Het Woord Als Gevoel - Marten Toonder


Van Klaas Driebergen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Essays over tekenfilm, taal, literatuur, kunst en maatschappij

Waar gaat het boek over? 
Essays van Marten Toonder over diverse onderwerpen: tekenfilm, zijn collega's, taal, literatuur, kunst, zijn oorlogswerk en maatschappij en techniek.

Marten Toonder (1912-2005) was een uiterst creatief mens. Hij was niet alleen tekenaar en schrijver van het prachtige oeuvre over heer Bommel en Tom Poes, maker van talloze andere strips, illustrator, tekenfilmer en dichter, maar hij schreef ook een grote hoeveelheid verspreid verschenen essays en artikelen.
In dit boek zijn essays, voorwoorden en lezingen over diverse onderwerpen opgenomen die in bredere zin betrekking hebben op het werk van Toonder. Over tekenfilm: een onderwerp waar hij als een van de pioniers van de Nederlandse animatiefilm deskundig in was. Over zijn collega-striptekenaars. Over taal, literatuur en kunst. Over zijn oorlogswerk. En over maatschappij en techniek: thema's die hij ook in zijn verhalen kritisch maar met veel humor behandelde.
In deze artikelen komt dan ook regelmatig Bommel om de hoek kijken. Enkele stukken zijn nooit eerder gepubliceerd. Een leuk boek voor de Bommel- en stripliefhebber.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Klaas Driebergen

Jaar van verschijnen:
2017

EAN:
9789082685510

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
256

Genre:
Non-fictie

Prijs:
€22,60

Wat vind je van het boek? 
Net als bij het vorige deel, weet iedere dertig-plusser wie de peinzende man op de cover van Het woord als gevoel van Marten Toonder is, ook al ontbreekt dit keer een heer van stand op de foto. Het is inderdaad Marten Toonder en over hem gaat ook dit deel. De heer Bommel is in dit deel overigens niet ver weg. Het blijkt dat Marten Toonder soms uit zijn naam sprak als het hem zo uitkwam zoals bijvoorbeeld in Feestrede waarin heer Bommel waarschuwt welke boeken je maar beter niet kan lezen en waarom niet en welke boeken je wel kan lezen en waarom je dat wel kan lezen. En ook in onder andere De nullijn in de economische praktijk heeft hij het woord aan heer Bommel waarin heer Bommel zijn ongezouten, humoristische mening geeft over de economie en de regering in 1977. Voor diegenen die 1977 bewust hebben meegemaakt, zal het herkenbaar zijn van hoe het toen was en zullen bepaalde namen bekend voor komen zoals bijvoorbeeld minister Den Uyl.
Vrees niet dat Marten Toonder in Het woord als gevoel alleen maar het woord gaf aan die heer van stand, hij heeft in zijn leven ook geregeld namens zichzelf gesproken en geschreven, maar je merkt wel dat sinds heer Bommel in zijn leven kwam, hij daarmee verbonden was en nooit meer echt losgelaten heeft ook al was hij al jarenlang gestopt met het tekenen van de strips van Tom Poes en heer Bommel.
In dit deel legt Marten Toonder uit wat het verschil is tussen film en tekenfilm en hoe tekenfilms werden gemaakt. Het geeft een mooi tijdsbeeld weer en zal voor de huidige generatie misschien wat primitief overkomen. Je wilt dan ook weten wat Marten Toonder had gevonden van hoe het nu gaat, dat het nu meestal via de computer gaat. Hij vertelt hoe hij is begonnen als tekenfilmmaker, wat hem op het idee bracht, wat zijn eerste tekenfilm was en hoe lang hij daarmee bezig was geweest.
In dit deel geeft hij zijn mening over onder andere Walt Disney, Hergè, Piet Wijn, Dick Matena en Jan Kruis. Hij vertelt wat hij van hun werk vindt en met wie hij bevriend is gebleven. Ook geeft hij zijn mening over de Nederlandse taal en de literatuur, wat hij ervan vindt dat de taal steeds veranderd en er steeds nieuwe woorden bijkomen. Waarom hij dan ook liever tekeningen maakte. Je gaat je afvragen wat hij van de huidige taal, en dan met name de nieuwe woorden, had gevonden. Hij zou er vast zijn ongezouten mening over hebben gehad.
In een essay schrijft hij liefdevol en respectvol over het leven van zijn broer en diens werk, hoe ze elkaar vaak hielpen en steunden. Je merkt dat ze een hechte band hadden door de manier waarover hij over zijn broer schrijft.
In Toonder over zijn oorlogswerk kan je lezen waarom hij Tom Poes als een dekmantel had, waarom hij Hitler portreteerde en hoe en waarom hij is begonnen te tekenen voor Metro (niet de krant die nu wordt uitgegeven). Je krijgt een goed beeld van hoe hij de oorlog heeft weten door te komen.
Kortom; Het woord als gevoel van Marten Toonder is een boek met afwisselende onderwerpen waarin Marten Toonder zijn mening geeft over diverse collega's van hem, over de literatuur, de kunst, de maatschappij en nog veel meer. Soms geeft hij het woord aan heer Bommel om zijn mening over het een en ander te geven of een toespraak te houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het stukje over zijn broer heeft me geraakt. Je voelt de liefde en het respect die hij had voor zijn broer.

Mooie quote in het boek: 
Een getekend, dood, plat poppetje te laten bewegen is eigenlijk magisch werk, en een animator is dus een soort tovenaar.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Marten Toonder fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
RUBINSTEIN
Klaas Driebergen














Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg