hele koele kikker zijn om geen traantje te laten bij dit verhaal.
Kortom; in Het volle leven laat Marten Toonder zien hoe veelzijdig hij was. Dat hij meer soorten verhalen kon schrijven dan alleen maar over heer Bommel en Tom Poes. Het zijn beeldend geschreven verhalen waarbij voor iedereen wel een verhaal is die hem of haar meer ligt. Van veel verhalen kan je nog wat leren en sommige verhalen zijn zelfs nog steeds actueel, laten zien dat er heden ten dage niet veel is veranderd sinds dat de verhalen zijn gepubliceerd. De verhalen zijn los te lezen, je hoeft ze niet in een bepaalde volgorde te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet sprookjesachtig aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn vlot en beeldend geschreven.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn over het algemeen heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Ze zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze allemaal.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Maximiliano, omdat hij uiteindelijk toch voor zijn rechten durfde op te komen. De manier waarop is misschien niet zo netjes, maar wel begrijpelijk.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen wel, met anderen niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren, maar De laatste dans heeft me het meeste geraakt om een of andere reden.

Mooie quote in het boek: 
We hebben allemaal wel eens rare dingen gedaan, maar daarom zijn we in ons hart nog niet allemaal slecht!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Marten Toonder fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een verhaal terug ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dit was het laatste deel van deze serie.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de uitgever:
Klaas Driebergen
RUBINSTEIN















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg