Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Blijf Hun Namen Noemen - Simon Stranger


Van uitgeverij HarperCollinsHolland mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een ontluisterende familiegeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog

Oorspronkelijke titel:
Leksikon om lys og mØrke

Oorspronkelijke uitgever:
H. Aschehoug & Co

Waar gaat het boek over? 
Winnaar van de Noorse boekverkopersprijs 2018
Een aangrijpend familieverhaal in de schaduw van een nachtmerrie
1941. Een heel gewone woning in het Noorse Trondheim wordt in beslag genomen door de nazi's en omgedoopt tot hoofdkwartier van de gehate Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan. Het gebouw met de bijnaam "Het bendeklooster' wordt bezet door de Rinnan gang, die in de kelder honderden gevangenen op gruwelijke wijze verhoort, martelt en vermoordt.
Vijf jaar na de oorlog krijgt het huis nieuwe bewoners: een jong, Joods stel met hun kinderen. Een van deze kinderen, Grethe – de toekomstige schoonmoeder van schrijver Simon Stranger – groeit al zingend en verstoppertje spelend op in dezelfde kamers als die waarin slechts enkele jaren daarvoor nog gruwelijke taferelen plaatsvonden.
Blijf hun namen noemen is een op waarheid gebaseerde roman, die tachtig jaar geschiedenis en vier generaties beslaat. Een verhaal over de Holocaust, over familiegeheimen en over de verhalen die we kiezen om aan onze kinderen door te geven.
Al meer dan 50.000 exemplaren verkocht

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Simon Stranger (1976) schreef al meerdere succesvolle (kinder)boeken. Blijf hun namen noemen is een op waarheid gebasseerd verhaal over zijn schoonfamilie. Het boek werd in Noorwegen unaniem bejubeld en stond wekenlang bovenaan de bestsellerlijsten.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Neeltje Wiersma

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789402702583

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, het leent zich daar ook niet echt voot.

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Blijf hun namen noemen van Simon Stranger krijg je al een idee dat je een historisch verhaal zal gaan lezen. De titel maakt nieuwsgierig. Je hebt wel een vermoeden waar het boek over zal gaan, maar bent er niet helemaal zeker van. De subtitel geeft zekerheid.
Blijf hun namen noemen van Simon Stranger vertelt de verhalen van diverse mensen die om een of andere reden en tegen wil en dank met elkaar vervlochten zijn. De hoofdstukken hebben als titel een letter van het alfabet en de laatste drie letters van het Noorse alfabet. Elk letter staat voor mooie, zoals bijvoorbeeld F van Ford, en minder mooie woorden, zoals bijvoorbeeld M van de Martelkamer, met betekenis. Op een enkel woord na, worden er op de meeste woorden uitgebreider op ingegaan omdat die een betekenis hebben in het verleden of heden wat met het verhaal te maken heeft. Het is een verhaal dat van de hak op de tak gaat, maar niet storend is. Wel moet je goed je aandacht erbij houden, want als je aandacht even verslapt, dan weet je niet meer waar het over gaat en moet je een stukje terug lezen om het verhaal te begrijpen. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die hier helemaal niet van houden. Het verhaal is haast op een poëtische manier geschreven, waardoor het soms verzachtend overkomt ondanks dat het soms gruwelijk is wat er is gebeurd.
Blijf hun namen noemen van Simon Stranger is gebasseerd op een op het oog simpele vraag van een kind van de auteur, maar die niet zo simpel te beantwoorden is omdat niemand het waarom kan begrijpen. Hoe ga je dat dan uitleggen aan je kind? De auteur is daarom op zoek gegaan naar wat er met een van de voorvaderen van zijn vrouw is gebeurd en hoe het zit met het huis waarin zijn schoonmoeder haar eerste levensjaren als kind heeft door gebracht, wat voor verschrikkelijks er allemaal in het huis is gebeurd toen Henry en zijn bende erin kwam. Hoe de ouders van zijn schoonmoeder dat vonden en of zijn schoonmoeder en haar zus er wat van hebben gemerkt. De auteur heeft heel goed feit en fictie weten te vervlechten waardoor je een geloofwaardig beeld krijgt van hoe het gegaan kan zijn. Je komt ook meer te weten over de struikelstenen die je overal in diverse plaatsen in Europa kan vinden, waarom ze daar liggen, wat de betekenis ervan is.
Het is een verhaal over wat het met iemand kan doen als die jarenlang gepest wordt, wat het met iemand kan doen als hij het gevoel heeft dat hij niet genoeg verdiend, wat het met iemand kan doen als die zich ineens belangrijk weet te maken ook al is dat voor de vijand, de macht die hij dan heeft, over vluchten voor je leven omdat je niet meer gewenst bent in het land waar je jarenlang woont, geboren bent en je niet prettig voelen in een huis waar zoveel verschrikkelijks heeft plaats gevonden, wat dat met een bewoner kan doen.
Kortom; Blijf hun namen noemen van Simon Stranger is een aangrijpend en indrukwekkend verhaal over een familie waarvan alleen een voorvader het niet wist te overleven en een huis waar heel veel gruwelijkheden hebben plaatsgevonden, hoe die uiteindelijk samen komen. De auteur heeft de mensen een gezicht weten te geven en laat ze op die manier langer leven.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Persoonlijk vind ik het een fijne schrijfstijl, maar het is voor te stellen dat er mensen zijn die er niet van houden dat het van de hak op de tak is geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want is gebasseerd op het verhaal van de schoonfamilie van de auteur en datgene wat er is gebeurd in het huis waarin zijn schoonmoeder als kind heeft gewoond.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt alleen nog maar verder lezen als je er eenmaal in bent begonnen, omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het af zal lopen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Het kindermeisje van Gerson en zijn broer, omdat ze hen hielp op het moment dat het nodig was.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Henry, de reden laat zich raden als je het boek hebt gelezen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In de Tweede Wereldoorlog niet, maar wel in het heden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Diverse stukjes hebben me geraakt zoals bijvoorbeeld het gevoel dat Ellen heeft over het huis waar ze woont. Als ik wist wat er had afgespeeld in het huis, dan had ik er ook niet willen wonen, dan had ik dezelfde gevoelens gehad als Ellen, met alle gevolgen van dien. Soms is het maar beter om niet alles te weten van waar je woont, want anders woon je er niet prettig meer. Je gaat het huis dan toch met andere ogen bekijken en je fantasie slaat dan op hol met wat er allemaal is gebeurd. Zeker als je er heel erg gevoelig voor bent.

Mooie quote in het boek: 
Het leven is een stroom.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een recensie-exemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel. Het hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van HarperCollingsHolland om in het inkijkexemplaar te lezen.

Website van de auteur:
SIMON STRANGER

Website van de uitgever:
HarperCollinsHolland







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg